Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. februára 2020, 18:03
Čas čítania 1:32
Matej Krajčovič

Ako by sa Zem bránila proti zrážke s obrovským asteroidom? V hre je atómová bomba aj malé ťukance od bežných rakiet

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Malé posunutie teraz môže zmeniť dráhu telesa pri opätovnom strete o pár rokov neskôr.

Na Zem prakticky stále dopadajú desiatky asteroidov. Väčšina z nich je dostatočne malá na to, aby bez stopy zhoreli v atmosfére, no tie väčšie by mohli znamenať obrovské problémy. 

Z času na čas sa dočítaš o telesách, ktoré by teoreticky mohli zničiť aj väčšie mestá a spôsobiť rozsiahle škody. NASA, Európska vesmírna agentúra a mnoho ďalších organizácií ich preto neustále sledujú a prepočítavajú ich trajektóriu. Čo však v prípade, že by nejaké teleso naozaj malo zničiť celú našu planétu?

Odporúčané
V roku 2022 by mohol Zem zasiahnuť asteroid, tvrdí NASA. Aké sú šance? V roku 2022 by mohol Zem zasiahnuť asteroid, tvrdí NASA. Aké sú šance? 19. novembra 2019, 6:55

Inžinieri z univerzity MIT upozorňujú najmä na 13. apríla 2029, kedy kameň, veľký ako Eiffelova veža, okolo Zeme preletí nižšie než niektoré geostacionárne satelity. Na výskum upozornil SciTechDaily

Domov
Zdieľať
Diskusia