Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. januára 2020, 18:47
Čas čítania 0:34
Viktor Kniš

Ďalšie európske mestá zakázali vstup starším autám s dieslovými motormi. Čoskoro sprísni pravidlá aj Bratislava

NEWS BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Progresívne mestá bojujú za čistejšie ovzdušie v mestách a podľa ministra životného prostredia sa chystá veľká zmena aj v našom hlavnom meste.

Nízkoemisné zóny v Európe sa od nového roka rozširujú o ďalšie veľké mestá – do Bruselu, Antverp a Gentu majú najnovšie zákaz vstupu autá s dieslovými motormi, ktoré nespĺňajú aspoň emisnú normu Euro 3, informuje Denník E.

Brusel sa rozhodol, že bude dodržiavanie nového pravidla kontrolovať kamerami, ďalšie dve menované mestá sprísnili podmienky aj pre novšiu normu Euro 4. Majitelia týchto vozidiel budú mať povolený vstup na obmedzený čas za poplatok.

Odporúčané
Slováci za 4 minúty vyčerpali všetky dotácie na nákup elektromobilov Slováci za 4 minúty vyčerpali všetky dotácie na nákup elektromobilov 16. decembra 2019, 14:03

Trojica miest tak dopĺňa napríklad Štokholm a Göteborg a množstvo nemeckých miest, ktoré už zapracovali na tom, aby bolo ovzdušie čistejšie. Podľa dostupných zdrojov sa zmena v Belgicku týka asi 17 % majiteľov vozidiel. 

Novinka sa chystá aj na Slovensku, pričom ako prvé je na rade naše hlavné mesto. Zatiaľ nie je jasné, kedy budú nízkoemisné zóny zavedené, minister životného prostredia na svojom Facebooku už v polovici roka 2019 avizoval, že Bratislava má v pláne byť súčasťou progresívneho kroku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia