Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. decembra 2019, 20:02
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Zachránilo väzenie Mikulášovi Černákovi život? (To najlepšie z Refresheru)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Vychutnaj si rozhovory a reportáže z uplynulého týždňa, ktoré by nemali ujsť tvojej pozornosti.

Ústavný súd počas týždňa pozastavil platnosť zákona o 50-dňovom moratóriu na prieskumy. Parlamentné voľby sa budú konať 29. februára 2020 a my sme pri tejto príležitosti pripravili aj prehľad všetkých strán a pozreli sa na niekoľko ich nominantov, ktorí majú zaujímavú minulosť v pozitívnej alebo negatívnej súvislosti. 

Okrem toho sme pripravili aj rozhovor s populárnym českým MMA zápasníkom, ktorý sa prebojoval do UFC a navštívili sme súd v Pezinku, kde začal megaproces s Marianom Kočnerom v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. 

Taktiež sme navštívili Prešov, kde pred niekoľkými dňami zrovnali so zemou bytový dom na Mukačevskej č. 7, v ktorom 6. decembra explodoval plyn. Vyspovedali sme aj zamestnanca českej firmy, ktorá prišla za symbolické jedno euro celý objekt zbúrať. 

Základné fakty o kandidátkach strán do parlamentných volieb 2020

Priestupný rok aj parlamentné voľby sa opakujú každé štyri roky. Tentoraz sa tieto dva cykly spoja v jeden deň, najbližšie parlamentné voľby sa totiž budú konať 29. februára 2020. Pre Slovensko pôjde o dôležitý moment, naša krajina má mnohé problémy, najvypuklejšie sú v boji proti korucpii, v oblasti spravodlivosti, v zdravotníctve či  v školstve. O hlasy voličov sa uchádza 24 strán, resp. hnutí a jedna koalícia, ktoré sa už môžu naplno venovať predvolebnej kampani. 

V článku sa dozvieš, kto kandiduje za jednotlivé politické strany, akými menami na svojich kandidátkach chcú strany presvedčiť voličov, s akými číslami jednotlivé strany kandidujú, ktorí politici sa vzdali prvého miesta na kandidátke a prečo, ktorí kandidáti s pochybnou minulosťou sa na zoznamoch vyskytujú a prečo je posledné 150. miesto také populárne a ako na ňom bojuje extrémizmus s faktami.

Odporúčané
Všetko, čo by si mal vedieť o kandidátkach strán, ktoré sa uchádzajú o hlasy v parlamentných voľbách Všetko, čo by si mal vedieť o kandidátkach strán, ktoré sa uchádzajú o hlasy v parlamentných voľbách 15. decembra 2019, 14:55

Černák ho dobodal do chrbta a ďalší mafián mu odrezal hlavu

 V 90. rokoch sa pred jeho menom triasol azda každý a veľký rešpekt voči nemu mali aj tí najtvrdší zločinci či zásadoví policajti. Ani jeho kontakty na rôzne štátne zložky mu však nepomohli k tomu, aby nebol odsúdený na doživotný trest. Mafián Mikuláš Černák patril podľa výpovede svedkov z podsvetia medzi najbrutálnejších vrahov.

V našom článku si prečítaš o Černákovej skúsenosti s prvou obeťou vraždy, vražde politika za 20 miliónov slovenských korún a dozvieš sa, prečo Černákovci zavraždili bývalého policajta, ktorému na výstrahu odrezali hlavu. Zhrnuli sme vyjadrenia bývalých kumpánov Černáka, ktorí ho označujú za magora a klamára a našli odpoveď na otázku, ako si novinársky veterán Vladimír Donner spomína na stretnutie s Černákom, keď mohlo ísť vplyvnému mafiánovi o život.

