Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. júla 2020, 9:10
Čas čítania 1:01
Viktor Kniš

USA má nový denný rekord v počte nakazených. WHO očakáva veľký nárast obetí

NEWS DONALD TRUMP USA
Uložiť Uložené

V utorok sa celkový počet nakazených v Spojených štátoch priblížil k trom miliónom. Situácia je najkritickejšia od začiatku pandémie.

Spojené štáty zaznamenali v utorok rekordných 60 209 prípadov nákazy koronavírusom, vyplýva to z oficiálnych údajov zverejnených Univerzitou Johnsa Hopkinsa.

Celkový počet nakazených sa priblížil k trom miliónom, viac ako 131-tisíc ľudí už ochoreniu COVID-19 v USA podľahlo. Situácia sa však stále zhoršuje, podľa odborníkov by však boli čísla ešte oveľa tragickejšie, ak by v USA testovali viac.

V súčasnosti robia približne 600-tisíc testov denne, čo však podľa virológov ani zďaleka nestačí. V južnej časti krajiny je pozitívnych až 12 % z testovaných, čo znamená, že vírus sa už šíri extrémne veľkou rýchlosťou.

Odporúčané
Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku 28. februára 2020, 17:58

Aj riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie pre mimoriadne situácie Michael Ryan v utorok zdvihol varovný prst a uviedol, že WHO očakáva prudký nárast počtu úmrtí. „Posledných päť, šesť týždňov naozaj zažívame iba rýchle zvyšovanie v počte prípadov nákazy. Takže si nemyslím, že bude prekvapením, ak začne znovu stúpať počet úmrtí,“ vyhlásil Ryan podľa CNBC a zdôraznil, že nárast prípadov priamou úmerou nesúvisí s nárastom počtu testovaných ľudí.

USA má nový rekord v počte nakazených, koronavírus sa šíri rekordnou rýchlosťou. WHO očakáva veľký nárast obetí
Zdroj: Univerzita Johnsa Hopkinsa

Spojené štáty odchádzajú z WHO

Na popud amerického prezidenta Donalda Trumpa aktuálne bez ohľadu na súčasnú situáciu s nákazou USA opúšťa Svetovú zdravotnícku organizáciu, informovala spravodajská stanica CNN.

Trump ešte koncom mája vyhlásil, že pristúpi k „ukončeniu“ vzťahov medzi Spojenými štátmi a WHO. Dôvodom má byť podľa neho, že organizácia si neplní svoju funkciu a v skutočnosti je na pozadí globálnej krízy „bábkou“ v rukách Číny.

Americký prezident tiež už dávnejšie pozastavil príspevky pre WHO. Oficiálny proces vystúpenia by mal trvať približne jeden rok.  

Trump naposledy v sobotu znova obvinil Čínu zo zatajovania informácií o koronavíruse, čo podľa neho umožnilo rozšírenie nákazy po celom svete.

Domov
Zdieľať
Diskusia