Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. februára 2020, 16:11
Čas čítania 6:24
Tina Hamarova

Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike?

Kotleba bol podľa odborníka vždy neonacista, teraz to lepšie skrýva. Aké boli jeho začiatky v politike?
Zdroj: TASR/Jozef Ďurník
HISTÓRIA MARIAN KOTLEBA
Uložiť Uložené

Prvú stranu Mariana Kotlebu Slovenskú pospolitosť zakázal Najvyšší súd pre rozpor s Ústavou. Odvolávala sa na vojnový Slovenský štát a mala aj xenofóbne a totalitárne črty.

14. marec 2005. Bratislavou kráčajú zástupy mladých mužov v tmavých uniformách s vyholenými hlavami. Oslavujú vznik vojnového Slovenského štátu - toho, čo počas druhej svetovej vojny kolaboroval s nacistickým Nemeckom a toho, čo poslal desiatky tisíc vlastných občanov do nacistických vyhladzovacích táborov. Prežilo ich len niekoľko stoviek.

Tmavé rovnošaty pochodujúcich nápadne pripomínajú uniformy Hlinkovej gardy.  Polovojenskej organizácie, ktorá sa za Slovenského štátu v rokoch 1938 až 1945 podieľala na potláčaní práv menšín, či demokraticky zmýšľajúcich ľudí na Slovensku. Jej najaktívnejší členovia sa neštítili ani kolaborácie s nacistami, vraždenia, či potlačenia Slovenského národného povstania. Ako je možné, že sa podobní muži v uniformách objavovali na Slovensku aj viac ako polstoročia po skončení vojny? Vitajte vo svete Mariana Kotlebu.

Druhú časť politického príbehu Mariana Kotlebu a extrémistickej ĽSNS si môžeš prečítať tu:
Odporúčané
Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? Najskôr Rómovia, potom migranti. Kotleba si každé voľby vymyslí nenávistnú agendu. Na čo stavil teraz? 20. februára 2020, 8:32

Slovenská pospolitosť organizovala pravidelne aj fakľové pochody
Slovenská pospolitosť organizovala pravidelne aj fakľové pochody Zdroj: TASR/Dušan Hein

Členovia ĽSNS si z rozpustenia Slovenskej pospolitosti vzali ponaučenie a o svojej skutočnej ideológii už otvorene nehovoria. Naopak, navonok sa ich rétorika javí ako umiernená, a to zvlášť v poslednej dobe. Podobne ako všetky fašistické strany po roku 1945, aj oni musia pravú podstatu toho, čo chcú dosiahnuť, skrývať. Zároveň sa snažia svojim priaznivcom ukázať, že sú stále tou istou neonacistickou stranou, akou boli vždy.
Jakub Drábik, historik

Čaute a sklonená hlava

Marian Kotleba vyrastal na banskobystrickom sídlisku Sásová. Po tom, čo na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici vyštudoval informatiku, začal v roku 2001 vyučovať na 8-ročnom gymnáziu. Študenti si ho pamätajú ako populárneho učiteľa, ktorý po poobediach organizoval súťaže v počítačových hrách.

„Najmä s chlapcami si vedel vytvoriť veľmi dobrý vzťah, keďže mali k informatike blízko,“ povedal pre denník SME jeden z jeho žiakov Peter Múkera ml. Marian Kotleba vyučoval deti na gymnáziu 4 roky. Minimálne dva z toho však už pochodoval v tmavej ľudáckej uniforme po niekoľkých mestách, zapaľoval fakle a prednášal príhovory namierené proti Židom, Rómom, Maďarom a či ľuďom inej farby pleti.   

Vodca

„Prečo nepoužívať slovenské názvy. Vodca je pekný názov,“  vyhlásil Marian Kotleba na pochode vo Zvolene v roku 2005. Politicky sa začal aktivizovať už dva roky predtým, keď vstúpil do vtedy ešte občianskeho združenia Slovenská pospolitosť a stal sa rovno jej „vodcom“. Snažil sa, aby radikálne pravicové združenie bolo čo najviac na očiach.

Veľkú pozornosť získal prvýkrát už v júli 2003 pri odhalení súsošia Cyrila a Metoda v Komárne. Napochodoval tam s fakľami a v tmavomodrých uniformách, ktoré rovnošatu Hlinkovej gardy nepripomínali len farbou, ale najmä rovnakým znakom slovenského dvojkríža.

