Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. októbra 2020, 19:07
Čas čítania 19:36
Adel Ghannam

Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor)

Ďuriš Nicholsonová: To mám urobiť teraz coming out? Áno. Mám skúsenosť s marihuanou (Rozhovor)
Zdroj: TASR - Martin Baumann
REFRESHER
Uložiť Uložené

Lucia Ďuriš Nicholsonová je europoslankyňou a členkou koaličnej SaS. Po rokoch chce opäť otvárať tému dekriminalizácie marihuany. V rozhovore sme sa rozprávali o vulgarizácii politiky, ale aj o tom, či môžeme SaS ešte veriť liberálne témy.

Lucia Ďuriš Nicholsonová je europoslankyňou a členkou koaličnej SaS. V Európskom parlamente je ako jediná slovenská poslankyňa predsedníčkou Výboru pre zamestnanosť a sociálne veci. V posledných parlamentných voľbách kandidovala za SaS z druhého miesta, avšak mandát poslankyne slovenského parlamentu nevyužila a zostala v Bruseli. 

Po medializácii prípadu Róberta Dž. z Košíc, ktorého odsúdil súd v Košiciach na 12 a pol-ročný trest za prechovávanie marihuany, oživila s kolegami zo SaS tému dekriminalizácie.

Tresty za prechovávanie marihuany považuje za drakonické a nemyslí si, že dekriminalizácia spôsobí nárast konzumácie. „Keď sa pozrieme iba na Európsku úniu, prakticky nevidíme rozdiel medzi nárastom počtu marihuany v krajinách, kde majú veľmi liberálny postoj ku kanabisu a medzi nami, kde máme drakonické tresty za držbu marihuany," povedala vo veľkom rozhovore pre Refresher.

Odporúčané
Erik Kaliňák: Myslím, že aj v mojom ročníku sú nejaké práce, ktoré by mohli byť považované za plagiát (Rozhovor) Erik Kaliňák: Myslím, že aj v mojom ročníku sú nejaké práce, ktoré by mohli byť považované za plagiát (Rozhovor) 2. augusta 2020, 13:56

Ďuriš Nicholsonová vníma v politike vyššiu mieru vulgarizácie a kritizuje za to aj premiéra Igora Matoviča po jeho anekdote o „mydlení barana". 

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo by podľa Lucie Ďuriš-Nicholsonovej malo Slovensko dekriminalizovať marihuanu
  • Prečo nepovažuje obštrukciu v parlamente pri hlasovaní o interrupciách za porušenie koaličnej zmluvy
  • Aké má skúsenosti s marihuanou samotná Ďuriš-Nicholsonová
  • Prečo by mali voliči SaS veriť liberálne témy potom, čo sa ich v minulosti vzdali

Ďuriš-Nicholsonová: Mám skúsenosti s marihuanou, tresty za ňu sú drakonické a treba ju dekriminalizovať (Rozhovor)
Zdroj: TASR - Martin Baumann

V piatok ráno Najvyšší súd konečne vytýčil verejné zasadnutie v kauze falšovania zmeniek. Pavol Rusko a Marian Kočner sa dozvedia už o mesiac, či strávia dlhé roky za mrežami. Aký očakávate rozsudok?Ja si myslím, že to je veľmi dobrá správa pre Slovensko. Dúfam, že v tejto veci bude mať súd jasno, na rozdiel od dvojnásobnej úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.  To bolo prekvapenie pre celé Slovensko a  s napätím očakávame, čo povie Najvyšší súd. Pevne verím, že si to Kočner minimálne za tie zmenky odsedí. Samozrejme, aj Rusko, ale Kočner, to je „srdcová záležitosť”. 


Myslíte si, že to môže dopadnúť ako s Al Caponem, kedy bude platiť ten známy výrok, že ho odsúdili za dane, ale nie za vraždy?

Pevne verím, že nie, lebo som v kontakte aj s rodičmi Jána Kuciaka aj s mamou Martiny Kušnírovej a neviem si predstaviť, ako by s tým žili ďalej rodiny týchto dvoch mladých ľudí. Dvojnásobná úkladná vražda nevinných mladých ľudí musí byť vyriešená. Nechcem ale  predikovať rozhodnutie súdu. Je pravda, že médiá, predovšetkým Denník N, dlhodobo spracovávali tú tému, takže celé Slovensko považovalo za vybavenú vec, že Kočner a Zsuzsová pôjdu sedieť. V tomto kontexte bolo to rozhodnutie súdu  obrovský šok pre všetkých, mňa nevynímajúc. 


