Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. októbra 2020, 8:00
Čas čítania 10:58
Viktor Kniš

Záznam: K 17-tej hodine otestovali 15 386 osôb, z toho je infekčných 866 ľudí. Naďovi volali z Wall Street Journal

ZDRAVIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Počas celého dňa intenzívne sledujeme dianie na Orave a v Bardejove, kde armáda a zdravotníci testujú všetkých obyvateľov. Naživo mapujeme aj udalosti v súvislosti s koronavírusom na zvyšku Slovenska a vo svete.

Na Slovensku pokračuje pilotná časť celoplošného testovania na Orave a v Bardejove. Prečítaj si podrobnú príručku, ako testovanie krok po kroku prebieha.

• V sobotu otestovali 59 613 osôb, z toho 2 207 je infekčných. Z viacerých odberných miest prichádzajú signály, že sa tam prišli testovať aj masy ľudí z iných okresov Slovenska, aby si zabezpečili na celý týždeň certifikát s negatívnym výsledkom. Práve ten umožňuje Slovákom voľnejší pohyb. 

• Od včerajšieho dňa platí na Slovensku zákaz vychádzania. Polícia hrozí pokutou 1659 eur v prípade jeho porušenia.

• Všetky školy budú od zajtra do 27. novembra zatvorené s výnimkou materských škôl, jaslí a prvého stupňa základných škôl. 
CORONAVIRUS CHART

Len vďaka našim predplatiteľom môžeme aktuálne dianie pokrývať NAŽIVO

Ak sa ti naša práca páči, budeme radi, ak sa pridáš medzi nich. Predplať si REFRESHER+.


Sledovanie tretieho dňa celoplošného testovania na Orave a v Bardejove aj koronavírusovej situácie na Slovensku a vo svete sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť. 

18:47 – Jaroslav Naď na Facebooku upozorňuje na usmernenie pre firmy, ktoré chcú otestovať zamestnancov vo vlastnej réžii. Podrobnosti nájdu na stránke somzodpovedny.sk. 

 
„Pripravili sme podrobný manuál pre firmy, ktoré majú viac ako 4 000 zamestnancov a zvažujú, že ich otestujú v priestoroch vlastnej spoločnosti. 


Upozorňujem, že firmy musia dodržať všetky uvedené pravidlá. Prečítajte si pod základnou informáciou aj často kladené otázky a odpovede,“ uvádza minister obrany. 

18:33 V Prahe postavili poľnú nemocnicu, ktorá pre potreby odbremenenia ostatných nemocničných zariadení „vyrástla“ v areáli tamojšieho výstaviska.

Podľa piatkového vyjadrenia ministra zdravotníctva Romana Prymulu bude poľná nemocnica v Letňanoch záložná a nemusí byť využitá. 

Odporúčané
10 osobností a ich postoj ku koronavírusu 10 osobností a ich postoj ku koronavírusu 24. októbra 2020, 12:00

18:25 – Všetky školy budú od zajtra do 27. novembra zatvorené s výnimkou materských škôl, jaslí a prvého stupňa základných škôl. „Vyzývam vysoké školy, aby aj zasadnutia akademických orgánov realizovali online,“ uviedol minister školstva na Facebooku. 

Branislav Gröhling zdieľa na sociálnej sieti aj ďalšie pravidlá týkajúce sa škôl, ktoré platia od zajtra. „Rodič môže ospravedlniť dieťa na maximálne 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. Ak to chce urobiť na viac, musí byť medzi dňami prestávka alebo potrebuje potvrdenie od doktora,“ uvádza šéf rezortu školstva. 

17:57 – Tretí deň plošného testovania v obci Kurov v Bardejovskom okrese je pokojný. Otestovať sa prichádzajú už iba ľudia, ktorí sa rozhodli na poslednú chvíľu.


„Doteraz bolo v našej obci otestovaných celkom 451 ľudí. Po odpočítaní 74 osôb z iných dedín a okresov percento otestovaných našich občanov je doteraz 65,91 percenta, čo si myslím, že je dobré. Veľa občanov pracuje mimo okresu a republiky a taktiež väčšina občanov starších ako 65 rokov nevyužila možnosť testovania," uviedla starostka obce Mária Špirková.