Vtedajší pobočník Mariana Kotlebu v Slovenskej pospolitosti Ján Kopúnek sa podľa knihy Kotleba rovno pochválil, že dvojkríž bol ich vlastný nápad: „Rovnoramenný dvojkríž, ktorý nosia členovia Slovenskej pospolitosti pri slávnostných príležitostiach zapnutý pod krkom, je našim vlastným nápadom. Takisto aj znak organizácie, umiestnený na ľavom rukáve košele. Rovnošatou Slovenskej pospolitosti nadväzujeme na tradíciu slovenských spolkov, napríklad Slovenského Orla.“


Hlavý štátny radca pre heraldiku na Ministerstve vnútra Ladislav Vrtel vo videu portálu Aktuality povedal, že „keď ja poviem, že ide o kríž so zdvojenými rovnako dlhými brvnami, ide o ten istý symbol. Či ho aj nakreslím užší alebo širší alebo v červenej alebo bielej farbe, vždy to bude ten gardistický dvojkríž.“  Vrtel dodal, že vždy bude vyjadrovať rovnakú myšlienku ako organizácia, ktorá má na svedomí potláčanie práv na Slovensku počas druhej svetovej vojny.

Kotleba so svojimi prívržencami sa podobne ako gardisti nielen obliekali, ale aj vyjadrovali. Vo svojich príhovoroch pravidelne obdivoval prezidenta vojnového Slovenského štátu Jozefa Tisa, ktorého po vojne popravili.  

„Slovenský štát a Jozef Tiso boli priamo zodpovední za smrť desiatok tisíc občanov. Bola to vražedná diktatúra, kolaborantský štát,“ povedal v rozhovore pre Refresher historik a odborník na ideológiu fašizmu Jakub Drábik.

Kotleba útočil aj na náboženské a etnické menšiny, hovoril o ich likvidácii: „Je nevyhnutné pre budúcnosť zachovania kresťanského a národného Slovenska, aby aj dnešní cirkevní predstavitelia pokračovali v duchu týchto pastierskych listov a vylúčili z cirkvi všetkých boľševikov, liberálov a slobodomurárov, ktorí pracujú na rozklade slovenského národa ako takého. Je najvyšší čas požiadať svätú inkvizíciu, aby ohňom a mečom zakročila proti novodobým sionistickým čarodejníkom,“ vyhlásil vo svojom prejave v marci 2004.

Odporúčané
Kto je tu fašista, nech zdvihne ruku Kto je tu fašista, nech zdvihne ruku 3. februára 2020, 17:39

V rovnakých rokoch pravidelne opakoval želanie o „bielom Slovensku“. Podľa historika Jakuba Drábika sa práve takýmito vyjadreniami prikláňa so svojou vtedajšou stranou Slovenská pospolitosť (ale aj neskoršou ĽSNS) viac k nacizmu ako fašizmu. „Rozdiel medzi nacizmom a fašizmom spočíva v tom, ako definujú „národnú pospolitosť,“ ktorú chcú vytvoriť a v radikalizme, akým presadzujú svoje riešenia. Kým v Taliansku definovali „národnú pospolitosť“ skôr pomocou kultúrnych kritérií (ak ste boli biely Európan, hovoriaci taliansky, s talianskym menom a správajúci sa ako Talian, nezáležalo na tom, či ste pôvodom Žid, Chorvát či Slovinec), v Nemecku záležalo na rase a krvi (ak ste mali „správnu“ krv a pôvod, mohli ste byť súčasťou „Volksgemeinschaftu“). Nacizmus je najradikálnejším vyjadrením fašistickej ideológie.“ 

Najvýraznejší a najčastejšie sa objavujúci prejav náklonnosti k totalitným režimom bol ale jednoznačne Kotlebov pozdrav „na stráž“. Potvrdil to aj Najvyšší súd. Kotlebu za tento pozdrav vyšetrovali v roku 2009, prokurátorka však stíhanie zastavila. Vraj k dostatočnému preukázaniu viny chýbala zdvihnutá pravica.

