Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2020, 16:19
Čas čítania 1:00
Viktor Kniš

Jankovská je podľa Najvyššieho súdu manipulatívna a pomstychtivá. Systematicky a za úplatky mala ovplyvňovať živé súdne konania

NEWS MONIKA JANKOVSKÁ
Uložiť Uložené

Najvyšší súd v odôvodnení rozhodnutia o väzobnom stíhaní Moniky Jankovskej ostro kritizoval nielen ex-sudkyňu, ale aj prokurátorku, ktorá k prípadu Kočnerovej opičky nepristupuje dostatočne dôsledne.

Najvyšší súd pred pár dňami rozhodol, že Monika Jankovská aj napriek svojej žiadosti o stíhanie na slobode zostane vo väzbe. Exsudkyňa a Kočnerova „opička“ obvinená z korupcie v rámci akcie Búrka podľa sudcu Juraja Klimenta nespáchala len akési izolované korupčné prípady.

Podľa sudcu Klimenta nejde o „korumpovanie bežného úradníka na periférii, ale o systémovú korupciu, ktorú mala na bratislavských súdoch sprostredkovať práve obvinená Jankovská.“

Vyplýva to z odôvodnenia rozhodnutia, ktoré má k dispozícii portál Aktuality.sk. V texte označuje Kliment Jankovskú za manipulatívnu a pomstychtivú, nie je však jediná, ktorá sa dočkala kritiky od Najvyššieho súdu. 

Juraj Kliment si totiž nedával servítku pred ústa, ani pokiaľ ide o osobu prvej námestníčky generálnej prokuratúry Viery Kováčikovej. Práve tá totiž Jankovskej prípad dlhodobo zľahčuje a vyjadrila aj právnu úvahu, že „z konštrukcie skutku je zrejmé, že obvinená nekonala v postavení verejného činiteľa."

Odporúčané
Kočnerova Jankovská môže vyviaznuť len s podmienkou. Kto jej pomohol? Kočnerova Jankovská môže vyviaznuť len s podmienkou. Kto jej pomohol? 3. júna 2020, 11:07

Moniku Jankovskú stíhajú v postavení verejného činiteľa, za čo jej hrozí 5 až 12 rokov väzenia. Viera Kováčiková napísala v rozhodnutí o odmietnutí sťažnosti voči obvineniu Jankovskej formuláciu, vďaka ktorej by mohla vyviaznuť s podmienkou alebo maximálne 3-ročným väzením.

„Pokiaľ ide o právnu kvalifikáciu skutkov, najvyšší súd konštatuje, že právna úvaha prvej námestníčky generálneho prokurátora JUDr. Viery Kováčikovej o možnom posúdení konania obvinenej JUDr. F. P. ako prečinu nepriamej korupcie (trestná sadzba až tri roky), na podklade ktorej táto založila svoju žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu, je vzhľadom na doposiaľ zabezpečené a vykonané dôkazy absolútne nepochopiteľná, naviac keď svoj názor neoprela o žiadnu relevantne vysvetľujúcu právnu argumentáciu,“ píše sa v Klimentovom odôvodnení rozhodnutia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia