Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. septembra 2020, 15:56
Čas čítania 3:28
Viktor Kniš

Minister Krajčí: Maximálny počet ľudí na hromadných podujatiach ešte znížime o 80 %, rúška na školách budú povinné naďalej

NEWS
Uložiť Uložené

Oznámil to minister zdravotníctva po stretnutí pandemickej komisie.

V piatok rokovala pandemická komisia o nových opatreniach v súvislosti s pandémiou, keďže sa jej vývoj neukazuje ako priaznivý nielen na Slovensku, ale ani v okolitých štátoch. „Pokiaľ nebudeme mať k dispozícii vakcínu, akékoľvek úzke kontakty spôsobujú šírenie koronavírusu,“ upozornil Marek Krajčí na úvod. 

5 pacientom v Michalovciach podávajú remdesivir

„Koronavírusová infekcia sa nám začína rozmáhať na viacerých územiach Slovenska,“ dodal s tým, že čoraz viac okresov muselo Slovensko zaradiť na zoznam „červených,“ kde odporúčajú napríklad obmedzenie kultúrnych podujatí a zákaz pitia alkoholu. 

Podľa ministra Krajčího síce počty nakazených prudko rastú, dobrou správou však je, že počet hospitalizovaných nie je taký výrazný. „Vysvetlením je, že druhú vlnu spúšťajú najmä socálne kontakty mladých ľudí,“ povedal šéf rezortu zdravotníctva. Upozorňuje však, že ak niečo neurobíme s trendom stúpajucého počtu nakazených, pribudnú aj obete. 

Podľa vedúceho pracovnej skupiny zameraného na reprofilizáciu lôžkových zariadení je najhoršia situácia v nemocnici v Michalovciach, kde je 25 hospitalizovaných a 5 z nich už je na remdesivire. Celkovo podávajú remdesivir 18 pacientom, 8 pacientov je na pľúcnej ventilácii. Už pred pár týždňami povedal minister Krajčí, že na Slovensku zatiaľ neprežil žiadny pacient, ktorého na ventiláciu pripojili.  

Na zoznam červených zón budú patriť celý okres Bratislava a okresy Nitra, Michalovce, Tvrdošín a Stará Ľubovňa. Na zoznam oranžových okresov patria Malacky, Pezinok, Senec, Nové Zámky, Šaľa, Trenčín, Púchov, Považská Bystrica, Liptovský Mikuláš, Sabinov, Prešov a Vranov nad Topľou.

Pandemická komisia vlády SR odporúča zákaz návštev v domovoch sociálnej starostlivosti v červených a oranžových okresoch Slovenska. Rovnako odporúča neorganizovať v týchto oblastiach rodinné oslavy. Seniorom tiež odporúča nechať sa očkovať proti chrípke a pneumokokovým ochoreniam.

Minister Krajčí: Maximálny počet ľudí na hromadných podujatiach ešte znížime o 80 %, rúška na školách budú povinné naďalej.
Zdroj: MZ SR

Marek Krajčí: Česká republika v plnom rozsahu spĺňa podmienky červenej krajiny

Minister zdravotníctva Marek Krajčí avizuje aj aktualizovaný zoznam rizikových regiónov v niektorých krajinách. Patrí sem aj 10 krajov v Česku, 3 v Rakúsku a 4 v Maďarsku.  

Ako jeden z dôvodov minister zdravotníctva uviedol aj faktor, ktorý súvisí s tým, akým spôsobom pristupujú vedenia krajín k opatreniam. V Česku napríklad počas celého leta nemuseli nosiť rúška v interiéroch ani nadzemnej verejnej doprave. „Nárast Českej republiky je enormný,“ povedal minister Krajčí. „V Rakúsku tak isto nie je situácia pod kontrolou, dostáva sa na zoznam krajín, ktoré sú adeptom na zaradenie medzi červené krajiny,“ dodal minister zdravotníctva. 

Zaradenie niektorých území týchto krajín na zoznam rizikových znamená len to, že do nich Úrad verejného zdravotníctva neodporúča cestovať. 

Pandemická komisia navrhne Ústrednému krízovému štábu uzavrieť hranice s Ukrajinou. Komisia považuje Česko za rizikovú krajinu, Rakúsko a Maďarsko za krajiny s nepriaznivou prognózou. „Pokiaľ sa dá, necestujte do susedných a rizikových krajín,“ vyzval Marek Krajčí.

Marek Krajčí povedal, že pandemická komisia zatiaľ zdvíha len varovný prst, nenavrhne zavrieť hranice s týmito susedmi, neodporúča však do krajín cestovať: „Česká republika v plnom rozsahu spĺňa podmienky červenej krajiny. Rakúsko sa tiež dostáva do červenej blikajúcej zóny.“

Aktuálny zoznam rizikových regiónov podľa pandemickej komisie:
  • Rakúsko – Viedeň, Tirolsko, Vorarlbersko
  • Česko – Praha, Stredočeský kraj, Juhočeský kraj, Juhomoravský kraj, Karlovarský kraj, Kraj Vysočina, Královohradecký kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Plzenský kraj
  • Maďarsko – Budapešť, Fejér, Hajdú-Bihar, Pest
  • Poľsko – Malopoľské vojvodstvo
  • Slovensko – Bratislavský kraj
Odporúčané
Prehľad pravidiel a opatrení, ktoré platia od 1. septembra: Kde nosiť a nenosiť rúško a ako to bude s povinnou karanténou? Prehľad pravidiel a opatrení, ktoré platia od 1. septembra: Kde nosiť a nenosiť rúško a ako to bude s povinnou karanténou? 1. septembra 2020, 11:17

Čo robiť po návrate z rizikovej krajiny, ktorá je v EÚ?

Každému, kto navštívil krajinu Európskej únie, ktorá nie je na zozname menej rizikových krajín (teda je riziková, tzv. „červená“) a zároveň nenavštívili krajinu, ktorá nie je členom Európskej únie a je riziková, sa nariaďuje izolácia v domácom prostredí do obdržania negatívneho výsledku RT-PCR testu na ochorenie COVID-19, uvádza Úrad verejného zdravotníctva.

V izolácii musia zostať aj osoby žijúce v spoločnej domácnosti s navrátilcom. 

V prípade bezpríznakového priebehu izolácie je možné ju ukončiť po 10 dňoch aj bez absolvovania testu na ochorenie COVID-19. 

Obmedzenie kultúry

„Zakazuje sa usporadúvať hromadné podujatia v prevádzkach verejného stravovania a v ubytovacích zariadeniach (hoteloch), okrem svadieb, posedení po pohreboch (kar),“ uvádza pandemická komisia. Toto opatrenie by malo platiť od 16. septembra. 

Od 1. októbra budú na Slovensku svadby len do 30 ľudí. V zelených okresoch budú povolené podujatia maximálne pre 200 ľudí, interiérové pre 100 ľudí. Oranžové a červené okresy môžu organizovať hromadné podujatia maximálne pre 100 osôb a interiérové pre maximálne 50 ľudí. 

Marek Krajčí povedal, že hlavné mesto Bratislava malo požiadavku, aby opatrenia, ktoré majú platiť od 1. októbra, začali platiť v meste čo najskôr. Bude na regionálnom úrade verejného zdravotníctva v Bratislave, či prijme opatrenia pre tento rizikový región už skôr.

Prísnejšie opatrenia budú platiť aj v prípade podmienok pre športové kempy. „Jeho účastníci budú musieť disponovať negatívnym testom nie starším ako 96 hodín, nesmú prejavovať príznaky respiračného ochorenia. Osoby v športovom kempe takisto budú musieť dodržiavať počas konania spoločnú izoláciu,“ oznámil Krajčí.

Nosenie rúšok na školách

Pandemická komisia rozhodla, že všetci študenti a žiaci budú nosiť povinne rúška minimálne do konca septembra. Toto opatrenie platí pre všetkých okrem žiakov 1. stupňa základnej školy, pre ktorých je to však mimoriadne odporúčané. Podľa ministra Krajčího sa ukázal tento krok ako veľmi efektívny. 

„Vyhodnotili sme toto opatrenie ako veľmi efektívne, napokon, nasledovali ho aj iné krajiny,“ upozornil minister. „Keďže situácia na Slovensku vôbec nie je stabilizovaná, práve naopak, považujeme za dôležité túto povinnosť predĺžiť minimálne do konca septembra,“ povedal.

Pôvodné nariadene malo platiť len prvé dva týždne, už v auguste minister Krajčí avizoval, že ak bude epidemiologická situácia zlá, rúška budú povinné aj naďalej. 

Infektológ a odborník ministerstva zdravotníctva Pavol Jarčuška ako člen pandemickej komisie povedal, že nekontrolovateľné komunitné šírenie na Slovensku zatiaľ nie je, a to aj napriek tomu, že niektoré kontakty a zdroje nákazy nevedia epidemiológovia dohľadať.

Domov
Zdieľať
Diskusia