Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
30. apríla 2020, 16:38
Čas čítania 5:42
Viktor Kniš

Marian Kočner: Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a jeho priateľke, len úplný idiot by dal zavraždiť novinára

NEWS MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Dnes pokračoval súd s Marianom Kočnerom. Toto sú najdôležitejšie veci, ktoré môžu ovplyvniť pokračovanie hlavného procesu.

Marian Kočner sa dnes prvýkrát po vražde pred súdom otvorene vyjadroval k osobe Jána Kuciaka. Každú svoju výpoveď začínal fúknutím do mikrofónu, z jeho hlasu bolo cítiť sebavedomie. Na pojednávaní boli aj rodičia Jána Kuciaka.

Odporúčané
10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 10 šokujúcich citátov z Kočnerovej Threemy: Smejú sa zo zavraždeného novinára a Robert Fico vraj pije 25. októbra 2019, 12:15

Po niekoľkých dňoch čítania listinných dôkazov sa hlavné pojednávanie dostalo do fázy, kedy sa obžaloba bude snažiť dokázať motív Mariana Kočnera, aby si u volavky Aleny Zsuzsovej objednal vraždu investigatívca. 

Na pojednávaní bol prítomný len podnikateľ z tzv. mafiánskych zoznamov, ktorý je už neprávoplatne odsúdený na 19 rokov v kauze zmeniek TV Markíza. V prípade uznania viny by mu za vraždu hrozil trest 25 rokov alebo doživotie. Pojednávanie bolo bez prítomnosti Tomáša Szabóa a Aleny Zsuzsovej, obaja dali súhlas na konanie v neprítomnosti. Zsuzsová ani Kočner stále nevypovedali, a to aj napriek tomu, že volavka sľúbila, že bude vypovedať po Zoltánovi Andruskóovi. Svoje slovo nedodržala. 

5 dôležitých vecí zo súdu s Kočnerom: Čítali Kuciakove články, ktoré ohrozovali Kočnerove milióny
Zdroj: TASR - Adel Ghannam
Kočner: Kuciak bohapusto klamal

„Mám z toho vyjadrenia pocit, že sa chce zaradiť ako ďalší novinár do vášho denníka. Hľadanie špiny je to, čo robíte vy,“ povedal vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák v septembri 2017 v reakcii na telefonické vyhrážky Mariana Kočnera Jánovi Kuciakovi po tom, čo novinár začal otvárať kauzy podnikateľa. Aj tieto slová zazneli vo štvrtok na súde.  Predsedníčka Ružena Sabová prečítala aj obsah niektorých článkov Jána Kuciaka z portálu Aktuality.sk, ktorými mal investigatívec priamo ohrozovať majetok Mariana Kočnera. 

„Nie je pravdou, že články Jána Kuciaka akýmkoľvek spôsobom ohrozovali moje podnikatenie, alebo moju osobu,“ ohradil sa priamo na súde Marian Kočner. Nie je podľa neho pravda, že Ján Kuciak spustil kauzu Donovaly. Chcel tým demonštrovať, motív na vraždu Jána Kuciaka nemal. Podľa Kočnera otvoril kauzu Donovaly časopis Trend a nie Aktuality, pre ktoré pracoval Kuciak. „Ján Kuciak napísal spústu článkov o spúste ľuďoch,“ dodal s tým, že ich písal s Kočnerom v nadpise pre to „aby sa predávali.“ Počas výpovede poukazoval na to, že ho novinár často spomínal v nadpise napriek tomu, že v samotnom texte už nie. 

„Vo všetkých článkoch Jána Kuciaka, keby som ich tu teraz rozobral vetu po vete, sa nachádza strašne veľa nepravdivých údajov,“ dodáva Marian Kočner. „Žiadny Kočner nikdy žiadne peniaze do žiadneho daňového raja neposlal,“  povedal s tým, že aj ten titulok je „bohapusté klamstvo.“ 

Kočner sa ďalej bránil tým, že práve na obranu pred novinármi založil portál Na pranieri. Tam chcel zverejňovať aj dôkazy o tom, že klamú. „Najväčšou hanbou novinára je, keď mu dokážete explicitne s dôkazmi, že nepíše pravdu,“ dodal. „Preto som sa vždy vyhýbal akýmkoľvek telefonickým debatám s novinármi a povedal som, keď chcete niečo, stretnime sa,“ pokračoval s tým, že keby portál Na pranieri fungoval ďalej, dokázal by, že novinári nemajú pravdu. Kočner na súde povedal, že by dokázal vyvrátiť každú jednu vetu v článkoch Jána Kuciaka, no trvalo by to podľa neho 2 dni. 