17:40 –  „Podľa veľmi malého počtu prichádzajúcich ľudí, predpokladáme, že doteraz sa už dali otestovať takmer všetci domáci obyvatelia, ktorí o to mali záujem. Preto je možné využiť voľné kapacity a testovacie sety aj pre obyvateľov iných okresov mimo Oravy,“ povedal Pavol Ľorko, prednosta Okresného úradu v Dolnom Kubíne. (sme) 

17:15 – Zruženie miest a obcí Slovenska vytvorilo v súvislosti s celoplošným testovaním komunikačnú platformu. Slúžiť má na konzultácie medzi samosprávami, ktoré sa pripravujú na celoplošné testovanie obyvateľov počas najbližších dvoch víkendov, a tými samosprávami, ktoré počas pilotného testovania tento víkend získali praktické skúsenosti.


„Začali sme intenzívne komunikovať na úrovni samospráv aj s ozbrojenými silami. Tlmočili sme otázky, dožadovali sa odpovedí, avizovali potenciálne problémy a naznačovali možnosti ich riešení. Následne sme vypracovali manuál, ktorý pomôže mestám a obciam čo najlepšie zvládnuť celoplošné testovanie. Ideme však do ďalšej fázy, a to si žiada ďalšie aktivity," skonštatoval predseda ZMOS-u Branislav Tréger.

17:00 –  V rámci pilotného testovania za posledné tri dni zatiaľ dovedna otestovali 135 957 ľudí, z toho 5144 bolo infekčných. Ide o pomer 3,76 percenta. (tasr)

16:48 – Farár cez Facebook pozýval ľudí na rannú tajnú omšu, zasiahla však polícia. 


„Plánovaná omša, ktorá mala byť dnes o 04.00 hod. ráno v jednej obci v okr. Hlohovec, sa neuskutočnila. Policajti po zverejnení výzvy na Facebooku navštívili ešte v ten večer miestneho farára a požiadali ho, aby rešpektoval nariadenie vlády a aj odporúčanie cirkvi. Na veriacich apelov aj miestny starosta, ktorý neodporúčal opúšťať obyvateľom obce svoje domovy,“ uvádza polícia na Facebooku. 

16:42 – Podpredseda Smeru-SD Juraj Blanár dnes v diskusii v TV Markíza povedal, že ak by bol Smer-SD vo vláde a odborníci s pandemickou komisiou by odporučili úplný lockdown, urobili by tak aj so stopercentnými finančnými náhradami pre občanov.

Dodal, že ich strana sa na plošnom testovaní nezúčastní, otestovať sa dajú PCR testami. (TV Markíza)

16:23 – K 14-tej hodine otestovali 14 439 osôb, z toho je infekčných 682 ľudí, oznámil Jaroslav Naď na Facebooku.

16:18 – Prezidentka SR Zuzana Čaputová kontaktovala niektoré zariadenia pre seniorov. Vyjadrila im podporu a informovala sa o tom, čo im chýba. Hlava štátu o tom informuje na sociálnej sieti.


„S rastúcim počtom nakazených sa obávam obzvlášť o tých najzraniteľnejších. Intenzívne myslím na ľudí pracujúcich alebo žijúcich v zariadeniach pre seniorov. O to viac, keď sa dopočujem, že sa do niektorého z nich dostala nákaza," priblížila Čaputová.


Kontaktovala preto niektoré z nich, aby im vyjadrila podporu a informovala sa, čo im chýba. „Zväčša im chýbajú konkrétne informácie, ale, žiaľ, stále aj prisľúbené odmeny, čo by sa už konečne malo zmeniť," poznamenala.

16:02 – Minister obrany zverejnil na Facebooku fotku, ako telefonuje s redaktorom Wall Street Journal. Známy denník včera informoval v článku o celoplošnom testovaní na Slovensku. 

„Musím povedať, že vnímam aj zahraničné médiá, ktoré vyjadrujú nesmierny rešpekt voči tomu, do čoho sme sa to pustili. Som vďačný za ich záujem informovať o našej krajine pravdivo, otvorene a so snahou povzbudziť nás,“ uvádza Jaroslav Naď.

15:53Polícia aj naďalej kontroluje situáciu na Slovensku. Hlási, že drvivá väčšina obyvateľov je disciplinovaná. Našli sa však aj výnimky. „V tomto týždni sme v Prešovskom kraji zistili desiatky porušení opatrení, najmä v súvislosti s „nenosením rúška“, čo teda znamená, že stále sa nájdu jedinci, ktorí nariadenia bojkotujú, no väčšina z vás k nim pristupuje zodpovedne a pri stretnutí s policajtmi ste priateľskí a ústretoví, čo si veľmi veľmi vážime,“ uvádza polícia. 