My sme sa tu o tom ale bavili v Bruseli s mojím tímom niekoľkokrát a mne prišiel ten Kočner veľmi pokojný počas všetkých tých pojednávaní. Príliš  pokojný na to, aby neočakával také rozhodnutie súdu, aké  napokon padlo. Tým chcem povedať, že mi to prišlo zvláštne, že človek, ktorý má byť odsúdený za dvojnásobnú vraždu sa správa takým pokojným stoickým spôsobom ako to predvádzal Kočner. 

 
Ja som v kútiku duše aj mala pochybnosti, že či ho ten súd napokon naozaj odsúdi, ale to nemení nič na veci , že ten verdikt súdu bol šokujúci. . 

 
Čiže máte pochybnosti o tom senáte?

Nechcem ukazovať prstom na ten senát, lebo nemám na to dostatok informácii. Príde mi ale absurdné potom všetkom, čo sa prevalilo v akcii Búrka, že by tento senát naďalej pokračoval v tom čo v konečnom dôsledku spôsobilo, že ľudia majú veľmi mizivú dôveru v súdnictvo. Preto si nemyslím, že bol senát zmanipulovaný. 


Vaši kolegovia z SaS zablokovali hlasovanie o novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá by mohla sťažiť prístup k interupciám. Ako komentujete ich parlamentú obšturkciu?

Parlamentná obštrukcia sa používa všade na svete. Je to bežná vec. Každý, kto na to teraz poukazuje ako na niečo nedôstojné, je podľa mňa mimo. Ja osobne by som bola oveľa radšej, keby sa nám podarilo úplne zmietnuť ten návrh zákona zo stola, pretože to je umelo nastolená téma. Žiadne dáta nepoukazovali na to, že treba novelizovať zákon a sprísňovať interrupcie.  Nemáme stúpajúcu krivku interrupcií, naopak, počet interrupcií dlhodobo klesá.  Slúžilo to vyslovene na zviditeľnenie úzkej skupiny poslancov z OĽANO. 

Je dobre, že sa to podarilo aspoň oddialiť, lebo reálne existovalo riziko, že keby sa o tom hlasovalo tak by to mohlo prejsť, pretože parlament žiaľ vyzerá, tak ako vyzerá.  Prevládajú konzervatívne sily. To, prečo v konečnom dôsledku napomohli obštrukcii aj poslanci z ĽSNS, ktorí chceli dlhodobo sprísňovať interrupcie, nechám na fantáziu každého. Hrali si svoju vlastnú politickú hru. 

Je dobré, že sa to podarilo posunúť, ale pre mňa by bolo víťazstvo, keby sme zastavili takéto snahy. Najlepšie raz a navždy. 

Ďuriš-Nicholsonová: Mám skúsenosti s marihuanou, tresty za ňu sú drakonické a treba ju dekriminalizovať (Rozhovor)
Zdroj: TASR - Jakub Kotian

Keď niektorí poslanci OĽANO hlasovali nedávno spolu s kotlebovcami tiež pri interrupciách, tak za to boli kritizovaní a vyhodnotilo sa to ako porušenie koaličnej zmluvy. Vy si nemyslíte, že keď pani Bittó Cigániková obieha kluby vrátane ĽSNS, že to je tiež porušenie koaličnej zmluvy? Keď sa s nimi dohaduje na postupe?

Nemyslím si to. Nejde o to, že by som merala dvojakým metrom, ale pani Bittó Cigániková mi to vysvetlila a nemám dôvod jej nedôverovať. Poznám ju dlho. Pozvali ju na klub ĽSNS, aby vysvetlila svoj pozmeňujúci návrh, ktorý sa týkal potratovej tabletky. Veľmi explicitne povedala, že neprišla uzatvárať žiadne politické dohody a som presvedčená, že Jana Cigániková je jedna z tých, ktorej sa dá úplne veriť, že ani teraz, ani v budúcnosti by za žiadnych okolností nepripustila akúkoľvek politickú dohodu s ĽSNS. 

Ona tam išla vyslovene ako predkladateľka pozmeňujúceho návrhu vysvetliť meritum veci toho návrhu, čo sa deje v parlamente úplne bežne. Nemám jej prečo nedôverovať a preto hlasovanie s kotlebovcami a táto situácia z parlamentu  sú dve úplne odlišné veci.

