Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. októbra 2020, 20:28
Čas čítania 1:02
Viktor Kniš

Slovensko môže mať poľnú nemocnicu pre 1500 pacientov s koronavírusom. Kde by mala stáť?

NEWS
Uložiť Uložené

Situácia je vážna, Slovensko má však aj tento záložný plán.

Ministerstvo obrany SR v súvislosti so zhoršujúcou sa situáciou s ochorením COVID-19 pracuje s viacerými operačnými plánmi. Jedným z nich je aj Izolátor, ktorý počíta s poľnou nemocnicou a izoláciou až do 1500 pacientov s novým koronavírusom v priestoroch Centra výcviku Leš, informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.


Ako šéf rezortu Jaroslav Naď priblížil, Ozbrojené sily SR pomáhali intenzívne priamo v teréne aj v piatok. Aktuálne je na plnenie rôznych potrebných úloh nasadených celkovo 567 profesionálnych vojakov v 28 nemocniciach, 31 regionálnych úradoch verejného zdravotníctva a 19 mobilných odberových miestach po celom Slovensku.

Rezortná Ústredná vojenská nemocnica (ÚVN) v Ružomberku má po reprofilizácii pre pacientov s ochorením COVID-19 vyhradených 106 lôžok, pričom takmer 50 z nich je ešte voľných. „Ak by sa situácia rapídne zhoršovala a došlo k naplneniu aj tejto nemocnice, budeme siahať na ďalšie naše kapacity,“ povedal Naď.

Odporúčané
Igor Matovič zdieľal nenávistný status svojho hejtera, meno nevycenzuroval. Mohol ho vystaviť kyberšikane Igor Matovič zdieľal nenávistný status svojho hejtera, meno nevycenzuroval. Mohol ho vystaviť kyberšikane 17. októbra 2020, 9:11


V tejto súvislosti informoval, že Ozbrojené sily SR disponujú približne 450 zdravotníckymi pracovníkmi, kapacitami v rámci Centra výcviku Lešť a tiež jednou poľnou chirurgickou nemocnicou, ktorá je primárne určená na liečenie bojových zranení ako aj ďalších chirurgických výkonov. Vzhľadom na to, jej kapacita predstavuje 30 lôžok s krátkodobou možnosťou zvýšenia na 40 lôžok.

Časť z nej je už nasadená na podporu ÚVN v Ružomberku. V prípade realizácie operačného plánu Izolátor by však bola komplexne rozložená v priestoroch Centra výcviku Lešť, ktorého kapacity predstavujú možnosť izolácie pre celkovo do 1500 nakazených osôb.

„V rámci Centra výcviku Lešť by sme poskytli izoláciu a zdravotnú starostlivosť pre pacientov, ktorí by mali určitý priebeh ochorenia a, samozrejme, tie najťažšie prípady by zostávali v nemocniciach. Do takýchto alternatívnych riešení by išli primárne stredne ťažké prípady,“ priblížil Naď.

Domov
Zdieľať
Diskusia