Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
21. januára 2020, 10:23
Čas čítania 5:35
Matej Krajčovič

6 najčastejších spôsobov chatovania internetovej "doby kamennej". Ktoré populárne komunikačné aplikácie ich nahradili

TECH
Uložiť Uložené

Ako sa menili aplikácie a nástroje, vďaka ktorým si mohol kontaktovať svojich kamošov?

WhatsApp, Facebook, Instagram a Messenger sú podľa voľne dostupných štatistík webu Androidrank najsťahovanejšími mobilnými aplikáciami pre Android.  V prípade iOS ich v prvej päťke nájdeš tiež. Zrejme nemáš kamošov, ktorí by aspoň jednu z nich nepoužívali. 

Stačí ti teda vytiahnuť z vrecka mobil vrecka a kedykoľvek im môžeš napísať. Nie vždy sme však fungovali tak pohodlne. Pamätáš si ešte aké zložité bolo komunikovať, keď si vyrastal? 

V tomto článku si prečítaš:
  • Kedy začal zomierať klasické pevné telefónne linky
  • Koľko stála bežná SMS
  • Ktoré Instant Messenger aplikácie sú najpopulárnejšie

 

Pevná linka a komunikačný pravek

Pevná linka, to sú tie telefóny, ktoré museli byť len na jednom mieste v obývačke a čísla na všetkých známych si musel nosiť v hlave, alebo ich písať na papier vedľa. Prípadne, existovali veľké papierové telefónne zoznamy, ktoré dnes môžeš vidieť už len s starších filmoch. Pokiaľ volaná osoba v tom čase nebola doma, o tvojej snahe kontaktovať ju, sa nikdy nedozvedela (kým neprišli záznamníky a inteligentnejšie prístroje s displejom)

Pri volaní si často nemal žiadne súkromie a kamarátov k slúchadlu museli volať rodičia, ktorí telefón zdvihli ako prví. Väčšinou tiež nebola žiadna šanca vopred zistiť, kto volá. 

Používal si prezváňanie, Pokec alebo ICQ? Na to všetko si už vďaka Facebooku a WhatsAppu možno zabudol
Zdroj: Unsplash.com

Dnes už je pevná linka nepochybne takmer mŕtva. Prvé zmienky po poklese používateľov sú ešte z roku 2007, v roku 2012 už malo takúto záležitosť doma menej než 40 % domácností. 

Aj to preto, že pevná telefónna prípojka bola často nutným zlom, ak si rodičov presvedčil, že doma už naozaj potrebujete internet. Domáci telefón bol bonusom, aj keď často len chytal prach. Dnes už si väčšina rodín vystačí s mobilmi. 

Začiatky internetu u nás - ICQ, Pokec, no žiadne e-maily 

V roku 2020 je väčšina mladých na internet pripojená 24-hodín denne. V začiatkoch tzv. dial-up pripojenia sa ale za sieť platilo po minútach, podobne ako pri volaniach. Modemy, externé alebo interné museli byť pripojené k pevnej telefónnej sieti. Dosahovali "zázračné" rýchlosti 9,6 - 56 kbit/sekundu, pričom si musel platiť za minútu prepojenia hovoru. Ak si sedel na internete hodiny, domáca telefónna linka bola obsadená, ako pri normálnom telefonáte, takže sa ti nikto nedovolal.

Okrem toho bolo v začiatkoch na internete len veľmi málo slovenských stránok, napríklad denník SME a stiahnutie filmu (cca 700MB) vtedy trvalo aj niekoľko hodín. 

S príchodom nových technológií sa neskôr zvýšila rýchlosť aj spôsob pripojenia, ale internet bol stále dostupný iba cez klasický desktopový počítač alebo notebook, čiže opäť len doma, v škole alebo v internetovej kaviarni. Svoje správy si často našiel až po príchode zo školy (pokiaľ ste internet nemohli používať na hodine informatiky), prípadne na druhý deň.

Jediným spôsobom ako sa spojiť s kamošmi okamžite bolo IRCčko, pradedko dnešných chatovacích aplikácií. Cez IRC (Internet Relay Chat) si mohol textovo komunikovať s iným človekom, ak si vedel že má IRC a dohodli ste sa, že sa stretnete na konkrétnom IRC serveri v konkrétnom kanáli. Dohodnúť ste sa ale museli cez telefón alebo emailom, prípadne osobne, ešte v škole :)

Na Slovensku sa okolo roku 2000 podarilo spustiť chatovací portál Pokec.sk, na ktorom mal v tom čase účet takmer každý mladý. Na komunikáciu s kamošmi slúžili RP-čky, teda niečo súkromné správy. Možnosť vyhľadávať používateľov podľa veku a miesta bydliska, spolu s verejnými miestnosťami z Pokecu spravila aj zrejme prvú skutočnú slovenskú zoznamku. 

