Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. februára 2020, 17:58
Čas čítania 6:21
Tina Hamarova

Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku

Koronavírus na Slovensku: 10 vecí, ktoré musíš vedieť a ako nešíriť paniku
Zdroj: FB - Ministerstvo zdravotníctva
ZDRAVIE KORONAVÍRUS SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Koronavírus Covid-19 potvrdili na Slovensku.

Koronavírus Covid-19 je horúcou témou posledných dní. Kedykoľvek počujem niekoho v autobuse zakašľať, minimálne dve panie obďaleč začnú rozoberať, či je to koronavírus alebo nie. Aj u nás v redakcii Refresheru každý deň diskutujeme, či je bezpečné vycestovať napríklad na výlet do Talianska, ísť na lyžovačku do Rakúska a či sa treba zásobovať stovkami rúšiek a tuniakov v konzerve pred prichádzajúcou apokalypsou.

Úrad verejného zdravotníctva potvrdil, že „na Slovensku doteraz nebol zaznamenaný potvrdený prípad ochorenia COVID-19. Vzhľadom na súčasné možnosti cestovania ale nemôžeme vylúčiť zanesenie nového koronavírusu na naše územie."

Keďže je komplikované sa v záplave negatívnych správ zorientovať, spísali sme pre teba 10 najdôležitejších faktov, vďaka ktorým pochopíš ako presne sa koronavírus šíri, čo je najúčinnejšia prevencia, a akí ľudia sú v skutočnosti ohrození.  

 

Čo je Covid-19?

Koronavírus je typ vírusu, ktorý má špecifický tvar koruny. Často napáda hospodárske a domáce zvieratá, ale ako sa v minulosti niekoľkokrát potvrdilo, dokáže sa preniesť na človeka. Napáda prioritne dýchacie cesty a v menšom trávenie.

Podľa profesora Ivana Rovného z Úradu verejného zdravotníctva boli choroby ľudí s koronavírusovou infekciou do roku 2002 najmä nevýznamné hnačky alebo bežné prechladnutia. Situácia sa výrazne zmenila počas zimy na prelome rokov 2002/2003, kedy sa v Číne objavilo vysoko nákazlivé ochorenie SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), teda ťažký akútny respiračný syndróm, ktorý spôsoboval koronavírus. Ochorenie prebiehalo ako ťažký zápal pľúc a postupne začalo zabíjať. 

Nové ochorenie, ktoré sa od konca minulého roka šíri opäť najmä v Číne, ale aj po celom svete, dostalo názov COVID-19. Odborníci chceli nájsť názov, ktorý nenaznačuje žiadnu krajinu, zviera ani skupinu ľudí, ktorí by mohli byť s nákazou následne spojení. Ide o akútne respiračné ochorenie – teda vírusový zápal pľúc.

Covid-19 sa môže prejavovať ako chrípka.
Covid-19 sa môže prejavovať ako chrípka. Zdroj: TASR/ František Iván

Ochorenie sa prejavuje veľmi podobne ako napríklad chrípka – teplota nad 38 °C kašeľ, nádcha, bolesť svalov, bolesť kĺbov, sťažené dýchanie. Pri komplexnejšom vyšetrení môžu lekári potvrdiť aj röntgenový nález – zápal pľúc. Inkubačný čas ochorenia je 2 až 14 dní, priemerne ale 6 dní. V prípade komplikácií môže skončiť úmrtím.

Čo je ale dôležité vedieť je, že Covid-19 sa môže vyvinúť aj bez príznakov. Môže mať veľmi mierny priebeh a zdravý človek si možno ani nevšimne, že sa nakazil koronavírusom. 

Úmrtnosť

Hoci správy o rýchlom šírení vírusu, ktoré čítame každý deň, vyzerajú hrozivo, percentuálna úmrtnosť na Covid-19 nie je vôbec vysoká. Podľa štatistík, ktoré sa pravidelne obnovujú na globálnej mape šírenia nákazy,  zomrú celosvetovo približne dve percentá nakazených ľudí. Absolútna väčšina fatálnych prípadov je najmä v okolí centra nákazy, v čínskej provincii Chu-pej. Pre porovnanie, pri epidémii veľmi podobných ochorení ako SARS bola úmrtnosť podľa WHO cez 9%. MERS (Middle east respiratory syndrom), ktorý sa v roku 2012 rozšíril v Saudskej Arábii, zabil 45% nakazených. Covid-19 vyvoláva taký strach, lebo sa šíri rýchlo. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 81238 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo všetko by si mal už teraz robiť, aby si sa chránil pred nákazou
  • Kto je najviac ohrozený
  • Či je bezpečné cestovať v najbližších týždňoch do zahraničia
  • Kde sa máš ohlásiť, keď máš podozrenie, že si sa nakazil koronavírusom
Domov
Zdieľať
Diskusia