Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. októbra 2020, 18:54
Čas čítania 4:51
Daniel Mikolášik

Kto bol Kenzo Takada a ako sa mu podarilo spojiť dva odlišné módne svety východu a západu?

Kto bol Kenzo Takada a ako sa mu podarilo spojiť dva odlišné módne svety východu a západu?
Zdroj: TASR/AP
MÓDA
Uložiť Uložené

Do Francúzska vycestoval na dovolenku, z ktorej sa už nikdy nevrátil. Priniesol so sebou optimizmus, hravosť a ázijskú kultúru.

„Móda je ako jedlo. Nikdy by si nemal zostať len pri jednom menu.“ Nielen tento citát spoločne s mnohými ďalšími, ale predovšetkým jeho životné dielo, status ikony, popredný módny dom a jedinečná osobnosť sú a navždy zostanú nesmrteľnými. Včera nás totiž opustil japonský renomovaný návrhár Kenzo Takada.

Odporúčané
Zakladateľ módnej značky KENZO podľahol koronavírusu po niekoľkých týždňoch choroby  Zakladateľ módnej značky KENZO podľahol koronavírusu po niekoľkých týždňoch choroby 5. októbra 2020, 10:40

Otec „Jungle Jap“ skonal vo veku 81 rokov vo francúzskom Neuilly-sur-Seine. Skonal po nákaze koronavírusom na ochorenie COVID-19. Na jeho počesť sme vybrali niekoľko zaujímavostí z jeho osobného a pracovného života a zmapovali sme najsvetlejšie momenty jeho kariéry.

Kto bol Kenzo Takada, a prečo je považovaný za jedného z najrenomovanejších módnych návrhárov minulého storočia?

Značka Kenzo sa do širšieho povedomia Slovákov dostala aj vďaka dostupnejšej, no limitovanej spolupráci s fast fashion reťazcom H&M z roku 2016. V bratislavskej Eurovei vtedy vypukol hotový ošiaľ. Niektorí módni nadšenci kvôli kolekcii kempovali pred predajňou aj 20 hodín



V tomto článku si prečítaš:
  • Čo si Kenzoví rodičia mysleli o jeho vášni pre módu
  • S akými stereotypmi bojoval
  • Aké boli jeho módne začiatky
  • Prečo sa z jeho 6-mesačnej dovolenky v Paríži už nikdy nevrátil
  • Ako vyzerali jeho prehliadky s cirkusantmi a ohňostrojom
  • Ako vznikla značka Kenzo
  • Prečo ju neskôr odkúpil majiteľ Louis Vuitton a Dior
  • Ako vyzerala jeho posledná módna prehliadka

Kto bol Kenzo Takada a ako sa mu podarilo spojiť dva odlišné módne svety východu a západu?
Zdroj: TASR/AP

Bojoval proti zaužívaným stereotypom a nepochopeniu rodičov

Vďaka zásluhám na módnej scéne ho môžeme právom zaradiť medzi špičku svetových dizajnérov minulého storočia. Čo všetko tomu však predchádzalo? Kenzo Takada sa narodil 27. februára 1939 ako piate dieťa v rodine v japonskom mestečku Himeji. Od detstva bol obklopovaný umením, tradíciami a rozmanitou kultúrou.

„Architektúra, predmety, oblečenie i príroda boli školou triezvej elegancie jemnosti – najlepším vzdelaním, aké môže umelec získať,“ povedal Kenzo o podnetoch, ktoré na jeho myseľ vplývali už od skorého veku. 

Odporúčané
Kto bol Karl Lagerfeld a prečo je považovaný za jedného z najdôležitejších módnych návrhárov v histórii? Kto bol Karl Lagerfeld a prečo je považovaný za jedného z najdôležitejších módnych návrhárov v histórii? 21. februára 2019, 13:41

 Ako malý obdivoval módu, predovšetkým kvetinové kimoná, ktoré vídal na zákazníkoch v otcovej čajovni. Už v detstve navrhoval a šil šaty bábikám svojich sestier a čítal si ženské módne časopisy. Jeho zapálenie pre módu ho doviedlo až do hlavného mesta Japonska, na prestížnu módnu univerzitu Bunka College.

Jeho rodičia ho v tom však nepodporovali a nechápali, prečo by sa mal chlapec zaujímať o módu. Podľa jeho slov v tom čase boli mnohé školy dizajnu a módy určené len pre ženy. Kreativita v 50. rokoch minulého storočia nebola akceptovaná. Jeho rodičia chceli, aby radšej študoval angličtinu, no po prvom semestri to vzdal a odišiel do Tokia študovať módu.

Do Francúzska vycestoval na 6 mesiacov. Nakoniec tam pobudol dlhých 56 rokov

Keď v roku 1960 končil štúdium, zapojil sa do súťaže módneho časopisu So-En, ktorú napokon zvíťazil a vďaka tomu začal navrhovať modely pre obchod Sanai. Jeho najväčším snom však bolo vycestovať do sveta. Najviac ho lákal Paríž – tzv. mekka módy. „Raz mi niekto povedal, že pre Japonca je nemožné pracovať v módnom priemysle v Paríži,“ uviedol pred pár rokmi v rozhovore pre Financial Times.

Vzoprel sa však stereotypom a očakávaniam rodiny a v roku 1965 vycestoval loďou do Marseille. Odtiaľ viedli jeho kroky priamo do hlavného mesta Francúzska. Pôvodne to mala byť len akási dovolenka. Plánoval tam ísť na 6 mesiacov, no už sa domov nevrátil. Napokon v Paríži pobudol dlhých 56 rokov.

Kto bol Kenzo Takada a ako sa mu podarilo spojiť dva odlišné módne svety východu a západu?
Zdroj: Twitter/@farah_v_

Vo Francúzsku najprv pracoval ako nezávislý dizajnér. Po spolupráci s textilnou skupinou Pisanti a neskôr so spoločnosťou Relations Textiles si Kenzo v roku 1970 založil vlastný butik s názvom Jungle Jap. V rámci neho šil jednoduché, praktické, funkčné a nositeľné dizajny, ktoré boli v rozpore s vtedajšou haute couture.

Veľkolepé prehliadky s cirkusantmi na slonoch a ohňostrojom

Modely v jeho butiku mali úplne iný štýl, na aký boli Francúzi v tom čase zvyknutí. Na jeho návrhoch dominovala príroda, ručne maľované motívy džungle a kvetov podobné, ako tvoril azda najslávnejší maliar Henri Rousseau. Jeho osobitý štýl okamžite oslovil francúzske modelky a tamojších „trendsetterov“.

Kenzo
Zdroj: Kenzo Takada archív

Kenzo si svojimi roztopašnými módnymi kreáciami plnými tvorivého optimizmu pomaly, ale isto začal obhajovať miesto na módnej scéne. Jeho prvá kolekcia na obdobie jeseň/zima 1970 bola kvôli obmedzenému rozpočtu vyrobená výhradne z bavlny. Jeden z jeho vtedajších modelov sa dokonca dostal na obálku prestížneho módneho časopisu Elle.

Debutovú kolekciu uviedol v galérii Vivienne a odvtedy bola takmer každá jeho prehliadka jedným veľkolepým predstavením s jedinečnou choreografiou. V roku 1978 sa v rámci prehliadky predstavili na móle aj cirkusanti, s koňmi, slonmi, orchestrom či zápasníkmi v ringu.

Domov
Zdieľať
Diskusia