Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. októbra 2020, 8:48
Čas čítania 0:44
Matej Krajčovič

Laureát Nobelovej ceny tvrdí, že v našom vesmíre existúju pozostatky iných svetov

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Majú to byť čierne diery, z ktorých stále sála energia iných, zaniknutých vesmírov.

Odborná komisia začala s oznamovaním laureátov Nobelových cien za rok 2020. Tú za fyziku získal britský vedec Roger Penrose, ktorý šokoval tvrdením, že pred vznikom nášho vesmíru tu existoval ešte iný. 

Ako informuje denník Independent, jeho pozostatky podľa fyzika môžeme stále pozorovať na čiernych dierach a ich škvrnách so silnou elektromagnetickou radiáciou, ktoré vedci nazývajú ako Hawkingove body

Tie podľa teórie konformnej cyklickej kozmológie prenášajú zvyšky energie zo starších, už zaniknutých vesmírov. Ide o stále kontroverznú teóriu, no o samotných čiernych dierach už vieme aspoň to, že disponujú tak silnou gravitačnou silou, že z ich stredu neuniknú ani častice svetla. 

Odporúčané
Toto je najväčšia a najpresnejšia 3D mapa vesmíru na svete. Zachytáva rozpínanie vesmíru, ktoré neustále zrýchľuje Toto je najväčšia a najpresnejšia 3D mapa vesmíru na svete. Zachytáva rozpínanie vesmíru, ktoré neustále zrýchľuje 22. júla 2020, 8:54

Penrose predpokladá, že polčas rozpadu starej čiernej diery, ktorá pohltila celý „predchádzajúci“ vesmír je dlhší, než vek, v ktorom žijeme od Veľkého tresku do súčasnosti. 

„Veľký tresk nebol začiatok. Bolo niečo pred Veľkým treskom a to niečo tu budeme mať aj v našej budúcnosti,“ povedal Penrose a dodal: „Vidíme ich. Tieto body sú asi osemkrát väčšie ako je priemer mesiaca a sú zľahka teplejšie. Existujú celkom dobré dôkazy o minimálne šiestich týchto bodoch.“

Penrose však vo vedeckej obci čelí pomerne veľkej opozícii, ktorá pripomína, že radiáciu z týchto bodov ešte dostatočne nepreskúmali a nepotvrdili. 

Domov
Zdieľať
Diskusia