Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Telekom.
24. augusta 2020, 15:24
Čas čítania 2:47
Sponzorovaný obsah

Billie Eilish sa prihovára starším generáciám so silným odkazom. Pridali sa k nej ďalší známi Slováci

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Svetoznáma speváčka a slovenskí influenceri sa stali súčasťou spoločnej iniciatívy, ktorá búra stereotypy o mladých ľuďoch.

Ak si sa narodil v rozmedzí rokov 1995 až 2005, patríš k nim aj ty. Aj ty si súčasťou prvej digitálnej generácie v histórii ľudstva.

Naša generácia je, rovnako ako všetky predtým, súdená a kritizovaná. Ale zatiaľ čo v prípade tých minulých kritizovali dospelí ľudia ich neupravený vzhľad, vulgárny slovník či neslušné správanie, u nás je to iné. Predmetom najväčšej frustrácie a hnevu našich  babičiek, rodičov a všetkých starších ľudí  je najmä jedna vec – smartfón.

Narodil si sa v polovice
Zdroj: Unsplash

Vyčítajú nám, že v digitálnom svete trávime príliš veľa času, že sa nevieme sústrediť a nemáme zmysel pre realitu. Ale zamysleli sa niekedy nad tým, čo všetko vďaka tomu vieme zmeniť  či vytvoriť?

Na Slovensku je množstvo mladých ľudí a influencerov, ktorí svoju lásku k moderným technológiám premenili na niečo, čo pomáha a má zmysel.  K takým ľuďom patria aj  Martina Horňáková alias MOMA, environmentálna aktivistka a ekoinfluencerka Natália Pažická, zakladateľ startupu Virtual Medicine Tomáš Brngál, zakladateľ iniciatívy Mladí proti fašizmu Marek Mach či  zakladateľ Zmudri.sk Julián Gerhart. 

Práve oni sú slovenskými ambasádormi medzinárodnej kampane Telekom, ktorej stredobodom sú inšpiratívne príbehy o tom, ako mladá generácia využíva technológie v prospech celej spoločnosti. 

Kampaň odštartovala symbolicky na Medzinárodný deň mládeže a ambasádorkou projektu je aj Billie Eilish. My sa dnes ale zameriame predovšetkým na slovenských ambasádorov  kampane a povieme ti, prečo sa ich oplatí nielen sledovať, ale aj nasledovať.

Tí, ktorým záleží na našej budúcnosti

Martina Horňáková - Moma

Martina Horňáková alias MOMA patrí medzi  najvýznamnejších a najznámejších slovenských influencerov. Len na YouTube má 481-tisíc odberateľov, na Instagrame ju sleduje 619 000 ľudí.  Influencerkou je už od svojich 12 rokov.

Začala s blogovaním a Instagramom, postupne začala robiť aj videá a youtube obsah. Dnes spolupracuje s mnohými slovenskými značkami a je známa na Slovensku aj v Česku.  Venuje sa taktiež podnikaniu – má vlastný merch s názvom Be Real.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Moma (@martinahornakova),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Moma (@martinahornakova),

Natália Pažická – greenfluencerka

Nátalia je mladučká, len 24-ročná enviromentálna aktivistka a greenfluencerka. Na svoj vek má toho za sebou naozaj veľa, pracovala ako modelka (napríklad aj pre fast fashion značku Bershka), študovala udržateľnú módu na Amsterdamskom módnom inštitúte a jej hlavnou témou je vplyv módneho priemyslu na nás a životné prostredie.

K udržateľnosti a ekológii sa dostala postupne. Videla továrne v Číne a spoznala fashion priemysel na vlastnej koži, čo ju, ako sama často hovorí, pomohlo dostať tam, kde je dnes.

Svoje názory a osvetu šíri cez svoje sociálne siete. Zároveň je zakladateľkou občianskeho združenia a iniciatívy @everyindividualmatters, kde každý mesiac zbiera finančné zbierky pre ľudí a zvieratá v núdzi. 