15:37 – Dolnokubínska samospráva ponúka pomoc ostatným slovenským mestám pri organizovaní celoplošného testovania, ktoré by sa malo uskutočniť na budúci víkend. Mesto to plánuje v spolupráci so Združením miest a obcí Slovenska, ktoré bude koordinátorom výpomoci.


„Keďže u nás už pilotné testovanie máme úspešne za sebou, sme pripravení – ja osobne, ale aj členovia môjho najbližšieho tímu, ktorí sme sa podieľali na prípravách celý tento týždeň do neskorých večerných hodín,- odovzdať všetky tieto skúsenosti iným samosprávam," povedal primátor Dolného Kubína Ján Prílepok. (tasr)

15:18 – V Maďarsku na seba 15-tisíc fanúšikov kričí a prská, zatiaľ čo Slovensko plošne testuje. 

Ferencváros sa v budapeštianskom derby postavil proti klubu Újpest na domácej pôde. Zápas plný divákov, ktorí zaplnili 15-tisíc sedadiel z celkovej kapacity 22-tisíc fanúšikov, vyznieva paradoxne pri pohľade na situáciu na Slovensku. A to počty nových prípadov rastú rovnakým tempom aj v Maďarsku.

15:02 Koalícia a opozícia sa nezhodujú na tom, či je celoplošné testovanie dobrovoľné alebo nie


„Nie je, že dobrovoľnosť neexistuje. Existuje, ale každý musí spraviť obetu,“ povedala poslankyňa Bittó Cigániková. Dobrovoľnosť vidí v tom, že každý si môže vybrať, či pôjde dobrovoľne na testy alebo dobrovoľne zostane doma.

Aj poslanec Martin Borguľa je presvedčený, že ľudia chodia na testovanie dobrovoľne, lebo pochopili, že to nie je hlúposť, ale že je situácia vážna a zložitá.


Opačný názor zastáva poslanec Erik Tomáš. Podľa neho sa testovanie iba tvári ako dobrovoľné, ľudia však pochopili, že ak ho nepodstúpia, nemôžu ísť do práce, prípadne im nebude preplatená ani pandemická PN. (ta3)

14:55 – Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky zdieľa na Facebooku video, ktoré zachytáva, ako prebieha samotný odber vzoriek pri antigénovom teste. 

14:47 Z celkového počtu 128 841 testovaných ľudí na ochorenie COVID-19 na Orave a v Bardejove bolo počas pilotného testovania do nedele do 11 00 h zistených 4744 infekčných. Minister obrany Jaroslav Naď o tom informoval v nedeľnej diskusnej relácii TV Markíza Na telo počas tretieho dňa pilotnej fázy testovania.


Naď priblížil, že z predpokladaného pôvodného počtu 180-tisíc ľudí, ktorí by sa mali dať otestovať, treba odrátať ešte osoby v domovoch sociálnych služieb, policajtov, hasičov či ľudí vo výkone trestu. Malo by ich tak dovedna prísť na test okolo 155-tisíc.

14:14V okrese Bardejov otvorili 70 odberných miest. Ako pripustil Mário Pažický z nadrezortného komunikačného centra, pri ďalších testovaniach je možné, že menšie obce na Slovensku vypomôžu väčším mestám. (tasr)

13:58 – V pondelok dostanú všetci poslanci parlamenu výzvu, aby pomohli s celoplošným testovaním ako administratívni pracovníci. „Som zvedavý, ako zodpovedne sa k tomu postavia predstavitelia Hlasu, Smeru a aj lekári, ktorí sú v iných stranách,“ povedal minister obrany Jaroslav Naď. (TV noviny)

13:30 – Dnes na testovanie na Orave a v okrese Bardejov prichádza menej ľudí, hovorí minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO). Dnes do 11:00 otestovali 7 323 ľudí, z toho je 312 infekčných.

13:05 – Europoslanec Peter Pollák: Testovanie na Slovensku bude dobrým príkladom pre Európu.

Bol som veliacim pracovníkom počas prvej vlny, kde sme mali uzatvorené niektoré lokality a tam som niečo podobné riadil. V obci Kružlov som od rána asistoval pri testovaní a teraz som navštívil obec Zborov, kde sa snažím osobnou iniciatívou prispieť k tomu, aby testovanie dopadlo veľmi dobre," uviedol Pollák na Facebooku.

