Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. júla 2020, 8:54
Čas čítania 1:07
Tímea Krauszová

Toto je najväčšia a najpresnejšia 3D mapa vesmíru na svete. Zachytáva rozpínanie vesmíru, ktoré neustále zrýchľuje

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Po viac ako 20 rokov analýzy predstavili v pondelok vedci podľa ich slov najpresnejšie meranie rozpínania vesmíru.

Astrofyzici viac ako dvadsať rokov analyzovali milióny galaxií a kozmických telies. V pondelok vďaka tomu mohli predstaviť najväčšiu 3D mapu vesmíru na svete. Vedci svoju prácu označujú za najpresnejšie meranie rozpínania kozmu v najväčšom možnom rozsahu, píše portál scitechdaily.

Odporúčané
Aktualizované: Matovič nazval Pellegriniho riťolezom: „Si len Ficov klon, ste stále jedna žumpa," odkázal premiér Aktualizované: Matovič nazval Pellegriniho riťolezom: „Si len Ficov klon, ste stále jedna žumpa," odkázal premiér 20. júla 2020, 20:25

Celý príbeh rozpínania vesmíru

Švajčiarsky astrofyzik Jean-Paul Kneib, povedal, že ich cieľom bolo vytvoriť tú najúplnejšiu 3D mapu vesmíru v čase. Zachytáva kompletný príbeh rozpínania vesmíru, ktoré v istom bode v čase začalo zrýchľovať a táto akcelerácia pokračuje aj naďalej. Podľa vedcov to zapríčiňuje prítomnosť tmavej energie, neviditeľného elementu, ktorý by potvrdzoval aj Einsteinovu teóriu relativity. Jej pôvod je stále zahalený rúškom tajomstva.

Domov
Zdieľať
Diskusia