Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2020, 8:29
Čas čítania 1:00
Tina Hamarova

Arabské emiráty vyslali k Marsu vlastnú sondu. Pred šiestimi rokmi ešte nemali ani vesmírnu agentúru

TECH
Uložiť Uložené

Ide o prvú vesmírnu misiu SAE. Ropná veľmoc sa tak zaradila medzi krajiny, ktoré sa po Zemi budú snažiť o dobytie inách planét.

Spojené arabské emiráty vyslali do vesmíru svoju prvú sondu. Modul s názvom Amal, teda „Nádej“, smeruje priamo na obežnú dráhu Marsu. Pôvodne mala raketa odletieť už 14. júla, pre zlé počasie odlet dvakrát odložili. SAE sú tak prvou arabskou krajinou, ktorá sa zapojila do dobývania iných planét.

Misia Amal odštartovala podľa The Verge z japonského vesmírneho centra Tengashima  pred siedmou ráno japonského času. K červenej plantéte bude teraz cestovať približne 7 mesiacov. 

Odlet rakety H-IIA so sondou Amal bol plynulý. Niekoľko minút po štarte sa inžinieri obávali, že sa neotvoril jeden z dvoch solárnych panelov. Obavy sa ale napokon nepotvrdili.

Približne pred šiestimi hodinami arabské vesmírne centrum oficiálne potvrdilo kontakt so sondou vo vesmíre. Cieľom misie, ktorá bude trvať dva roky, je poskytnúť komplexný obraz dynamiky počasia na červenej planéte. Zároveň má odhaliť viac o marťanskej atmosfére.

Misia Amal využíva časové okno, v ktorom je Zem najbližšie k Marsu. Rovnako by v tomto čase mali odštartovať podobné misie Číny a Spojených štátov.

Amal by mala k Marsu doraziť vo februári 2021. Spojeným arabským emirátom nejde len o skúmanie červenej planéty, ale aj o spopularizovanie technických odborov vo vlastnej krajine. Šejkovia totiž chcú, aby sa výskum a veda stali pre mladých ľudí lákavejšími. 

Uvedomujú si totiž, že z ropy sa večne nebude dať žiť, a tak sa snažia postupne preorientovať svoje hospodárstvo k výskumu. Vďaka obrovskému množstvu peňazí, ktoré majú k dispozícii, sa im v tom darí napredovať naozaj rýchlo. Pred šiestimi rokmi ešte nemali ani vesmírnu agentúru. Dnes ich vlastná sonda smeruje k Marsu. 

Odporúčané
Spojené arabské emiráty postavia do roku 2117 veľkomesto na Marse. Bude v ňom žiť 600-tisíc ľudí a na svete sú už aj prvé vizualizácie Spojené arabské emiráty postavia do roku 2117 veľkomesto na Marse. Bude v ňom žiť 600-tisíc ľudí a na svete sú už aj prvé vizualizácie 19. februára 2017, 16:20
Domov
Zdieľať
Diskusia