12:40 – Primátor Dolného Kubína Ján Prílepok vyzval obyvateľov mesta, ktorí majú záujem o testovanie, aby to nenechávali na poslednú chvíľu a prišli na odberné miesto čím skôr. Uviedol to v nedeľu v Dolnom Kubíne. (tasr)

12:30 – Od soboty platí zákaz vychádzania. Pravidlá sú pomerne rozsiahle a zložité, čo teda presne môžeš robiť a za čo už hrozia pokuty? Pokúsili sme sa zostaviť čo najpraktickejší zoznam. 

Odporúčané
Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? Od soboty platí zákaz vychádzania. Čo to znamená, môžeš ísť do lesa a získaš jedlo z reštaurácie? 23. októbra 2020, 17:31

12:15 – Možnosť bezplatne sa otestovať na Orave a v okrese Bardejov podľa premiéra využili aj ľudia z iných okresov. Preto očakáva, že počas celoplošného testovania sa prídu dať do prihraničných okresov otestovať aj ľudia zo zahraničia. (Denník N)

12:00 – Okres Námestovo mal počas pilotnej fázy plošného testovania konečne možnosť ukázať, že Oravci nie sú hrozbou pre Slovensko. Myslí si to prednostka Okresného úradu v Námestove Danica Hollá. Podľa nej Oravci preukázali, že vedia byť zodpovední.


„Bolo to vidno na jednotlivých odberných miestach, keď naozaj veľmi trpezlivo čakali na to, aby sa dali otestovať. Vďaka patrí aj odberným tímom, navštívili sme počas týchto dní viacero odberných miest a spolupráca všetkých zložiek bola veľmi dobrá. Tak ju hodnotia aj občania, ktorí sa dali testovať. Bolo vidno ústretovosť príslušníkov armády aj ľudský prístup zdravotníkov,“ zhodnotila Hollá.


Slovákov vyzvala, aby o týždeň v prípade plošného testovania celej krajiny nasledovali príklad obyvateľov Oravy. „Aby sme sa posunuli v boji s koronavírusom a napokon aj uspeli,“ dodala.

KORONA ONLINE: Jemný lockdown, ktorý máme na Slovensku, nemusí stačiť, odkazuje Matovič. Polícia hrozí pokutou 1659 eur
Zdroj: TASR – Maroš Černý

11:47 – Ani v Námestove nebolo ráno pred odbernými miestami veľa ľudí. Podľa prednostu mestského úradu v Námestove Dušana Jendrašíka obyvatelia prichádzajú pomenej. „Čo sa týka náporu, najhoršie to bolo v piatok (23. 10.). V sobotu (24. 10.) to bolo už oveľa lepšie, pokojnejšie. Myslím si, že sme to zvládli dobre. Dnes je to zatiaľ pokojné, ľudia chodia sporadicky," opísal Jendrašík.

11:20 – Obyvatelia Dolného Kubína a Námestova prichádzali v nedeľu ráno do testovacích miestností len sporadicky. Menší záujem o otestovanie dolnokubínska radnica pripisuje najmä rodinným povinnostiam, povedal viceprimátor Dolného Kubína Matúš Lakoštík.


„Odberné miesta v meste aktuálne zívajú prázdnotou. Predpokladáme, že to súvisí s nedeľňajšími rodinnými povinnosťami. Očakávame, že väčší nápor príde v podvečerných alebo večerných hodinách," uviedol viceprimátor.

11:01 – Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu.

„Toto si dohodla Vláda vo vedľajšej miestnosti,“ uviedol pre Refresher s tým, že tomu sám nerozumie. Refresher sa s touto otázkou obrátil aj na Ministerstvo vnútra, odpoveď sme zatiaľ neobdržali. Denník N informoval, že tým vláda mohla vyriešiť problematickú ústavnu otázku 24-hodinového lockdownu.

Odporúčané
Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu Prečo môžeme byť vonku od 1 do 5 rána? Pýtali sme sa člena Ústredného krízového štábu 23. októbra 2020, 13:15

10:48 – Kĺzavý medián skokovito narástol, jeho aktuálna hodnota je 2202. Igor Matovič upozornil už pri zavádzaní posledných sprísnených opatrení, že na ich rušenie musí klesnúť pod hodnotu 500. Nedávno tiež povedal, že ak nezaberie aktuálny jemný lockdown, o tri týždne príde jeho sprísnená verzia.