Vysvetľoval aj svoje slová z výhražného telefonátu v ktorom hovoril, že sa bude venovať jemu a jeho rodine. Tvrdí, že tým myslel, že sa mu bude venovať na portáli Na pranieri. 

5 dôležitých vecí zo súdu s Kočnerom: Čítali Kuciakove články, ktoré ohrozovali Kočnerove milióny
Zdroj: TASR - Adel Ghannam

Kým Kočner pred súdom tvrdí, že v relácii Na pranieri chcel vysvetľovať články, členovia sledovacieho komanda na čele s Petrom Tóthom na súde povedali, že ich úlohou bolo zbierať kompromitujúce informácie z osobného života novinárov.

„Je mi úprimne ľúto, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a čo sa stalo jeho priateľke. Nikdy snáď nikto nemôže uveriť tomu, že som nechal odpraviť týchto ľudí zo sveta len pre to, že Ján Kuciak o mne písal. Čo by som tým získal, keby Ján Kuciak prestal o mne písať? Veď je ďalších 100 v zástupe,“ dodal. „Vražda novinárov znie svetom viac ako vražda pápeža. Len úplný idiot by nemohol predpokladať, čo sa z niečoho takého stane,“ pokračoval Kočner. 

Na súde zaznel aj známy telefonát

„Akonáhle zistím nejakú špinu, nejaké prešľapy u vás, u celej vašej rodiny, ešte raz, nejakú špinu, prešľapy, trestné činy u vás a vašej rodiny, každý má niečo za nechtami, buďte si istý, že to takisto zverejním ako vy, ale takisto s dôkazmi, bez dôkazov nie, len s dôkazmi, takže budem, pán Kuciak, hľadať. Budete prvý, ktorý bude uverejnený na mojej internetovej stránke, venujem vám ako prvému novinárovi čestné miesto. Ak ste slušný a čestný, tak tam nebudete, ale ja si to nemyslím," povedal v septembri 2017 do telefónu Kočner Kuciakovi.

Odporúčané
13 sudcov a Marian Kočner v putách: Koho dnes NAKA predviedla na výsluch? 13 sudcov a Marian Kočner v putách: Koho dnes NAKA predviedla na výsluch? 11. marca 2020, 17:16

Celá nahrávka má viac ako 8 minút, médiá do dnešného dňa zverejňovali len jej skrátenú verziu. Aktuality v minulosti zverejnili aj dlhú verziu. Na nahrávke ďalej hovorí Marian Kočner zavraždenému novinárovi, že vie, že ho niekto riadi, pretože disponuje informáciami, ktoré neboli verejne dostupné.

Advokát rodiny zavraždených Daniel Lipšic poukázal na to, že Marian Kočner v telefonáte povedal, že sa bude venovať okrem rodičov aj súrodencom Ján Kuciaka. Chcel tým poukázať na to, že Marian Kočner bol zapojený do lustrovania novinárov, pretože už v telefonáte vedel, že má obeť viac než jedného brata. Dodal, že síce štatisticky nevie, koľko rodín na Slovensku má 3 a viac detí, zdá sa mu však podozrivé, že to Kočner hovoril s takou istotou. Ešte predtým na túto skutočnosť poukázal právny zástupca Zlatice Kušnírovej Roman Kvasnica.

„Nahrávku som dnes prvýkrát počul celú,“ bránil sa Kočner. Tvrdil, že je v kódexe novinára oznámiť druhej strane, že ju nahráva. „Ján Kuciak to neurobil, ale mne bolo jasné, že to nahráva,“ povedal podnikateľ s tým, že to podľa neho robia všetci novinári, čo mu však vôbec neprekážalo. Podľa neho je oproti tomu, čo s Jánom Kuciakom všetko riešili pomer „údajného vyhrážania je úplne minimálny“. Pripustil však, že „hľadať špinu“ povedal „možno v afekte.“

Kočnerova tlačovka a osobná konfrontácia s Kuciakom

Na súde vykonali aj ďalší dôkaz, ktorý má dokazovať, že Marian Kočner mohol mať motív objednať si vraždu Kuciaka. Ide o záznam z jeho tlačovej konferencie z 29. júna 2017, kde sa ho Ján Kuciak nečakane opýtal na kauzu Donovaly. „Mali sme všetci možnosť vidieť, ako ho (Mariana Kočnera poz. red.) jednak prichytil pri klamstve a jednak dostal do úzkych,“ okomentoval video Daniel Lipšic. 