Odporúčané
Černák ho dobodal do chrbta a ďalší mafián mu odrezal hlavu. Profil bossa bossov, ako sa stal šofér šéfom slovenského podsvetia Černák ho dobodal do chrbta a ďalší mafián mu odrezal hlavu. Profil bossa bossov, ako sa stal šofér šéfom slovenského podsvetia 17. decembra 2019, 11:44

Pozreli sme sa do kabíny mega bagra, ktorý zbúral prešovskú bytovku

V stredu 18. decembra od rána sledovali búranie bytovky po výbuchu plynu na Mukačevskej ulici desiatky Prešovčanov. Špeciálny výškový mega bager pracoval na bytovke už tretí deň a na jeho konci bola bytovka skoro celá zrovnaná so zemou.

My sme Prešov osobne navštívili, aby sme vyspovedali aj samotného pracovníka, ktorý obrovský bager ovládal. Dokonca nás pustil aj do kabíny, a tak v článku uvidíš aj niekoľko exkluzívnych fotiek a dozvieš sa, čo vlastne táto práca obnáša. 

Odporúčané
Pozreli sme sa do kabíny mega bagra, ktorý zbúral prešovskú bytovku. Výšková demolácia trvala českým kanonierom tri dni Pozreli sme sa do kabíny mega bagra, ktorý zbúral prešovskú bytovku. Výšková demolácia trvala českým kanonierom tri dni 18. decembra 2019, 22:33

Najväčšie módne prepadáky roku 2019:

Do kampaní, spoluprác a influencerov investovali módne značky v uplynulom roku miliardy eur, no nie vždy sa všetko podarí podľa plánov. Kampane môžu mať slabý dosah, influenceri nemusia svojimi príspevkami nikoho donútiť k tomu, aby si kúpil propagovaný produkt a v neposlednom rade môže byť samotná kolekcia jednoducho nezaujímavá.

Oveľa väčší problém však nastane vtedy, keď sa značka kvôli svojim produktom stane terčom kritiky zo strany verejnosti. Takýchto momentov sme zažili v roku 2019 hneď niekoľko a tu sú najzaujímavejšie z nich.

Odporúčané
Najväčšie módne prepadáky roku 2019: Od Alex Wortex cez About You až po Herona Prestona Najväčšie módne prepadáky roku 2019: Od Alex Wortex cez About You až po Herona Prestona 18. decembra 2019, 8:47

Rozhovor s Makhmudom Muradovom

Uzbek s českým srdcom – to je Makhmud Muradov. Do Česka prišiel s pár eurami vo vrecku, začal od nuly a dnes patrí medzi najväčšie hviezdy domácej MMA scény. Tento rok sa „Machovi“ navyše splnil sen a po mnohoročnej drine a úsilí sa prebojoval až do najslávnejšej ligy sveta UFC, kde teraz ohromuje celosvetové publikum svojimi úžasnými výkonmi. 

Nám prezradil, čo mu radil Floyd počas zápasu, čo si myslí o odvete zápasu storočia, čo hovorí na prehru Davida Kozmu a či sa podľa neho organizácia XFN dostane naspäť tam, kde bola. Rozprávali sme sa aj o témach okolo jeho stúpajúcej popularity a Vianociach. 

Odporúčané
Makhmud Muradov: Predtým som rozmýšľal, na čo miniem pár eur, dnes idem a kúpim si, čo chcem (Rozhovor) Makhmud Muradov: Predtým som rozmýšľal, na čo miniem pár eur, dnes idem a kúpim si, čo chcem (Rozhovor) 17. decembra 2019, 22:50

Prehľad najvtipnejších epizód Simpsonovcov

Ikonický seriál Simpsonovci sa chýli ku koncu a my sme pri tejto príležitosti vybrali 10 podľa nášho názoru najvtipnejších epizód. Do dnešného dňa ich vzniklo 672, nešlo teda o jednoduchú úlohu, vo všeobecnosti však platí, že sa tvorcom podarilo vytvoriť konštantne kvalitnú animovanú sériu, ku ktorej sa budeme môcť kedykoľvek vrátiť. Zaujímavosťou je, že Simpsonovci zažili svoju premiéru skoro presne pred 30 rokmi – 17. decembra 1989.

Boli sme na prvom súde s Kočnerom a Zsuzsovou

Po prvýkrát sa tento týždeň na jednom mieste stretli obžalovaní z vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Prvýkrát sa ľuďom obvineným z vraždy svojich detí pozreli do očí Kuciakovci aj mama Martiny Kušnírovej. Prvýkrát verejnosť videla na jednom mieste Mariana Kočnera a jeho volavku Alenu Zsuzsovú. 

