Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2020, 11:14
Čas čítania 1:10
Miriam Rumanková

Asteroid smerujúci k Zemi nie je asteroid. Vedci tvrdia, že ide o odpad z roku 1966

NEWS NASA
Uložiť Uložené

Raketa vtedy narazila do Mesiaca, pretože jej zlyhal jeden zo zapaľovačov.

Záhadný objekt, ktorý bol spozorovaný vo vesmíre, pôvodne považovaný za asteroid, by mohol byť v skutočnosti súčasťou rakety NASA z misie spred 54 rokov. Novoobjavený objekt dlhý 8 metrov, ktorý spozorovali pomocou  ďalekohľadu na Havaji, najskôr vedci  považovail za asteroid. Informuje o tom portál Ladbible.

Objav pomenovali „asteroid 2020 SO“. Odborníci však teraz prišli s novou teóriou a predpokladajú, že ide o sučasť rakety, ktorá v roku 1966 dopomohla pristátiu americkej sondy Surveyor 2 na Mesiaci. 

Odporúčané
Takto blízko Zeme ešte žiaden asteroid nepreletel Takto blízko Zeme ešte žiaden asteroid nepreletel 24. augusta 2020, 20:13

Raketa skončila svoju púť narazením na Mesiac, pretože zlyhal jeden z jej zapaľovačov. Raketa preletela okolo Mesiaca na obežnú dráhu okolo Slnka a odborníci ju považovali za vesmírny odpad. Zdá sa však, že by sa táto časť mohla objaviť znova. 

„Mojím koníčkom a cieľom je nájsť asteroid. Robím to už desaťročia. V tomto by som sa mohol mýliť. Nechcem pôsobiť príliš sebavedome. Ale podľa môjho názoru je to prvýkrát, čo všetky diely zapadajú do seba“  povedal Paul Chodas. 

Objekt cestuje rýchlosťou 2 414 km/h, čo je v skutočnosti považované za pomalý pohyb pri asteroidoch. Aj toto je  jeden z dôvodov, prečo Chodas verí, že to nakoniec nie je asteroid.

Paul Chodas tiež vysvetlil, že objekt má neobvyklú, takmer kruhovú obežnú dráhu, ktorá je dosť podobná zemskej, ale menej častá pri asteroidoch.

Ďalej uviedol, že objekt sa nachádza v rovnakej rovine ako Zem, čo je opäť nezvyčajné, pretože asteroidy zvyčajne prelietajú okolo v podivných uhloch.

Odporúčané
Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty Iónový pohon už nie je iba pre vesmírne lode. Dron bez vrtúľ sa udržal vo vzduchu 4,5 minúty 2. októbra 2022, 13:30

Keď sa objekt priblíži k Zemi, astronómovia budú môcť lepšie vidieť jeho obežnú dráhu a tým budú mať jasnejší obraz o tom, čo to je. Chodas verí, že objekt bude krúžiť po obežnej dráhe Zeme približne štyri mesiace a nesledujúcu  jar vystrelí na svoju vlastnú obežnú dráhu. Experti z NASA ešte dodali, že sa pravdepodobne tento objekt nedostane na Zem. 

Domov
Zdieľať
Diskusia