Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. októbra 2020, 12:30
Čas čítania 4:30
Jakub Paulík

Nočný des: plač, výkriky a zdesená tvár. Aj keď sa zdá, že tvoj blízky zažíva neopísateľné hrôzy, nesmieš ho prebudiť

Nočný des: plač, výkriky a zdesená tvár. Aj keď sa zdá, že tvoj blízky zažíva neopísateľné hrôzy, nesmieš ho prebudiť
Zdroj: Peter Cwoky Murín
ZAUJÍMAVOSTI PARASOMNIE
Uložiť Uložené

Ako môžeme pomôcť niekomu, kto prežíva nočný des?

Prebudíš sa na hrozivý krik, plač a buchot. Človek, ktorý vedľa teba leží, vyzerá, ako keby ho mučili. Pomyslíš si, že musí prežívať naozaj hrozný sen, a tak na neho skúsiš prehovoriť. Keď neodpovedá, trocha s jeho telom zamykáš, no jeho krik začne byť ešte výraznejší.

Prestaneš s ním teda triasť a vyčkávaš, kým sa upokojí. Ráno sa ho spýtaš, čo sa mu snívalo, keď v noci pôsobil ako posadnutý. On ale nevie, o čom hovoríš. Na nič si nespomína. Netuší, že v noci zažil nočný des.

Odporúčané
Miliardár si vzal svoju dcéru za ženu. Vibrátor, ktorý používali, bol proti nemu použitý na súde Miliardár si vzal svoju dcéru za ženu. Vibrátor, ktorý používali, bol proti nemu použitý na súde 15. apríla 2020, 14:30
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako muž počas nočného desu zaškrtil svoju ženu
  • Čím všetkým sa prejavuje nočný des
  • Koľko trvá
  • Ako často sa vyskytuje u dospelých
  • Kedy treba vyhľadať odbornú pomoc

Nočný des
Nočný des Zdroj: Peter Cwoky Murín

Keď „nočný des vraždí“

60-ročný Brian Thomas z Walesu počas jednej epizódy nočného desu z roku 2008 zavraždil svoju 57-ročnú manželku Christine. Myslel si, že škrtí muža, ktorý sa im vlúpal do dodávky, no v skutočnosti počas spánku dusil svoju ženu. Nočné desy sa vyskytujú prevažne u detí predškolského veku, no Brian patril medzi výnimky, ktorých sa nočný des drží aj v dospelosti. Touto poruchou trpel asi 50 rokov bez toho, aby navštívil doktora.

Po prebudení videl, že jeho žena nedýcha, a tak rýchlo privolal pomoc. Telefonát s jeho vydeseným hlasom obhajca využil na súde ako dôkaz. „Všetci, ktorí sme boli na súde a počúvali volanie na 999, presne vieme, aké boli vaše pocity, keď ste zistili, že vaša manželka zomrela,“ cituje slová sudcu Nigela Davisa The Guardian

Odporúčané
Roztrhla si pyžamo a začala masturbovať. Keď ju muž prebudil, nerozumela, čo sa deje Roztrhla si pyžamo a začala masturbovať. Keď ju muž prebudil, nerozumela, čo sa deje 9. mája 2020, 12:30

Brian tvoril so svojou ženou pár 40 rokov. Ich okolie dvojicu označovalo za šťastných manželov. Na vraždu nemal žiaden motív. Chris Idzikowski z Kliniky pre poruchy spánku The London Sleep Centre povedal, že podobne útoky zo spánku sa síce stávajú, ale keďže v drvivej väčšine neskončia úmrtím, málokedy sa dostanú pred súd.

Počas epizód nočných desov môžu byť jedinci agresívni, no po prebudení si na to nespomínajú. Súd v tomto mimoriadne ojedinelom prípade vraždy v roku 2009 uznal, že Brian Thomas nie je za smrť svojej manželky z právneho hľadiska zodpovedný a pustil ho na slobodu.

Nočný des
Nočný des Zdroj: Peter Cwoky Murín

Od kriku a plaču až po útek z miestnosti

Nočný des patrí medzi poruchy spánku z kategórie parasomnie, medzi ktoré radíme aj námesačnosť (o vraždách počas námesačnosti si prečítaš tu), sexsomniu (vykonávanie sexuálnej aktivity počas spánku), nočné mory a iné. Podľa SleepFoundation nočný des trvá okolo 10 minút, no výnimočne sa môže predĺžiť na 30 až 40 minút.

Odporúčané
V krabici so sexuálnymi pomôckami bola uvarená hlava dôchodcu. Zvyšné časti tela sa dodnes nenašli V krabici so sexuálnymi pomôckami bola uvarená hlava dôchodcu. Zvyšné časti tela sa dodnes nenašli 3. apríla 2020, 10:16

Človek pri nočnom dese zväčša zo spánku kričí, myká svojím telom, kope, plače a do tváre pôsobí mimoriadne vystrašene. Niekedy sa môže dokonca postaviť, rozhadzovať veci v izbe, alebo sa pokúsiť o útek. Okrem toho sa mu zväčša zrýchli dýchanie, srdcový rytmus, začne sa viac potiť, rozšíria sa zreničky, napnú svaly či sčervená pokožka, uvádza odborná zdravotnícka spoločnosť American Academy of Sleep Medicine.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89574 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako môžeme blízkemu človeku trpiacemu touto poruchou pomôcť
  • Prečo sa neodporúča osobu počas nočného desu budiť
  • Aký je rozdiel medzi nočnou morou a nočným desom
  • Na čo dávať pozor keď náš blízky zažíva nočný des
  • Kedy vzniká nočný des
Domov
Zdieľať
Diskusia