Ale obštrukcia prešla aj s hlasmi opozície. To vám neprekáža?

Nebudem hodnotiť prečo sa oni zachovali tak, ako sa zachovali. Ja im nedôverujem vôbec, ani jednému subjektu z opozície vrátane ľudí okolo Pellegriniho, ktorí sa tvária, že sú nejaký reinkarnovaný lepší Smer a zodpovedná zmena. Považujem to za výsmech slovenskej spoločnosti.

Vôbec si nemyslím, že bol ich cieľ čistý. Oni si idú svoje politické hry a samozrejme, že im robí dobre, keď sa rozoštváva koalícia. V tomto prípade je ale výsledkom dobrá vec, že sa minimálne posunulo to hlasovanie. Aj keď to považujem za nie až taký úspech, pretože úspech by bol, keby sa to podarilo úplne zmietnuť zo stola. 

Pri potratoch a iných veciach je nejednotné aj samotné OĽANO. Majú medzi sebou viacero liberálnych hlasov. Myslíte si, že by sa mal premiér Matovič viac angažovať v parlamentnom dianí a „upratať” si v poslaneckom klube? Komentátor Roman Pataj povedal, že je veľmi demokratické dať zákonodarcom slobodu v hodnotových otázkach, ale vie to byť veľmi nepraktické. 

Súhlasím s Romanom Patajom v tom, že pri týchto kultúrno-etických témach by naozaj každý poslanec mal hlasovať podľa svojho vlastného vedomia a svedomia. Veľakrát aj v minulosti, aj my sme mali pri týchto veciach zelenú kartu. Zároveň však vždy náš predseda klubu vedel úplne presne, ako sa zariadime. Nemali sme problém to veľmi jasne povedať na klube, aj verejne. Myslím si, že tu je pes zakopaný, že tá práca v poslaneckých kluboch SaS sa naprieč volebnými obdobiami nedá porovnať s tým, čo tu momentálne predvádza OĽANO. 

Boli sme vždy veľmi konzistentní. SaSka je 10 rokov na trhu a vždy bola veľmi konzistentná. My sme sa ani v tých kultúrno-etických veciach až tak veľmi nelíšili. Bola možno výnimka v podobe Petra Osuského, ktorý je v otázke interrupcií viac konzervatívne ladený. 

Táto konzistentnosť, ale nie je vlastná OĽANO a to predovšetkým v tomto volebnom období. Dôsledkom toho máme Sme rodina vo vláde, pretože Igor Matovič nevie,  koho vlastne na vlastnej kandidátke dostal do Národnej rady. On nepozná svojich poslancov a to uňho spôsobuje obrovskú neistotu. 

Obávam sa, že aj v budúcnosti to bude  spôsobovať rôzne pnutia. Dôsledkom toho je, že zvolil štvorkoalíciu napriek tomu, že sme neboli za vládu so Sme rodina.

Myslíte si, že si tam necháva rezervu?

Áno. Premiér potrebuje poistku. On nevie, ako sa zachovajú jeho vlastní poslanci pri kľúčových hlasovaniach.

Mal by sa viac premiér angažovať v parlamente? 

Myslím si, že by sa mal viac snažiť sondovať v poslaneckom klube a spoznávať svojich ľudí a podľa toho zvážiť, aký má veľký manévrovací priestor, pretože sa domnievam, že pri takých racionálnych veciach, ktoré sa týkajú boja s koronou, s naštartovaním ekonomiky, ho skôr bude držať konzistentne SaS ako jeho vlastní ľudia. Preto mi prišli tie jeho výpady proti SaSke zbytočné a kontraproduktívne. 


Igor Matovič počas hodiny otázok reagoval na poslanca Ľuboša Blahu anekdotou o „mydlení barana”. Čo si myslíte o tejto parlamentnej kultúre? 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 89474 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo si myslí Ďuriš-Nicholsonová o Matovičovom útoku na Ľuboša Blahu
  • Ako vníma vulgarizáciu politiky
  • Prečo by sme podľa nej mali dekriminalizovať marihuanu
  • Aké má ona skúsenosti s drogami
  • Či má ambíciu nahradiť Richarda Sulíka na poste predsedu SaS
Domov
Zdieľať
Diskusia