Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
15. decembra 2019, 8:40
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Médiá a kiná ich ignorovali. Týchto 10 tohtoročných úžasných filmov je často kvalitnejších ako hollywoodske klenoty

Médiá a kiná ich ignorovali. Týchto 10 tohtoročných úžasných filmov je často kvalitnejších ako hollywoodske klenoty
Zdroj: A24
FILMY A SERIÁLY TOP 10
Uložiť Uložené

Síce menej nápadné snímky, ale o to zaujímavejšie.

Aj tento rok si okrem tých najlepších mainstreamových filmoch pripomenieme aj tie menej známe. Pokračujeme tak v  hodnotení roka 2019 z hľadiska toho najlepšieho aj najhoršieho. Tie často nemali to šťastie, aby sa do našich kín vôbec dostali (a ak aj áno, premietali sa v len v niekoľkých kinách).

Odporúčané
10 najväčších filmových či seriálových sklamaní a prepadákov roka 2019 10 najväčších filmových či seriálových sklamaní a prepadákov roka 2019 14. decembra 2019, 10:58

Pritom však ide o mimoriadne vydarené snímky, ktoré neraz zatieňujú aj vysokorozpočtové hollywoodske veľkofilmy a ktoré by bola škoda vynechať. Bez zbytočného zdržiavania sa teda poďme pozrieť na TOP 10 nezávislých filmov roku 2019.

The Art of Self-Defense (réžia: Riley Stearns)


Nezvyčajná čierna komédia The Art of Self-Defense rozpráva o nesmelom introvertovi Caseym (Jesse Eisenberg), ktorý žije sám a nemá kamarátov (okrem svojho jazvečíka). Keď sa jedného večera vracia z obchodu, stane sa terčom útoku skupiny motorkárov. Táto udalosť ho inšpiruje k tomu, aby sa prihlásil na hodiny karate.

Pokiaľ si po prečítaní obsahu myslíš, že presne vieš, aký typ filmu The Art of Self-Defense je, tak sa mýliš. Snímka Rileyho Stearnsa sa totiž vyberá veľmi nečakanými a príjemne uletenými cestami. Jesse Eisenberg v hlavnej úlohe je výborný, ale zaujme aj Alessandro Nivola či Imogen Poots.

Fighting with My Family (réžia: Stephen Merchant)


Väčšiu feel-good zábavu by sme tento rok asi márne hľadali. Fighting with My Family je skutočným príbehom ambicióznej wrestlerky Paige (Florence Pugh). Jej rodičia sú wrestleri, takže sa prirodzene očakáva, že aj Paige nastúpi do ringu. Čaká ju však ešte dlhá cesta.

Odporúčané
10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 2. septembra 2022, 15:30

Stephen Merchant natočil ohromne príjemnú, pozitívnu a zábavnú komédiu so skvelými hercami (okrem Pugh aj Nick Frost, Lena Headey, Vince Vaughn či cameo rolička Dwayna „The Rock“ Johnsona). Skrátka skrz-naskrz sympatický kúsok.

Pain and Glory (réžia: Pedro Almodóvar)

Pain and Glory síce bolo aj v našich kinách, nešlo však o celonárodný release a nie všetci mali to šťastie film vidieť. Navyše, nebol ani veľmi tlačený, a tak sa nečudujeme, ak si o ňom čítaš prvýkrát. Hviezdil však na rôznych festivaloch, vyhral nejaké ceny a my dúfame, že Banderasovi zariadi jeho prvú oscarovú nomináciu.

Antonio je totiž ako skvelý španielsky režisér Salvador Mallo donútený dožívať život v bolestiach, hoci jeho životom je písanie scenárov a točenie filmov. Nie je však schopný pokračovať, kým sa nezmieri so svojou minulosťou a nenájde liek, ktorý mu pomôže normálne fungovať.

Pain and Glory rozpráva viacvrstevný príbeh cez prichádzajúce a odchádzajúce vedľajšie postavy, robí to nesmierne citlivo, často smutne, inokedy melancholicky, no stále autenticky. Nikdy nenudí, naopak, s každou ďalšou minútou sa do príbehu dostávaš viac a pri úžasnej záverečnej scéne sa pristihneš, ako sa modlíš, aby prišli ešte ďalšie scény. Nečakane úžasný nezávislý film od Pedra Almodóvara nemusí sadnúť každému, no je nesmierne špeciálny a rozhodne stojí za to, aby si mu dal šancu.

Dragged Across Concrete (réžia: S. Craig Zahler)


Majster drsných kriminálok S. Craig Zahler sa tento rok vrátil so svojím čerstvým thrillerom Dragged Across Concrete. V ňom nám predstavil dvojicu policajtov v podaní Mela Gibsona a Vincea Vaughna, ktorí pri svojej práci často prekračujú predpisy, čo vyústi až do ich suspendovania.