Zdroj: Pokec.sk
Odporúčané
Kto pred 10 rokmi nebol na BOOOMe, akoby ani neexistoval. Zaspomínaj si na zoraďovanie priateľov či hodnotenie fotiek Kto pred 10 rokmi nebol na BOOOMe, akoby ani neexistoval. Zaspomínaj si na zoraďovanie priateľov či hodnotenie fotiek 3. novembra 2016, 17:15

Pokusom o kópiu Pokecu bol Booom.sk, ktorý vďaka fotkám z klubov a diskoték ľakal viac „cool“ a párty ľudí. V roku 2020 ale doména už dávno zíva prázdnotou a je jasné, že ani Booom neprežil. 

Stále je tu Birdz.sk a Pokec dokonca aj s mobilnou appkou, ale počet jeho používateľov už výrazne klesol a dôvody vpísať jeho názov do prehliadača prakticky neexistujú.  Úspešnému projektu zostala najmä komunita podivínov, podvodníkov alebo dievčat a žien ponúkajúcich sexuálne služby. V čase písania tohto článku mala miestnosť „Sexzoznamka“ trikrát väčší počet online používateľov, než ktorákoľvek iná a príčetnejšia. 

Internet potreboval niečo, kde by upozornenia na prijaté správy chodili hneď (ak chceš instantne, z čoho vzniklo anglické Instant Messenger), ideálne aj v prípade, že máš internetový prehliadač vypnutý či prekrytý prehistorickým GTA-čkom, CS-kom, prvými The Sims alebo čímkoľvek iným, čo sme v tom čase všetci hrávali. 

Odporúčané
Každý aspoň raz skúsil zabiť svojho simíka. The Sims hrali takmer všetci a séria si získala srdcia miliónov hráčov aj nehráčov Každý aspoň raz skúsil zabiť svojho simíka. The Sims hrali takmer všetci a séria si získala srdcia miliónov hráčov aj nehráčov 16. januára 2020, 15:45

Túto prácu si naozaj splnil až klient pod názvom ICQ. Známa zelená kvetinka v tvojom Windowse svietila vpravo hore vedľa hodín a po rozkliknutí zobrazovala kamošov, ktorí boli online. Že nevieš, čo tieto tri písmená znamenajú. ICQ pri hláskovaní z angličtiny I seek you.

Používal si prezváňanie, Pokec alebo ICQ? Na to všetko si už vďaka Facebooku a WhatsAppu možno zabudol
Zdroj: ICQ.com

Čo viac bolo treba? ICQ bolo rýchle, spoľahlivé, dokázalo posielať fotky a súbory potrebné do školy a neskôr začalo experimentovať aj so smajlíkmi a multiplayerovými hrami. Priateľov si tak mohol vyzvať v snookeri, virtuálnej obdobe hry kameň-papier-nožnice alebo originálnej logickej skladačke Side-a-Lama

ICQ neskôr skončilo v rukách giganta America Online (AOL) a prišli aj nástroje ako Miranda, Trillian alebo QIP, cez ktoré si dokázal chatovať v trochu prívetivejšom rozhraní, no ich koncept bol v zásade stále rovnaký.

Najväčšou zmenou komunikácie bolo ale až obdobie, kedy sme sa od počítačov doma mohli naozaj odstrihnúť.

Mobily a smartfóny - najskôr bez internetu, potom s ním 

Bolo to samozrejme spolu s tým, ako do vreciek tínedžerov začali pribúdať lacné a kompaktné mobilné telefóny. Za prelomový sa často považuje rok 1998. Vtedajší operátor Globtel, dnes Orange, spustil akciu, v rámci ktorej sprístupnil anténkový Ericsson GA 628 s jednoriadkovým displejom  za jednu korunu. 

Možno to bol mobil, ktorý si videl u rodičov a ty si premiéroval s "vyspelejšou" Nokiou 3310 alebo niektorým Sony Ericssonom.

Používal si prezváňanie, Pokec alebo ICQ? Na to všetko si už vďaka Facebooku a WhatsAppu možno zabudol
Zdroj: en.wikipedia.org

Kľúčom ku kamošom vtedy boli najmä SMS-ky. Ak si nemal paušál bežal ti v tom čase kredit a jedna 160-znaková SMS bez diakritiky z neho obvykle stiahla približne 3,50 Sk (dnešných necelých 12 centov).

Dlhé "prechatované" noci tak vychádzali poriadne draho a do hry sa dostávali rôzne triky, ktorými si mohol svoje slovenské koruny na SIM karte ušetriť. Namiesto znaku súhlasu alebo ďalšieho „OK“ sa do hry dostalo prezváňanie. 