V našom článku sa dozvieš, ako sa počas pojednávania správal Marian Kočner, ako reagovali rodičia obetí na prítomnosť obvinených, koľko ozbrojencov strážilo Kočnera a Zsuzsovú a s kým sa počas pojednávania rozprávala Alena Zsuzsová.

Odporúčané
Boli sme na prvom súde s Kočnerom a Zsuzsovou. Obžalovaným úsmev z tváre nezmizol Boli sme na prvom súde s Kočnerom a Zsuzsovou. Obžalovaným úsmev z tváre nezmizol 19. decembra 2019, 15:34

Pouličná móda dekády 2010 až 2020

Definovať desaťročie vo sfére, ktorá sa neustále mení a vyvíja je takmer nemožné. Módni tvorcovia totiž v období rokov 2010 - 2020 zbúrali všetky tradičné normy a pravidlá, komunikácia sa obrátila hore nohami a značky predstavili doslova tísice éru definujúcich produktov, ktoré boli v jednom momente trendy, no vzápätí už nie. 

V našom rozsiahlom článku si zaspomíname na to, ktoré momenty dekády boli kľúčové pre vývoj pouličnej módy, prečo sa zo streetwearu stala súčasť luxusnej módy, ako vznikali najpopulárnejšie značky dnešnej doby a ktoré zabudnuté projekty spôsobili svojho času najväčší rozruch.

Odporúčané
Pouličná móda dekády 2010 až 2020: Od snapback šiltoviek, cez pánske sukne a skinny jeans až po chunky sneakers Pouličná móda dekády 2010 až 2020: Od snapback šiltoviek, cez pánske sukne a skinny jeans až po chunky sneakers 20. decembra 2019, 9:32

5 vecí, ktoré by si mal vedieť o impeachmente: Ako je možné, že Trumpovi hrozí odvolanie?

Trump čelí ústavnej obžalobe (tzv. impeachment), pretože zneužíval svoje postavenie prezidenta. Ešte v lete 2019 telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenskym, ktorému sľúbil vojenskú pomoc.

Na problematiku sme sa pozreli bližšie, aby sme ti vysvetlili, kedy môžu reálne odvolať Trumpa z pozície prezidenta, prečo sa na prvý pohľad zdá, že ide o „vojnu“ medzi republikánmi a demokratmi a aké sú dva možné výsledky a prečo ich má v rukách Senát. Dozvieš sa, čo si o možnom výsledku myslí slovenský politológ a ako sa Trumpovi darí zneužívať celé vyšetrovanie vo svoj prospech.

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o impeachmente: Ako je možné, že Trumpovi hrozí odvolanie? 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o impeachmente: Ako je možné, že Trumpovi hrozí odvolanie? 20. decembra 2019, 16:04

Nenávistné komentáre sú nechutným národným športom, rieši ich NAKA

Mnohí Slováci si stále neuvedomujú, že to, čo napíšu internete, ich môže dobehnúť v reálnom živote. Polícia si po rokoch začala nenávistné a vulgárne vyjadrenia všímať a reaguje.

V článku sa dozvieš, aké nenávistné komentáre písali ľudia po vražde Violy, prečo za to môžu byť postihnutí, aké hoaxy sa po vražde objavili a ako s nimi bojovať, čo nesedelo na informáciách o upálenom chlapcovi v Smižanoch a aké nenávistné komentáre vzbudil. Kto šíri hoaxy a falošné informácie, čo na ich šírenie hovorí psychológ a ako s nimi bojovať? 

Odporúčané
Rómom prajú smrť, Viola sa zas vraj mala lepšie obliekať. Nenávistné komentáre sú nechutným národným športom, rieši ich NAKA Rómom prajú smrť, Viola sa zas vraj mala lepšie obliekať. Nenávistné komentáre sú nechutným národným športom, rieši ich NAKA 21. decembra 2019, 10:12
Domov
Zdieľať
Diskusia