„Zo záznamu vyplýva, že nie je pravdou to, že obžalovaný pri komunikácii s novinármi preferoval tlačové konferencie,“ komentoval video právny zástupca rodiny Kušnírových Roman Kvasnica. Upozornil na to, že každému z novinárov umožnil položiť iba jednu otázku a to aj napriek tomu, že tie Kuciakove otázky boli právne poriadku a boli ekonomicky logické.

Marian Kočner sa voči jeho slovám bránil: „Táto komunikácia jednoznačne dokazuje, že som človek, ktorý má na svoje tvrdenia dôkazy a usvedčil som z klamstva niekoľkých ľudí. Vôbec ma nedostal svojimi otázkami do úzkych, to nie je pravda." 

„Celé vyšetrovanie kauzy Donovaly nie je o porušení práva ale o zneužití práva, teda situácia, keď som mal konať v súlade s právom a pri tom získať výhody, ktoré považujú orgány činné v trestnom konaní za neoprávnené. V tomto spise je vyjadrenie finančného riaditeľstva, kde pracovník daňového úradu jednoznačne deklaruje, že v tomto prípade štátu nevznikla žiadna škola. Čiže, žiadnych 8 miliónov tak, ako tvrdia médiá už 4 roky bez dôkazu,“ bránil sa ďalej Kočner v súvislosti s kauzou Donovaly, o ktorej Ján Kuciak písal. Podľa obžalovaného z tohto má jasne vyplývať, že ho zavraždený novinár nemohol dostať do úzkych, pretože poznal odpoveď a je to v spise. 

5 dôležitých vecí zo súdu s Kočnerom: Čítali Kuciakove články, ktoré ohrozovali Kočnerove milióny
Zdroj: Reprofoto TA3
Súd bude čítať Threemu so Zsuzsovou, Tóthom aj Bödörom

Súd zahrnul do dokazovania v kauze vraždy Kuciaka aj správy z Threemy.  Sudkyňa Ružena Sabová prečítala konkrétne časti správ z Kočnerovho mobilu, ktoré navrhol prokurátor. Zatiaľ zaradí medzi dôkazy komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Dušanom Keményim – ide o alias pre Alenu Zsuzovú. Okrem toho budeme na súde počuť časti konverzácii s podnikateľom Norbertom Bödörom, ktorého mal Kočner uloženého ako kombináciu písmena N a emotikonu svalov na ruke. 

Konkrétne pôjde o správy zo začiatku roka 2018, aj z dní, kedy Jána Kuciaka zavraždili, resp. ho našla polícia. Budú tiež čítať správy s korunným svedkom Petrom Tóthom.

Odporúčané
8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 8 ľudí, ktorých stiahol ku dnu Marian Kočner alebo jeho Threema. Kam až siahali chápadlá muža obvineného z objednávky vraždy 13. novembra 2019, 13:48

Sťažnosti Kočnera 

Marian Kočner sa na začiatku štvrtkového pojednávania súdu sťažoval, že druhá procesná strana vopred vie, aké dôkazy budú vykonávať. Podľa neho to vyplýva zo včerajších vyjadrení Jozefa Kuciaka staršieho, ktorý pred začiatkom hlavného pojednávania pre jednu z televízií povedal, že v daný deň budú čítať listinné dôkazy – posudky z Europolu. 

Preto pred začiatkom pojednávania požiadal súd o to, aby aj on mohol deň vopred vedieť, čo sa bude na súde diať. Sudkyňa Sabová ho uistila, že tieto informácie pán Jozef Kuciak – otec zavraždeného Jána určite nemal od súdu a súd je zároveň jediný, kto týmto informáciami disponuje. Obžalovaný argumentoval aj tým, že sa na pojednávanie nemá možnosť dôkladne pripraviť, pretože nemá vo väzení každý deň prístup k počítaču. 

Ešte v stredu presedníčka senátu Ružena Sabová povedala, že sa bude zaoberať tým, že Denník N získal a zverejnil niektoré časti psychologického posudku Mariana Kočnera. Ide o dôkazy, ktoré by pravdepodobne mali vykonávať na neverejnej časti hlavného pojednávania. Marian Kočner zároveň dodal, že mu nestačí, aby sa jeho psychologický posudok iba prečítal. Navrhol predvolať aj znalkyňu Elenu Fortis. 

Hlavné pojednávanie bude pokračovať v dňoch: 18. máj, 19. máj, 1. jún, 17. jún, 18. jún, 19. jún.

5 dôležitých vecí zo súdu s Kočnerom: Čítali Kuciakove články, ktoré ohrozovali Kočnerove milióny
Zdroj: TASR - Adel Ghannam
Domov
Zdieľať
Diskusia