Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. decembra 2019, 16:00
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Zuzana Čaputová ďakovala hasičom v Prešove: Nie je vôbec bežné prekonať vlastný strach kvôli tomu, aby sme zachránili druhého

NEWS ZUZANA ČAPUTOVÁ
Uložiť Uložené

Prezidentka Zuzana Čaputová dnes navštívila miesto tragédie v Prešove na Mukačevskej 7.

Prezidentka Zuzana Čaputová navštívila Prešov, aby sa stretla s obeťami tragédie, záchrannými zložkami a tiež vedením mesta. Hlava štátu opäť ponúkla majiteľom zničených bytov z Mukačevskej 7 možnosť ubytovania v loveckom zámočku vo Vysokých Tatrách, ktorým disponuje prezidentská kancelária.

Stretnutie označila za emotívne a sama skonštatovala, že si len veľmi ťažko môžeme predstaviť situáciu, v ktorej sa obete explózie plynu nachádzajú. „Prístup je rôzny, tá situácia je asi ťažko predstaviteľná. Nielenže prišli o domov, ale aj o osobné veci, o spomienky, o všetko, čo predstavovalo veľmi stabilný kameň ich existencie,“ poznamenala prezidentka.

Odporúčané
Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firma ponúka postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52? Slováci vyzbierali obetiam tragédie v Prešove stovky tisíc, firma ponúka postele zadarmo. Čo sa udialo od explózie o 12:12:52? 8. decembra 2019, 10:31

Zuzana Čaputová zároveň ocenila solidárny prístup Slovákov a ďalších inštitúcií, ktoré sa snažia obyvateľom zničenej bytovky pomôcť, ako len vedia. “Je to veľmi dobrý symbol a znak toho, že ľudia na Slovensku sú prajní, dokážu sa zmobilizovať a byť súcitní, keď sa stane tragédia,“ skonštatovala s tým, že viacerí zo zasiahnutých sa stretli s veľkorysosťou zamestnávateľov či bánk, ktoré im odložia splátku hypoték.

Ocenila prácu hasičov

Prezidentka nezabudla ani na tých, ktorí počas dlhých desiatok hodín pracovali na tom, aby minimalizovali škody spôsobené výbuchom plynu. „Odviedli naozaj skvelú prácu. Nasadili vlastné životy, aby zachránili mnoho ľudí. Mnoho životov bolo zachránených, aj keď tam boli obete,“ povedala prezidentka na adresu záchranných zložiek.

S hasičmi sa aj osobne stretla a vyjadrila im úprimné poďakovanie: „Chcem vám vysloviť úctu, rešpekt a vďačnosť za to, ako ste konali. Nie je vôbec bežné prekonať vlastný strach kvôli tomu, aby sme zachránili druhého. Ľudia, ktorí polemizujú o charaktere zásahu, netušia, čím ste si prešli a čím si pri svojej práci prechádzate,“ povedala na osobnom stretnutí Čaputová.  

Už 3 milióny

Na verejnom účte mesta Prešov sú po 15. decembri už viac ako 3 milióny eur, ktoré pre obete vyzbierali Slováci. Mestskí poslanci už medzičasom rozhodli, ako peniaze rozdelia. 

Odporúčané
Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať Prezidentka Čaputová: Bezpečnosť vrcholových politikov sa zhoršila, ale nemôžeme preto zdupkať 22. apríla 2023, 9:00

Mesto poskytne z vyzbieraných peňazí príspevok na bývanie vo výške 500 eur nasledujúcich 6 mesiacov pre každú rodinu, ktorá bývala v bytoch na ulici Mukačevská vo vchode 7, kde plyn explodoval a vo vchdoe 9, ktorý bol priamo následkom výbuchu poškodený.  

Okrem toho dostanú obyvatelia paneláku, kde sa udiala tragická nehoda, ďalší jednorazový príspevok 10-tisíc eur. Ľudia z vedľajšieho vchodu číslo 9 dostanú jednorazovo 3-tisíc eur. 

Odporúčané
Výbuch plynu v Prešove: Demolácia bytovky sa začína, na ceste je český špeciál, ľudia poslali poškodeným už dva milióny Výbuch plynu v Prešove: Demolácia bytovky sa začína, na ceste je český špeciál, ľudia poslali poškodeným už dva milióny 12. decembra 2019, 8:20
Mesto Prešov zriadilo účet, na ktorý môžu ľudia prispieť pre postihnutých výbuchom na Mukačevskej ulici.

Číslo transparentného účtu: SK90 7500 0000 0040 0859 1229
Variabilný symbol: 6122019
Domov
Zdieľať
Diskusia