Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2020, 20:13
Čas čítania 0:55
Matej Krajčovič

Takto blízko Zeme ešte žiaden asteroid nepreletel

TECH
Uložiť Uložené

Telesá, ktoré prelietali v kratšej vzdialenosti, nás všetky rovno trafili.

Okolo Zeme pravidelne prelietava množstvo asteroidov. Ten menom 2020 QG, ktorý popri našej planéte prešiel minulý týždeň, bol však niečím špeciálny. 

Európska vesmírna agentúra (ESA), ktorá jeho trajektóriu monitorovala, podľa CNET.com tvrdí, že išlo o vôbec najbližšie nás míňajúce teleso, ktoré však zároveň Zem netrafilo. 

Bližšie teda leteli už iba objekty, ktoré nakoniec zhoreli v našej atmosfére alebo dopadli priamo niekam do morí či na pevninu. 

Asteroid 2020 QG nás minul vo vzdialenosti 3 000 kilometrov. Našťastie, bol pomerne malý, s priemerom iba pár metrov. Podľa CNET to len dokazuje, že bezpečnostný systém Zeme, teda presnejšie schopnosť vedcov lokalizovať potenciálne nebezpečné objekty, sa stále zvyšuje. 

Problémom zostávajú skôr tie, ktoré sa blížia spoza Slnka. Tie možno kvôli jeho veľkej žiare ľahko prehliadnuť. 

Odporúčané
Ako by sa Zem bránila proti zrážke s obrovským asteroidom? V hre je atómová bomba aj malé ťukance od bežných rakiet Ako by sa Zem bránila proti zrážke s obrovským asteroidom? V hre je atómová bomba aj malé ťukance od bežných rakiet 20. februára 2020, 18:03

Jeden z ďalších asteroidov, ktoré sa k Zemi priblížia ešte tento rok, zas pobavil americké médiá. Teleso s názvom 2018VP1 totiž bude najbližšie práve 2. novembra 2020, len deň pred prezidentskými voľbami v USA. 

Keďže v nich kontroverzný a mimoriadne neobľúbený Donald Trump bojuje o svoje znovuzvolenie, k skratkám o apokalypse nebolo veľmi ďaleko. Šanca, že 2018VP1 Zem trafí, je 0,41 percenta. Má však len necelé dva metre, takže by mal byť pomerne neškodný. 

Domov
Zdieľať
Diskusia