Spolužiakove číslo si síce vytočil, no po prvom zazvonení hovor rýchlo zložil, aby ti tento kontakt operátor nezaúčtoval. Prezvonenie a zanechanie neprijatého hovoru mohlo znamenať aj odkaz, že ti má osoba s bohatším stavom kreditu zavolať naspäť, alebo že na svoj nový objav proste len myslíš. A áno, niekedy to bolo poriadne otravné. 

Používal si prezváňanie, Pokec alebo ICQ? Na to všetko si už vďaka Facebooku a WhatsAppu možno zabudol
Zdroj: Unsplash.com

Deckám sa preto oplatili rôzne balíčky, napríklad so stovkou alebo rovno neobmedzeným počtom SMS-iek. Neskôr už predplatený objem pokrývali viaceré paušály, no netreba zabúdať na to, že operátori ešte pred rokom 2010 na volaniach a SMS-kách ryžovali najväčšie peniaze. 

Dátový internet v mobile a záplava komunikačných platforiem

Dnes už SMS-ky skôr prijímaš vo forme výpisov z účtu a skôr než kamošom asi píšeš dopravnému podniku alebo firme prevádzkujúcej parkovacie automaty v meste. Aj operátori o tento príjem prichádzajú, preto ťa potrebujú skasírovať na gigabajtoch za mobilný internet

Aplikácie ako WhatsApp, Viber, Facebook Messenger ťa nič nestoja a je jedno, či za deň odošleš desať alebo tisíc správ - cena za dátové paušály však asi bude klesať len pomaly, ak vôbec. Príchod rýchlejšieho 5G internetu totiž bude pre operátorov znamenať ďalšie náklady. 

Práve WhatsApp, Viber a v rámci komunity majiteľov iPhonov aj iMessages získali svoju popularitu vďaka šikovnému triku. Registruješ sa do nich klasickým telefónnym číslom. Svojim kontaktom, ktoré appku používajú, tak môžeš okamžite písať aj bez toho, aby si musel zisťovať ich prezývku. Toto vývojárov legendárneho ICQ, ani nikoho pred nimi, nenapadlo. 

Služba Odhadovaný počet používateľov (2019)
WhatsApp 1,6 miliardy

Facebook Messenger

1.3 miliardy

WeChat

1,1 miliardy

QQ

819 miliónov

iMessages

504 miliónov

Skype

300 miliónov

Viber

260 miliónov

Zdroj: StatsTube

Instant Messenger aplikácie často ponúkajú v zásade to isté. Okrem chatu aj odosielanie obrázkov, videí a vtipných GIF-ov, Facebook začína experimentovať s odosielaním peňazí. 

Môžeš sa tak dostať do paradoxnej situácie, kedy máš v mobile nainštalovaných hneď niekoľko rovnakých appiek, ktoré slúžia na rovnaký účel. Skrátka len preto, že každý tvoj známy používa niečo iné.

Rozdiel medzi Facebookom u žien a u mužov
Rozdiel medzi Facebookom u žien a u mužov

Odporúčané
Influencerkám ponúkajú boháči cez správy tisíce eur za ich spoločnosť a sex Influencerkám ponúkajú boháči cez správy tisíce eur za ich spoločnosť a sex 20. januára 2020, 16:44

Problémom sociálnych sietí sa stalo súkromie a hlavne hľadanie nástrojov, ktoré by pomohli zabrániť podvodom a obťažovaniu, obzvlášť u maloletých používateľov. V hľadáčiku je dnes hlavne Instagram, ktorý v popularite získava navrch a žiadosti o kontakt od neznámych osôb sú na ňom prakticky na dennom poriadku, hlavne v prípade žien.  

Odborníci tiež čoraz častejšie hovoria aj o syndróme FOMO (z anglického Fear of missing out), teda strachu, že ti niečo ujde. Príznaky možno pozoruješ aj na sebe. Podľa výskumu, ešte z roku 2016, sa svojho telefónu dotkneme v priemere 2 617-krát denne

Možnosť byť kontaktovaný okamžite skrátka znamená, že máme neustále nutkanie kontrolovať obrazovku a zisťovať, či nám náhodou niekto nepíše. 

Používal si prezváňanie, Pokec alebo ICQ? Na to všetko si už vďaka Facebooku a WhatsAppu možno zabudol
Zdroj: Apple.com / Instagram.com
Apple, Google ale aj spomínaný Instagram preto začali ponúkať funkcie, ktoré ti vedia nastaviť zrkadlo a ukázať, koľko hodín denne v ktorej aplikácii stráviš. Ak uznáš, že je toho veľa, môžeš si nastaviť limity, po ktorých tvoj mobil danú appku uzamkne. Kamošom síce neodpíšeš, ale podobný technologický detox ti možno občas prospeje. 

Domov
Zdieľať
Diskusia