Vstup do politiky

Práve Marian Kotleba stál za tým, že z extrémistickej nacionalistickej organizácie sa 18. januára 2005 stala politická strana Slovenská pospolitosť - Národná strana. A vtedy sa naplno vyfarbil vo svojich pro-nacistických názoroch. 

Počas niekoľkých vystúpení odsúdili podľa časopisu Žurnál Slovenské národné povstanie ako „protislovenský boľševický puč a medzinárodnú akciu zradcov“. Pri kritike neobišli ani heslá o „cigánskych príživníkoch a parazitoch“, „maďarských šovinistoch“ či „sionistickej loby“. Nemeckí nacisti, podľa Kotlebu, prišli očistiť Slovensko od zločineckých partizánskych bánd. Dňom vyhlásenia SNP vraj Slováci prišli o jediný skutočný štát a mal by byť vyhlásený za deň štátneho smútku.

„Lepšia ako parlamentná demokracia je stavovská demokracia. Štát vedú odborníci, ktorých si vyberá národ. Tiso bol jediný a najlepší slovenský prezident,“  dodal Kotleba pri príležitosti výročia SNP v roku 2005 vo Zvolene.  

Členovia Slovenskej pospolitosti pochodovali s vlajkami slovenského dvojkrížu v čase výročia SNP aj v Banskej Bystrici. Vodca Marian Kotleba šiel uprostred
Členovia Slovenskej pospolitosti pochodovali s vlajkami slovenského dvojkrížu v čase výročia SNP aj v Banskej Bystrici. Vodca Marian Kotleba šiel uprostred Zdroj: TASR/Jozef Ďurník

„Tie deti nevedia, čo robia,“ usúdila vtedy pre SME staršia pani na námestí a pýtala sa mládenca v čiernomodrej uniforme, či jeho matka vie, čo robí a či nikto z ich rodiny vo vojne nezahynul. 

V rozpore s Ústavou

Kotlebove výroky sa stupňovali, preto na základe podnetu od mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu podal generálny prokurátor Dobroslav Trnka v roku 2005 žalobu na rozpustenie Slovenskej pospolitosti. „Podľa môjho názoru strana Slovenská pospolitosť - národná strana so sídlom Kráľovohoľská 5, Banská Bystrica, svojimi stanovami, svojim programom a svojou činnosťou porušuje Ústavu SR, ústavné zákony, zákony a medzinárodné zmluvy,“ uvádzal vtedy podľa teraz.sk generálny prokurátor. 

Kotlebovej strane vyčítal nahradenie dnešného demokratického systému stavovským, vyčleňovanie národnostných menšín do kást, čo by bolo v rozpore s Ústavou, a paralely s fungovaním vojnovej Slovenskej republiky. Práve k podobnostiam s Hlinkovou slovenskou ľudovou stranou (HSĽS) sa vtedy vyjadril aj riaditeľ Vojenského historického ústavu Miloslav Čaplovič: „Ľudový program Slovenskej pospolitosti – NS pripomína ideové východiská Hlinkovej slovenskej ľudovej strany a režimu vojnovej Slovenskej republiky 1939–1945. Program má jednoznačne nedemokratický charakter, s očividnými xenofóbnymi, totalitárnymi a paranoidnými črtami. “ Čaplovič tiež doplnil, že dôkazom Kotlebovej náklonnosti k fašistickým prvkom je aj spomínaná uniforma, ktorú Slovenská pospolitosť nosila na oficiálne akcie.

Náklannosť Mariana Kotlebu k totalitným ideológiám prezrádzali aj tmavé uniformy.
Náklannosť Mariana Kotlebu k totalitným ideológiám prezrádzali aj tmavé uniformy. Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa

Strana sa po rozpustení Najvyšším súdom nakoniec nezúčastnila  na parlamentných voľbách. Jej predstavitelia kandidovali neúspešne za Slovenskú ľudovú stranu.

Marian Kotleba sa proti rozhodnutiu súdu bránil podľa Denníka N svojsky:  „I v nacistickom Nemecku dostal bulharský komunista podozrivý zo zapálenia Ríšskeho snemu možnosť sa obhájiť na poriadnom súde. Nám daná nebola, tak asi to bola väčšia demokracia, než je dnes v našej spoločnosti,“   Poukazoval na to, že „ľudový program“ patril k rovnomennému občianskemu združeniu, nie strane. Celý proces vyhlásil za zmanipulovaný. Keď sa rozsudok nedal zvrátiť, svojho vodcovstva v organizácii sa neskôr vzdal.