10:34 – Pre veľký záujem o testovanie v snahe vyhovieť všetkým záujemcom otvorili v Zuberci ďalšie odberné miesto. Obidve sú v sále kultúrneho domu. (sme)

10:19 – V slovenských nemocniciach je hospitalizovaných 1041 pacientov s COVID-19 alebo s podozrením naň, z nich potvrdené ochorenie má 891 ľudí. Na JIS je 82 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 76 ľudí. (MZ SR) 

10:12Premiér Igor Matovič upozornil, že súčasný jemný lockdown nemusí stačiť. Celoplošné testovanie má podľa neho kľúčovú úlohu. „Samotný lockdown, tak ako je na Slovensku koncipovaný (milióny ľudí naďalej pracujú), je nedostatočný pri tak výraznej dynamike. Kľúčovú úlohu na zastavenie rastu musí preto zohrať celoplošné testovanie,“ napísal premiér na Facebooku.

10:06 – Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky zverejnilo tabuľku príznakov pre Covid-19, prechladnutie, chrípku a sezónne alergie:

10:05 – Na sa za posledný deň zrealizovalo 16 048 testov. Najviac pozitívne testovaných bolo v Žilinskom kraji (803), nasledoval Prešovský kraj (719), Trenčiansky (395), Banskobystrický (315), Košický (313), Bratislavský (170), Nitriansky (169) a Trnavský kraj (158). Pozitívne testovaných bolo 1621 žien a 1421 mužov.

9:50 – Za uplynulý deň pribudlo 3042 nových prípadov nákazy koronavírusom, ide o doteraz najvyšší rekord v rámci denných prírastkov.. Informoval o tom premiér Igor Matovič na sociálnej sieti.

9:39 Vyskúšali sme potravinové donášky v Bratislave: Koľko to stojí a kedy ti príde jedlo domov?

V tomto článku si prečítaš:
  • Koľko stoja jednotlivé potravinové donášky
  • Ktoré služby ti dovezú potraviny a drogériu do troch hodín od objednávky
  • V ktorom online obchode sa budeš cítiť rovnako ako na kamennej predajni
  • Čo si v prípade krízy vieš objednať cez aplikácie Bistro, Wolt alebo Bolt Food

9:31 –  Tretí deň pilotnej fázy plošného testovania na ochorenie COVID-19 sa vo všetkých okresných mestách na Orave začal načas a bez komplikácií. Odberné miestnosti v Dolnom Kubíne, Námestove i Tvrdošíne v nedeľu otvorili o 08.00 h, potvrdili samosprávy. (tasr)

9:20 – Všetky samosprávy, ktoré čaká celoplošné testovanie na COVID-19, dostanú manuál, ktorý by mal celý proces uľahčiť.

Prípravu tejto pomôcky spomína starosta Zborova i ďalší zástupcovia miest a obcí, v ktorých sa koná pilotné plošné testovanie. Manuál je už hotový, pripravilo ho Združenie miest a obcí Slovenska. (sme)

9:08 – V Nemecku za sobotu pribudlo 11 176 nových prípadov koronavírusu, zomrelo 29 pacientov. (Denník N)

8:55 – Aj polícia v Košickom kraji kontroluje dodržiavanie opatrení a zákazu vychádzania. „Aj v krajskom meste, v Košiciach, kontrolujeme dodržiavanie nariadení Úradu verejného zdravotníctva. Košičanov chválime, lebo sú zodpovední,“ píše polícia na sociálnej sieti. 

8:48Starosta Zborova Ján Šurkala zhodnotil, že druhý deň testovania v obci prebehol veľmi hladko, objavili tam 55 infekčných ľudí. Ocenil súzvuk všetkých zúčastnených zložiek - armády, zdravotníkov, polície a pracovníkov z obecného úradu, z radov MOP, dobrovoľných hasičov, terénnych sociálnych pracovníkov a ďalších, ktorí priložili ruku k dielu. „S takýmto tímom za chrbtom sa môžeme smelo postaviť každému - aj nebezpečnému vírusu," vyhlásil. (sme)

8:40 – Na otestovanie vyzýva aj hlavný hygienik Ján Mikas: „V pilotnom testovaní obyvateľstva na COVID-19 na Orave a v Bardejove vidím veľký význam. Preto by som opäť rád vyzval miestnych obyvateľov, aby využili možnosť dať sa otestovať antigénovými testami, je možné tak urobiť do nedele večera,“ uvádza odborník. 

Práca regionálnych hygienikov napriek tomu nekončí, práve naopak. „Pre epidemiológov, ktorí už mesiace trasujú kontakty pozitívne testovaných ľudí, je to veľká pomoc. Stále však musíme pokračovať vo vyhľadávaní úzkych kontaktov, pretože sa nám tak darí vyhľadať aj osoby v inkubačnom čase nákazy, ktoré ešte príznaky nemajú, no ochorenie môžu šíriť ďalej,“ dodáva Ján Mikas. 

8:29 – Slovenskí biskupi odporúčajú ľuďom zúčastniť sa na celoplošnom testovaní. „Predstavitelia štátu majú snahu a záujem dosiahnuť, aby sa šírenie vírusu a jeho vážne dôsledky zastavili. Treba im v tom pomôcť, a to aj napriek kritickým hlasom či pochybnostiam,“ povedal predseda KBS Stanislav Zvolenský.  (sme) 

8:23Záujem o testovanie neutícha, minister obrany Jaroslav Naď už včera prosil občanov, ktorí nebývajú v okresoch Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín a Bardejov, aby zvážili, či je naozaj nutné, aby boli pretestovaní. „Ak bude pokračovať trend, že z iných okresov budú chodiť ľudia, budeme preferovať tých, ktorí bývajú v daných okresoch, aby došlo primárne k ich pretestovaniu," vysvetlil Naď.

8:18 – Za sobotu odhalili laboratóriá v Českej republike 12 472 nových prípadov nákazy koronavírusom. Ide o víkendový rekord, zároveň je Česko druhé najhoršie na svete v počte prípadov na 100-tisíc obyvateľov. (MZ ČR, refresher.cz) 

Stúpa aj počet úmrtí, ktorý už prekročil hranicu 2000.

8:12 – Ako dopadol druhý deň pilotného testovania z hľadiska čísel v jednotlivých testovaných okresoch?

Tvrdošín: 9 896 testovaných ľudí, 448 infekčných
Dolný Kubín: 10 716 testovaných ľudí, 292 infekčných
Námestovo: 18 387 testovaných ľudí, 844 infekčných
Bardejov: 20 616 testovaných ľudí, 623 pozitívnych

8:10Testovanie na Orave sme aboslvovali aj my.  V tomto článku sa dozvieš, ako prebiehal odber a aké problémy museli riešiť starostovia aj armáda. 

Odporúčané
Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) Testovali sme sa na Orave: Ľudia mrzli v dlhých radoch aj 3 hodiny. Primátori takú účasť nečakali (Reportáž) 24. októbra 2020, 15:44

8:07 – Minister zdravotníctva Marek Krajč včeraí na tlačovej konferencii skonštatoval, že sa situácia  nemocniciach stabilizovala a testovanie sa zdá byť účinným spôsobom, ako bojovať s koronavírusom

„Po dnešnom celom dni strávenom v regióne Orava chcem všetkým poďakovať za účasť a aj prejavy vďaky. Takýmto spôsobom môžeme za dva až tri týždne spoločne poraziť krivku a potom si môžeme spoločne užiť Vianoce.


Situácia v nemocniciach je v tomto regióne dobrá a stabilizovaná, vyťažených je zhruba 50 % kapacít. Je možné, že po skončení lockdownu budú kapacity plné a pripravujeme sa aj na to,“ povedal Krajčí. 

8:00 – Otvárajú sa odberné miestonosti na Orave aj v Bardejove. Zoznamy odberných miest:

  • Pre okres Tvrdošín TU
  • Pre okres Námestovo TU
  • Pre okres Dolný Kubín TU 
  • Pre okres Bardejov TU 

KORONA ONLINE: Testovať sa prišlo viac ako 100-tisíc Slovákov, polícia hrozí pri porušení zákazu vychádzania pokutou 1659 eur
Zdroj: TASR - Maroš Černý

7:55  Od včerajšieho dňa platí zákaz vycházania na celom území Slovenska. Polícia na Facebooku upozorňuje, že bude kontrolovať dodržiavanie opatrení vrátane zákazu vychádzania. Za jeho porušenie hrozí pokuta viac ako 1000 eur. 

„Polícia bude naďalej kontrolovať dodržiavanie prijatých opatrení vládou SR, od dnes vrátane zákazu vychádzania tak, ako to robili policajti doposiaľ.

Sankcie taktiež zostávajú vo výške ako doposiaľ, v blokovom konaní do 1000,- eur a v správnom konaní do 1659,- eur,“ píše polícia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia