Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2020, 16:34
Čas čítania 1:17
Daniel Mikolášik

Aktualizované: Vedci z Oxfordu vynašli vakcínu proti koronavírusu. Veľká Británia už objednala 100 miliónov dávok

NEWS VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Pokusov pri testovaní vakcíny sa zúčastnilo 1 077 ľudí, u ktorých sa po zaočkovaní v tele vytvorili protilátky a biele krvinky, ktoré dokážu bojovať proti ochoreniu COVID-19.

Vedci z Univerzity v Oxforde vyvinuli vakcínu proti koronavírusu, ktorá sa javí ako bezpečná a má posilňovať imunitný systém. Ako informuje BBC, testovania v rámci pokusov v laboratóriách sa zúčastnilo 1 077 ľudí, u ktorých sa prejavilo, že po zaočkovaní sa v ich tele vytvorili protilátky a biele krvinky, ktoré dokážu bojovať proti ochoreniu COVID-19.

Spojené kráľovstvo už objednalo 100 miliónov dávok tejto vakcíny, ktorá nesie názov ChAdOx1 nCoV-19. Tá sa vyrába z geneticky upraveného vírusu, ktorý u šimpanzov spôsobuje nachladnutie. Vakcína pripomína koronavírus, avšak imunitný systém sa dokáže naučiť, ako na vírus zaútočiť.

Hoci vedci tvrdia, že protilátka je bezpečná, dodávajú aj fakt, že môže spôsobiť aj vedľajšie účinky. Ani pri jednej testovanej osobe síce nedošlo k žiadnym nebezpečným nežiadúcim účinkom, avšak u 70 % z nich sa neskôr prejavila horúčka alebo bolesť hlavy.

Vedci z Oxfordu vynašli vakcínu proti koronavírusu.
Zdroj: Ilustračná foto: TASR/AP

Vedci tvrdia, že by sa tomu dalo predísť pomocou paracetamolu – liečivej látky s analgetickými a antipyretickými účinkami. „Ešte stále je potrebné urobiť veľa práce, aby sme mohli stopercentne potvrdiť, že naša vakcína dokáže poraziť pandémiu COVID-19, ale prvé výsledky sú veľmi sľubné,“ uviedla pre BBC profesorka Sarah Gilbert z Univerzity v Oxforde.

Aktualizované (17:31) – Hoci sú doterajšie výsledky veľmi sľubné, hlavným účelom je zabezpečiť, aby bola vakcína dostatočne bezpečná pre ľudský organizmus. Na ďalšej fáze testovania sa má zúčastniť viac ako 10 000 ľudí vo Veľkej Británii. Okrem toho ju chcú testovať aj Spojené štáty americké na 30 000 osobách, Brazília na 5 000 osobách a štáty Južná Afrika na 2 000 osobách.

Pri niektorých testoch však vedci zámerne nakazia koronavírusom aj zdravých ľudí a mnohí sa preto odvolávajú na neetickosť výskumu. Vakcína by mala byť po testovacej fáze pripravená na očkovanie do konca roka. Spočiatku však nebude dostupná pre širokú verejnosť. Prioritou budú pracovníci v prvej línii ako lekári a zdravotníci či ľudia v rizikovej vekovej skupine.

Ak všetko pôjde podľa plánu, rozšírené očkovanie na koronavírus by malo prísť niekedy behom budúceho roka. „Veľmi si prajem a držím vedcom palce, aby som mohol stopercentne skonštatovať, že vakcínu dostaneme už tento, alebo budúci rok, ale je to ešte predčasné,“ uviedol britský premiér Boris Johnson.

Domov
Zdieľať
Diskusia