KKK biznis

Politické aktivity a fakľové pochody nakoniec ovplyvnili aj Kotlebove pôsobenie na banskobystrickom gymnáziu. Jeden z jeho bývalých žiakov sa pre Daniela Vraždu v knihe Kotleba vyjadril: „Veľa ľudí to prekvapilo, lebo bol skromný, ale charizmatický. Keby nebol náckom, viem si predstaviť, že si človek k nemu nájde cestu.“ 

Kotlebove vyjadrenia proti Rómom, ľuďom inej pleti, Maďarom aj Židom šokovali aj riaditeľa gymnázia Milana Beňačku. V roku 2005 ho po vzájomnej dohode presunul na inú pozíciu v rámci školy - takú, kde nebude prichádzať do styku s deťmi. Marian Kotleba sa stal správcom siete a na tejto pozícii zotrval až do roku 2012, kedy ho prepustili „pre nadbytočnosť.“ 

„Robím prevádzkára v jednom podniku,“ povedal Kotleba o rok neskôr. Podľa niektorých svedkov, ktorí do podniku chodili, mal skôr úlohu vyhadzovača. Chodil vraj vo vypasovanom tričku a bol vždy pripravený zasiahnuť. 

Cesta od sídliskového chalana k vodcovi. Ako vyzerali začiatky kariéry lídra ĽSNS Mariana Kotlebu?
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Popri učiteľstve a politickej kariére mal Marian Kotleba ešte jednu prácu, ktorá si zaslúži pozornosť. So svojimi bratmi prevádzkoval  internetový obchod KKK - ANGLICKÁ MÓDA, kde mal predávať oblečenie z Nemecka. Názov nápadne pripomína skratku americkej rasistickej organizácie Ku-Klux-Klan. Kotlebov hovorca v ĽSNS Milan Uhrík takéto spájanie odmietol a pre Aktuality povedal, že veľké písmená K v názve znamenajú skratky troch bratov Kotlebovcov. 

Zaujímavé však je, že práve jeden z bratov Kotlebovcov, bol v roku 2011 odsúdený za rozširovanie extrémistických materiálov. Topky.sk napísali, že Marek Kotleba v obchode predával oblečenie a odznaky so symbolmi neonacizmu, neofašizmu, ako i skupín smerujúcich k potláčaniu základných práv a slobôd. Na súde sa bránil tým, že spomínané symboly nepozná, iba predával oblečenie dovezené z Nemecka. 

Predajňa pritom v minulosti, podľa Aktualít, ponúkala zľavy členom Slovenskej pospolitosti. Mali mať aj akcie, ktoré opäť pripomínajú nacistickú symboliku. Pri nákupe nad 8818 korún mohol napríklad zákazník dostať k nákupu teleskopický obušok. 

 

Marian Kotleba si živnosť zrušil až po tom, čo už pôsobil ako poslanec v parlamente
Marian Kotleba si živnosť zrušil až po tom, čo už pôsobil ako poslanec v parlamente Zdroj: Živnostenský register SR

Historik Jakub Drábik dodáva, že presne takáto symbolika (čísla 14/88 či skratka KKK), ktorá možno bežnému človeku nič nehovorí, je v neonacistických kruhoch je dobre známa.

„Členovia ĽSNS si z rozpustenia Slovenskej pospolitosti vzali ponaučenie a o svojej skutočnej ideológii už otvorene nehovoria. Naopak, navonok sa ich rétorika javí ako umiernená, a to zvlášť v poslednej dobe. Podobne ako všetky fašistické strany po roku 1945, aj oni musia pravú podstatu toho, čo chcú dosiahnuť, skrývať. Zároveň sa snažia svojim priaznivcom ukázať, že sú stále tou istou neonacistickou stranou, akou boli vždy," dodal Drábik.

Cesta od sídliskového chalana k vodcovi. Ako vyzerali začiatky kariéry lídra ĽSNS Mariana Kotlebu?
Zdroj: TASR

Domov
Zdieľať
Diskusia