Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2020, 12:43
Čas čítania 1:33
Viktor Kniš

Slovensko čaká celoplošné testovanie na koronavírus, vyhlásil Igor Matovič. Nakúpili 13 miliónov testov

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Premiér Igor Matovič zvolal novinárov na sobotňajšiu tlačovku k téme „Priznanie“.

Premiér Igor Matovič oznámil, že posledné tri týždne na Slovensku chystajú s kompetentnými celoplošné testovanie všetkých obyvateľov, ktoré by malo prebiehať počas dvoch víkendov v najbližších týždňoch. Dôvod, prečo sa to dozvedáme až teraz je, že pôvodne objednané testy pre Slovensko sa niekomu podarilo ešte pred časom preplatiť. Podľa Igora Matoviča však v tomto momente už je krajina pripravená na to, aby pretestovala všetkých občanov. 

Kúpili 13 miliónov testov

 Igor Matovič povedal, že Správa štátnych hmotných rezerv spustila obstarávanie, a tak sa Slováci čoskoro uvidia v Centrálnom registri zmlúv zmluvy na nákup testov. Igor Matovič tvrdí, že to bol práve on, kto inicioval, aby Slovensko bolo prvou krajinou na svete, ktorá pretestuje všetkých obyvateľov. 

Testovať by sa malo antigénovými testami, ktoré sa dajú robiť z výterov z hltanu a nosohltanu a výsledok by mal byť známy do pár desiatok minút. Sú síce menej presné, ale bude logisticky možné podľa premiéra takto zabezpečiť pretestovanie všetkých. 

Odporúčané
Igor Matovič zdieľal nenávistný status svojho hejtera, meno nevycenzuroval. Mohol ho vystaviť kyberšikane Igor Matovič zdieľal nenávistný status svojho hejtera, meno nevycenzuroval. Mohol ho vystaviť kyberšikane 17. októbra 2020, 9:11

Celkovo objednali 13 miliónov kusov antigénových testov.

Testovanie systémom volieb

Celoplošné testovanie by malo prebehnúť už nasledujúci víkend, najprv na najviac zasiahnutých okresoch na Orave, prípadne aj v Bardejove. O dva týždne by sa už malo testovanie týkať kompletne celého Slovenska. 

Predseda vlády zatiaľ neodpovedal na otázku, akým spôsobom prinútia čo najviac Slovákov otestovať sa. Zatiaľ nie je známe, či bude testovanie povinné, Igor Matovič sa na tlačovej konferencii zamyslel nad tým, že by mohli odobrať niektoré sociálne výhody tým, ktorí sa otestovať neprídu. „Ak sa rozhodneme, že to bude povinné, musíme zmeniť zákon,“ povedal premiér.

V nedeľu bude mimoriadne zasadať vláda, rokovať bude len o jednom bode, ktorý sa týka poverenia Ozbrojených síl SR tým, aby mohli začať logisticky pripravovať celoplošné testovanie. 

Slovensko čaká celoplošné testovanie na koronavírus, vyhlásil Igor Matovič. Nakúpili 13 miliónov testov
Zdroj: TASR/AP

6-tisíc odberových miest

 Premiér povedal, že systém by mal fungovať podobne, ako keď ľudia chodia voliť. Malo by prebiehať aj na rovnakých miestach. Bolo by 5997 odberových miest a na každom by pôsobilo asi 7 ľudí.

Igor Matovič potvrdil, že v pláne je, aby všetkých Slovákov otestovali dvakrát počas dvoch víkendoch po sebe. Bojí sa , že na Slovensku začnú zomierať zdravotníci. Antigénové testy a celoplošné testovanie považuje za nástroj, ktorý môže zabrániť tomu, aby sa Slovensko dostalo do situácie, aká bola napríklad na jar v severnom Taliansku.

Premiér povedal, že Slováci, ktorí v čase testovania budú v zahraničí, môžu očakávať, že ich budú testovať na hraniciach. Časom by podľa neho chcelo Slovensko prejsť na systém, kedy bude na hraniciach testovať všetkých. 

Domov
Zdieľať
Diskusia