Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2020, 15:36
Čas čítania 3:38
Viktor Kniš

Naše deti v hrobe a Kočner sa smeje, reagovala po súde Zlatica Kušnírová. Čo na rozsudok hovoria rodičia a advokáti?

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Špecializovaný trestný súd dnes oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera aj Alenu Zsuzsovú, ktorí boli podľa prokurátora objednávateľmi vraždy Jána Kuciaka.

Marian Kočner a Alena Zsuzová sú nevinní v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Súd ich oslobodil spod obžaloby. „Vodič“ Tomáš Szabó dostal 25 rokov za všetky skutky, z ktorých je obžalovaný, teda vraždu Kuciaka, podnikateľa Molnára aj nedovolené ozbojovanie. Ukladá sa mu trest prepadnutia majetku, trest si odpyká vo väznici s najvyšším stupňom stráženia.

Odporúčané
Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený Kočnerov príbeh sa oslobodzujúcim rozsudkom za vraždu nekončí. Čo ho čaká na Najvyššom súde a v akých ďalších kauzách je namočený 3. septembra 2020, 11:46

Okamžite po vyhlásení oslobodzujúceho rozsudku rodinní príbuzní a rodičia zavraždených Jána a Martiny opustili pojednávaciu miestnosť. Zlatica Kušnírová pri odchode z budovy Justičnej akadémie povedala, že je presvedčená o tom, že sú Kočner a Zsuzsová vinní. „Prosíme, teraz nás nechajte, my sa vrátime,“ dodal Jozef Kuciak.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako reagovali rodičia zavraždených Jána a Martiny
  • Kedy sa v predstihu Daniel Lipšic dozvedel o rozsudku
  • Čo si myslí o odôvodnení prokurátor Turan a ktoré argumenty senátu sa mu nepozdávajú
Odporúčané
KAUZA KUCIAK ZÁZNAM:  Prečo súd rozhodol, že Marián Kočner a Alena Zsuzsová sú v prípade vraždy Jána Kuciaka nevinní? KAUZA KUCIAK ZÁZNAM: Prečo súd rozhodol, že Marián Kočner a Alena Zsuzsová sú v prípade vraždy Jána Kuciaka nevinní? 3. septembra 2020, 7:38

Matka zavraždenej Martiny Kušnírovej: Som presvedčená, že za vraždou je Marian Kočner a ďalší

Zlatica Kušnírová trvá na tom ze za vraždou stáli Marian Kočner a Alena Zsuzsová. Okrem toho zašla ešte ďalej a myslí si, že nad Kočnerom bol ďalší objednávateľ. Dúfa, že sa dočká spravodlivosti na Najvyššom súde.

Zlatica Kušnírová povedala, že dúfa, že Najvyšší súd rozhodnutie zvráti. „Je to zle, vidno, že spravodlivosť ešte na Slovensku nezačala úradovať. Bojujeme ďalej,” povedala matka zavraždenej Martiny a so slzami v očiach dodala: „Naše deti v hrobe a Kočner sa smeje."

Je presvedčená, že za vraždou je Kočner a spol. „Všetky finančné skupiny,” podotkla, no nechcela ich menovať. O vine Mariana Kočnera je presvedčený aj Jozef Kuciak, otec zavraždeného novinára. Vidí ho za objednávkou vraždy. Pýta sa, kde by Tomáš Szabó, vinný z účasti na vražde, prišiel k toľkým peniazom, ktoré za vraždu objednávateľ zaplatil.

„Aj ja som zostal najprv paralyzovaný a čakal som, že zoberú do úvahy aj ten posledný dôkaz, ktorý prokurátor navrhol a vráti sa to k dokazovaniu. Ale už keď to začali čítať, tak mi bolo jasné, ako to dopadne," povedal Jozef Kuciak podľa TV Markíza.

Naše deti v hrobe a Kočner sa smeje, reagovala po súde Zlatica Kušnírová. Ako reagovali rodičia a advokáti?
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Prokurátor Turan: Mám veľmi silnú nájdej, že Najvyšší súd vráti kauzu na Špecializovaný trestný súd, keďže nešlo o jednohlasný rozsudok

Prokurátor Vladimír Turan, ktorý kauzu dozoruje od úplneho začiatku povedal, že nesúhlasí s tým, ako súd posúdil Threemu alebo výpoveď Zoltána Andruskóa. Myslí si, že sudcovia zrejme nepochopili výpoveď policajného experta Dušana Mikulaja a nesúhlasí ani s tvrdením senátu, ktorý povedal, že metafory a symboly z Threemy nie je možné vykladať jednoznačne, pretože explicitne nebolo jasné, o čom sa Kočner a Zsuzsová bavia. Narážal tým napríklad na správy o miznúcom snehu alebo vypadnutých zuboch tesne po vražde. 

Odporúčané
Aktualizované: Tento senát rozhodol o nevine Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy Kuciaka. Kto sú jeho členovia? Aktualizované: Tento senát rozhodol o nevine Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy Kuciaka. Kto sú jeho členovia? 2. septembra 2020, 15:00


Prokurátor Turan chcel odísť koncom roka do dôchodku a je pravdepodobné, že prípad prevezme nový prokurátor. 

Vladimír Turan už podal odvolanie voči rozsudku senátu. „Prehrali sme bitku, ale vojnu sme neprehrali“ vyhlásil po súde. Skonštatoval, že v rámci jeho praxe to nie je prvý prípad, keď boli aj v iných sledovaných kauzách obžalovaní oslobodení. „Je to jednoducho jeden z rozsudkov, kde sme neboli v prvom kole úspešní,“ poznamenal prokurátor.

Prokurátor si myslí, že predložené dôkazy boli dostatočné na odsúdenie. Verí, že Najvyšší súd SR rozsudok zruší a vráti vec späť na ŠTS.

Daniel Lipšic: Kto iný mal motív? 

„Rodičia Jána a Martiny, ale aj celé Slovensko očakáva spravodlivý trest pre vykonávateľov, ale aj pre objednávateľov vraždy. Dnes bol odsúdený posledný vykonávateľ Tomáš Szabó. Objednávatelia vraždy zostávajú zatiaľ nepotrestaní. Ja verím, že sa to zvráti,“ uviedol Lipšic.

Daniel Lipšic komentoval aj samotné dôkazy. Povedal, že súd pri odsúdení Szabóa uveril Andruskóovi a neuveril mu pri usvedčení Kočnera a Zsuzsovej, čo sa mu nezdá ako logické.

„Som presvedčený o tom, že obžaloba ponúkla takú sieť nepriamych dôkazov, nepriestrelnú, logicky ucelenú a rozumne nespochybniteľnú, že postačovala rozhodnutiu o vine," dodal Daniel Lipšic. 


Sťažnosť okrem prokurátora podali aj zástupca poškodených Kuciakovcov Daniel Lipšic a zástupca poškodenej Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica. Vo veci bude teraz rozhodovať Najvyšší súd SR.

Daniel Lipšic novinárom povedal, že o výsledku dnešného pojednávania vedel už včera večer a informoval o tom aj svojich klientov, informuje Denník N. „Rozsudok je vecne nesprávny, ale je to len prvé kolo. Objednávatelia vraždy zostávajú zatiaľ nepotrestaní,“ povedal.

Naše deti v hrobe a Kočner sa smeje, reagovala po súde Zlatica Kušnírová. Ako reagovali rodičia a advokáti?
Zdroj: TASR - Jaroslav Novák

Advokát Marek Para: Z dokazovania vyplynuli jednoznačné pochybnosti a celkom jednoznačný verdikt o nevine Kočnera

„Počkám na vyhotovenie rozsudku, toto bolo krátke odôvodnenie. Podľa toho bude možné prijať ďalšie závery, ale trvám na nevine klienta,“ povedal Para. Nemožno podľa neho ignorovať, že výpovede Zoltána Andruskóa sú vyvrátené inými nepriamymi dôkazmi.


Para dodal, že nemá vedomosti o tom, ako senát ŠTS hlasoval. Myslí si, že dôkazná situácia bola od začiatku veľmi slabá. Poznamenal, že úniky čiastočných informácií zo spisu prispievali skôr k akémusi zavádzaniu.

Nový policajný prezident po rozsudku necíti zadosťučinenie

„Rozsudok súdu 1. stupňa plne rešpektujem. S napätím budem očakávať rozhodnutie odvolacieho súdu. Tak ako verejnosť a rodina, ani ja necítim zadosťučinenie. Polícia s prokuratúrou urobili maximum pre zabezpečenie dôkazov a sme stále pripravení v tom pokračovať, keď to bude potrebné,“ napísal na Facebooku nový policajný prezident  Peter Kovařík, ktorý nahradil Milana Lučanského. 


„Verím, že páchatelia neujdú spravodlivosti v prípade vraždy Jána a Martiny a ani v ostatných prípadoch, na ktorých intenzívne pracujeme. Dnes NAKA zadržala obžalovanú Alenu Zsuzsovú v konaní pre prípravy medializovaných vrážd. Je to ďalší krok k tomu, že od presadzovania spravodlivosti neodstúpime,“ dodal Kovařík.

Predseda Špecializovaného trestného súdu Hrubala bránil sudcov

Predseda ŠTS Ján Hrubala dnes na tlačovej konferencii povedal, že neexistuje ani náznak podozrenia, že by senát Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ktorý vo štvrtok oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuszsovej, rozhodol na základe strachu či na základe horších motivácií. Deklaruje, že sudcovia tohto senátu majú jeho dôveru a je presvedčený, že rozhodovali na základe svojho svedomia a presvedčenia.

Domov
Zdieľať
Diskusia