Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. februára 2017, 16:20
Čas čítania 0:00
johnnybravo

Spojené arabské emiráty postavia do roku 2117 veľkomesto na Marse. Bude v ňom žiť 600-tisíc ľudí a na svete sú už aj prvé vizualizácie

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Odvážny plán, ale ktovie, čo sa udeje za 100 rokov.

Spojené arabské emiráty patria medzi najbohatšie krajiny na celom Blízkom Východe a už mnohokrát sa potvrdilo, že hranice inovácií, ktoré musíme dodržiavať na Slovensku u nich až tak celkom neplatia. Nedávno sme ti ukázali, že v Dubaji budú hasiči používať vodný jetpack ďalšou senzačnou správou z Dubaja a Abu Zabí je prezentácia projektu mesta na Marse. Vo februári sa v Dubaji odohrala udalosť s názvom World Government Summit a predstavitelia Spojených arabských emirátov nemohli dovoliť, aby ich niekto svojimi inováciami predbehol, preto predstavili svoj konkrétny a pritom stále veľmi odvážny plán na stavbu mesta na Marse a to všetko by chceli stihnúť do roku 2117.


Samotný Dubaj sa v priebehu troch desaťročí premenil zo zopár púštnych ulíc na jedno z najnavštevovanejších miest sveta, kde si ľudia chodia oddýchnuť a pokochať sa napríklad najvyššou stavbou na Zemi, a tak niet divu, že po vzore Dubaja by sa na Marse malo nachádzať mesto s názvom City of Wisdom. Zástupcovia SAE veria, že technologické a vedecké pokroky, ktoré sa ľudstvu podarili v priebehu niekoľkých posledných desaťročí sa len a len zrýchlia a aj keď zatiaľ nevedeli prítomným povedať, kde konkrétne by sa na Marse malo mesto nachádzať, ukázali aspoň prvé fotografie konceptu a pridali aj to, že v meste by spočiatku malo žiť asi 600-tisíc ľudí. Postupne, s príchodom rýchlejších a efektívnejších vesmírnych dopravných prostriedkov, by sa populácia mala zvyšovať a rozhodnutie si ešte vyžaduje aj spôsob, akým bude mesto konštruované. Na jednej strane sa nachádza možnosť postaviť ho na Zemi a po častiach ho potom previezť na Mars, alebo ho z ničoho vybudovať až na červenej planéte. My takéto odvážne ambície schvaľujeme a ktovie, možno sa im to podarí ešte skôr, než o rovných 100 rokov.



Domov
Zdieľať
Diskusia