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa #everyindividualmatters™ (@nataliapazicka),

„Každý z nás môže prispieť svojou trochou. Nejde o to byť dokonalý. Ide len o to mať záujem byť súčasťou zmeny a nie súčasťou problému,“ povedala Natália Pažická.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa #everyindividualmatters™ (@nataliapazicka),

Marek Mach – zakladateľ  iniciatívy Mladí proti fašizmu

Marek Mach je príkladom mladého, veľmi uvedomelého a zodpovedného člena digitálnej generácie. Už v 15. rokoch (teraz má 19) založil iniciatívu Mladí proti fašizmu. Cieľom iniciatívy je upozorňovať (nielen mladých ľudí) na hrôzy, ktoré fašizmus a iné totalitné režimy prinášajú.

Zároveň stojí aj za spoluzaložením portálu Dúhy.sk, ktorý predstavuje sociálnu sieť pre LGBT+  ľudí na Slovensku. Neangažuje sa  len v aktivizme, okrem štúdia sa venuje aj podnikaniu, takže hovoríme o naozaj všestrannom  a šikovnom chalanovi.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Mach (@marekmach_),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Marek Mach (@marekmach_),

Julián Gerhart – zakladateľ portálu Zmudri.sk

V škole mal pocit, že sa učí veľa nepraktických vecí, a preto sa s tým rozhodol niečo urobiť. Julián študoval v zahraničí marketingovú komunikáciu na univerzitách v Dánsku a v Kanade, kde sa stretol so zaujímavými prístupmi k online vzdelávaniu.

To bolo aj jeho hlavnou inšpiráciou, aby sa vrátil na Slovensko a niečo zmenil. Spolu s ďalšími piatimi mladými ľuďmi založil neziskový vzdelávací projekt zmudri.sk.  Cieľom projektu je prostredníctvom krátkych online video kurzov pomáhať slovenskému školstvu aj učiteľom. Julián je pozitívnym príkladom mladého, zanieteného a v neposlednom rade šikovného človeka, ktorého treba nasledovať.

Julián Gerhart
Julián Gerhart Zdroj: Facebook

 

Náhľad webu Zmudri.sk
Náhľad webu Zmudri.sk Zdroj: Printscreen

Tomáš Brngál – zakladateľ startupu Virtual Medicine

Posledný zo slovenských talentov, ktorý ti dnes predstavíme, je členom slovenského rebríčka Forbes 30 pod 30 (za rok 2018) a zároveň laureátom Krištáľového krídla  v kategórii Inovácie a startupy.

Tomáš Brngál je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a dnes o ňom píšeme predovšetkým preto, lebo v roku 2014 založil startup VIRTUAL MEDICINE, ktorý vytvoril aplikáciu Human Anatomy VR.

Vďaka nej umožnil spolu so svojím tímom nahliadnuť tisíckam ľudí z viac ako 150 krajín sveta na tie najdetailnejšie zákutia ľudského tela pomocou virtuálnej reality. To ale nie je všetko. Počas koronakrízy spoluzaložil občiansku iniciatívu hackvirus.sk a smepripraveni.sk, ktorá vďaka svojej platforme prepájala viac ako 1233 zdravotníckych dobrovoľníkov s 55 nemocnicami na Slovensku.

 

Tomáš Brngál
Tomáš Brngál Zdroj: Facebook

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

@kristalovekridlo vnimam hlavne ako ocenenie vytrvalej a dlhorocnej prace celeho timu @virtual_medicine ! Tato praca uz dlhodobejsie prinasa meratelne vysledky, a vdaka nej vzrastli (nielen) medikom vedomosti z Anatomie priemerne az o 25% Toto ocenenie taktiez patri aj vsetkym tym, kt. v nas od zaciatku verili a podporovali nas aj v case ked nam este vela ludi neverilo, a taktiez vsetkym tym, kt. v nas veria aj nadalej a podporuju nas v tom co robime, aby sme taketo inovacie mohli prinasat nielen do sveta, ale aj tu na Slovensku. Zaroven toto ocenenie vnimame aj ako zavazok do buducna a motivaciu davat zo seba aj nadalej vsetko a prinasat taketo inovacie aj nadalej✌

Príspevok, ktorý zdieľa ⚡Dr.BRNGi⚡ (@brngis),

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

Som hrdy na mojich chlapcov, lebo makame tvrdo aby sa #Vizia stala #Skutocnostou #VirtualMedicine #CoreTeam

Príspevok, ktorý zdieľa ⚡Dr.BRNGi⚡ (@brngis),

Domov
Zdieľať
Diskusia