Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2020 o 15:04
Čas čítania 1:07
Viktor Kniš

Aktualizované: Na proteste proti Matovičovi a opatreniach zasahovala polícia slzným plynom

NEWS IGOR MATOVIČ OPATRENIA PROTEST
Uložiť Uložené

V Bratislave sa dnes koná protest futbalových Ultras a priaznivcov extrémistickej ĽSNS, ktorá podporuje udalosť napriek vyhlásenému zákazu zhromažďovania.

Stovky Slovákov dnes protestujú proti opatreniam v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Futbaloví Ultras, hooligans z viacerých miest, ale aj priaznivci extrémistickej ĽSNS a ďalšie skupiny obyvateľstva sa najprv zhromaždili pred Hlavnou stanicou, odkiaľ sa presunuli pred Úrad vlády.

Priaznivcom futbalu vadí najmä obmedzenie účasti na štadiónoch, k účasti na protestoch však vyzývali aj Marian Kotleba či Milan Mazurek, ktorí šport nespomínali. Na proteste sa opakovane skandovalo „Nech žije Kotleba“.

Videá a fotografie z miesta konania protestu zachytávajú, že niektorí protestujúci ignorujú nariadenia Úradu verejného zdravotníctva o povinných rúškach. 

Odporúčané
Slovensko čaká celoplošné testovanie na koronavírus, vyhlásil Igor Matovič. Nakúpili 13 miliónov testov Slovensko čaká celoplošné testovanie na koronavírus, vyhlásil Igor Matovič. Nakúpili 13 miliónov testov 17. októbra 2020 o 12:43

Protestujúci skandujú vulgarizmy v súvislosti s premiérom Igorom Matovičom, používajú tiež pyrotechniku, ktorú hádžu aj za bránu pred budovou Úradu vlády. Ani v tomto momente ešte policajti nezasiahli. 

Neskôr demonštranti pred úradom vlády zaútočili na policajtov, ktorí sa postavili pred bránu, pretože sa ju snažili protestujúci vylomiť. Až keď demonštranti zaútočili na políciu fľašami a kameňmi, príslušníci použili slzný plyn.

„S občanmi, ktorí sa rozhodnú aj napriek týmto okolnostiam neoznámeného zhromaždenia zúčastniť, budú komunikovať policajti Antikonfliktného tímu Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave. Ich snahou bude konštruktívne komunikovať so zúčastnenými, predchádzať prípadným konfliktným a agresívnym prejavom správania,“ uviedla polícia ešte pred začiatkom protestu.

 

Platí zákaz zhromažďovania 

Na Slovensku v súčasnosti platí zákaz zhromažďovania, ktorý mohla vláda vyhlásiť na základe núdzového stavu. Ústavný súd už  zmietol zo stola podania Roberta Fica a generálnej prokuratúry o tom, že by bolo vyhlásenie núdzového stavu protiústavné.

Odporúčané
FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu 19. marca 2024 o 18:00

Samotný zákaz zhromažďovania neumožňuje v súčasnosti protestovať, a to ani v prípade, že by dodržiavali všetky opatrenia zverejnené Úradom verejného zdravotníctva. 

Zhromažďovacie právo sa na Slovensku týka stretávania sa viacerých osôb za účelom vyjadrenia spoločného stanoviska. Za zhromaždenie sa podľa zákona považujú aj pouličné sprievody a manifestácie, pričom naň nie je potrebné predchádzajúce povolenie štátneho orgánu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia