Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2020, 15:00
Čas čítania 5:30
Viktor Kniš

Aktualizované: Tento senát rozhodol o nevine Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy Kuciaka. Kto sú jeho členovia?

Aktualizované: Tento senát rozhodol o nevine Kočnera a Zsuzsovej v prípade vraždy Kuciaka. Kto sú jeho členovia?
Zdroj: TASR
NEWS VRAŽDA
Uložiť Uložené

To, ako sudcovia rozhodujú a posudzujú jednotlivé dôkazy, je ťažké odhadnúť, vieme sa však pozrieť ako rozhodovali v minulosti.

(Článok sme aktualizovali 4. septembra 2020 po vynesení rozsudku o nevine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej senátom Špecializovaného trestného súdu.) 

3. septembra 2020 senát v zložení predsedníčka Ružena Sabová a členovia Ivan Matel a Rastislav Stierank  rozhodol, že Marian Kočner a Alena Zsuzová sú nevinní v prípade vraždy Jána Kuciaka.

Súd ich oslobodil spod obžaloby. „Vodič“ Tomáš Szabó dostal 25 rokov za všetky skutky, z ktorých je obžalovaný, teda vraždu Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, podnikateľa Molnára aj nedovolené ozbojovanie. Ukladá mu aj trest prepadnutia majetku, trest si odpyká vo väznici s najvyšším stupňom stráženia.

„O nevine Kočnera a Zsuzsovej rozhodli dvaja členovia senátu Ivan Matel a Rastislav Stieranka, ktorí prehlasovali predsedníčku Ruženu Sabovú,“ informoval krátko po vynesení rozsudku Denník N.

Odporúčané
Marian Kočner: Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke, len úplný idiot by dal zavraždiť novinára Marian Kočner: Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke, len úplný idiot by dal zavraždiť novinára 30. apríla 2020, 16:38

V rámci obhajobnej taktiky Mariana Kočnera vzniesol jeho právny zástupca Marek Para ešte v apríli námietku zaujatosti voči všetkým trom sudcom.

Dôvodom malo byť to, že keď rovnaký senát vyhlásil rozsudok vo veci Miroslava Marčeka, Mariana Kočnera označil za objednávateľa úkladnej vraždy. Podľa obžalovaného Mariana Kočnera bolo síce jeho meno v rozsudku anonymizované, ale nič to vraj na veci nemení. „Možno mať dôvodnú pochybnosť o nezaujatosti voči mojej osobe,“ napísal Kočner v námietke zaujatosti, s ktorou neuspel.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto sú členovia senátu a v akých prípadoch sa mohol ukázať ich hodnotový svet
  • Čo môže mať vplyv na rozsudok
  • Ako prebieha hlasovanie senátu Špecializovaného trestného súdu, a prečo hlasuje ako prvý najmladší sudca
  • Ktorý člen senátu upratal Štefana Harabina a ktorý má na konte kauzu
  • Prečo je Ružena Sabová považovaná za nekompromisnú sudkyňu a aké „veľké ryby“ už upratala do väzenia

Rozsudok posunuli o mesiac, prokuratúra chcela doplniť dokazovanie

Vynesenie rozsudku posunul v auguste senát v zložení predsedníčka Ružena Sabová a členovia Ivan Matel a Rastislav Stieranka o mesiac, čo sa na prvý pohľad môže zdať ako neštandardné.

Odporúčané
Znásilnenému 15-ročnému dievčaťu odsekol ruky. Keď ho po 8 rokoch pustili z väzenia, bálo sa o svoj život Znásilnenému 15-ročnému dievčaťu odsekol ruky. Keď ho po 8 rokoch pustili z väzenia, bálo sa o svoj život 16. augusta 2023, 14:30

Trestný poriadok uvádza, že ak súd ukončí dokazovanie a odročí hlavné pojednávanie za účelom vyhlásenia rozsudku, musí to urobiť do troch dní. Túto lehotu Špecializovaný trestný súd nedodržal, ide však len o poriadkovú lehotu a jej predĺženie (v tomto prípade na 30 dní) nebude mať vplyv na rozsudok.

Aj nový predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala si myslí, že posunutie rozsudku nemá žiadny vplyv na jeho zákonnosť. „Áno, predĺženie lehoty na vyhlásenie rozsudku až o jeden mesiac je neštandardné, ale neštandardná z mnohých dôvodov je i kauza, ktorú senát nášho súdu pojednáva,“ povedal pre Denník N. Ani prokurátor Ján Šanta si nemyslí, že ide o porušenie Trestného poriadku.

Senát Ruženy Sabovej mal od pondelka 31. augusta ďalšiu komplikáciu. Prokuratúra totiž navrhla ďalší dôkaz. Podľa Denníka N sa má  týkať telefónu Aleny Zsuzsovej. „Potvrdzujem, že na Špecializovaný trestný súd bol dnes podaný návrh zo strany prokurátora na doplnenie dokazovania v rozsahu 65 strán. Nariadený termín hlavného pojednávania na deň 3. septembra ostáva v platnosti,“ odkázala predsedníčka senátu Sabová Denníku N.

Mal takýto postup prokuratúry oporu v trestnom poriadku? Podľa špecialistky na trestné právo a rektorky Akadémie Policajného zboru Lucie Kurilovskej áno. Bolo na rozhodnutí senátu, či by vrátil prípad do fázy dokazovania a nemusel tak spraviť len na základe toho, čo vyplynulo zo záverečných rečí procesných strán, ako hovorí trestný poriadok v ust. § 276, ale aj na základe toho, čo vyplynulo zo záverečnej porady senátu.

Ak by senát vrátil prípad do fázy dokazovania, vtedy by mohla prokuratúra, ale aj obhajoba navrhnúť ďalšie dôkazy vrátane spomínanej 65-stranovej analýzy telefónu Aleny Zsuzsovej.

Neštandardná situácia

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 87746 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kto boli členovia senátu a v akých prípadoch sa mohol ukázať ich hodnotový svet
  • Čo mohlo mať vplyv na rozsudok
  • Ako prebieha hlasovanie senátu Špecializovaného trestného súdu, a prečo hlasuje ako prvý najmladší sudca
  • Ktorý člen senátu upratal Štefana Harabina
  • Prečo je Ružena Sabová považovaná za nekompromisnú sudkyňu a aké „veľké ryby“ už dostala do väzenia
Domov
Zdieľať
Diskusia