Odporúčané
10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 10 najlepších filmov Keanu Reevesa: stvárnil zákerného rasistu, zhýralého detektíva, mamonárskeho právnika aj osamelého zabijaka 28. mája 2022, 14:30

Muži zákona však nemienia len tak posedávať a zapletú sa do nebezpečnej hry. Zahler aj vo svojom treťom filme potvrdzuje svoj ohromný talent pre rozprávanie príbehu, gradáciu, vedenie hercov a nezriedka celkom brutálne akčné scény.

Fanúšikovia drsných kriminálok si prídu na svoje. Treba tiež spomenúť perfektné herecké výkony Vincea Vughna a Mela Gibsona. Hlavne druhý menovaný sa týmto filmom vracia do prvej ligy.

Light of my Life (réžia: Casey Affleck)

Oscarový Casey Affleck divákom ponúkol svoj druhý režisérsky pokus Light of My Life. V ňom ich preniesol do post-apokalyptickej budúcnosti, v ktorej následkom neznámej choroby vymreli takmer všetky ženy. Hlavnou postavou je otec (Casey Affleck), ktorý po zničenom svete putuje so svojou dcérou Rag (Anna Pniowsky) a z bezpečnostných dôvodov ju vydáva za chlapca.

Light of My Life je atmosférickým, baladicky ladeným kúskom, ktorý ohromne ťahajú perfektné herecké výkony hlavných predstaviteľov (okrem nich zaujme v menšej roličke aj Elisabeth Moss) a ich hodnoverná psychologická drobnokresba.

 

The Farewell (réžia: Lulu Wang)

Pozoruhodná komediálna dráma The Farewell rozpráva o mladej začínajúcej umelkyni Billi (Awkwafina). Tá sa od rodičov dozvedá, že jej babičke Nai Nai (Shuzhen Zhao), ktorá žije v domovskej Číne, bola diagnostikovaná rakovina a má pred sebou len niekoľko mesiacov života.

Odporúčané
20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 20. mája 2022, 17:30

Do Číny teda pricestuje celá rodina, ktorá sa ale rozhodne, že Nai Nai jej diagnózu neprezradí. Snímka Lulu Wang vychádza priamo zo skutočných udalostí jej života a určite si ťa podmaní. Samozrejmosťou sú perfektné herecké výkony, nenútený humor a silné emócie.

Official Secrets (réžia: Gavin Hood)

Do našich kín sa nedostala ani dráma Official Secrets, natočená podľa skutočných udalostí. To však neznamená, že by si ju mal obísť bez povšimnutia. Anglická herečka Keira Knightley stvárnila Katharine Gun, pracovníčku britskej spravodajskej špionážnej organizácie, ktorá sa rozhodla zverejniť obsah prísne utajovanej správy a posunula ju novinám.


Tajné informácie prenikli na verejnosť prostredníctvom článku v novinách The Observer, ktorý sa zaoberal vydieraním členov OSN zo strany NSA (Národná bezpečnostná agentúra), aby hlasovali za inváziu do Iraku. Katharine sa už nemohla ďalej prizerať, ako sa svet vrhá do ilegálnej vojny, a tak sa rozhodla odhaliť obrovské politické sprisahanie.


Dráma Official Secrets ti priblíži prípad mladej ženy, ktorá sa vzoprela vláde a riskovala svoj súkromný život, aby zabránila blížiacej sa vojne v Iraku. Famózna Keira Knightley sa vcítila do kože odvážnej Katharine natoľko, že svojimi emóciami vytvorila napätie, ktoré ťa bude sprevádzať od začiatku až do konca jej príbehu.

The Mustang (réžia: Laure de Clermont-Tonnerre)

Zaujímavú väzenskú drámu The Mustang zrežírovala Laure de Clermont-Tonnerre. Hlavným hrdinom je uzavretý väzeň Roman Coleman (Matthias Schoenaerts), ktorý si odpykáva trest za domáce násilie. Dostane možnosť zapojiť sa do rehabilitačnej terapie a začne pracovať s koňmi.

Odporúčané
Najdrahší za desaťtisíce, najlacnejší za pár stoviek. Toto sú najlepšie slovenské rapové videoklipy roka 2021 Najdrahší za desaťtisíce, najlacnejší za pár stoviek. Toto sú najlepšie slovenské rapové videoklipy roka 2021 1. januára 2022, 14:30

Jeho úlohou bude skrotiť jedného problémového koňa a zároveň sa vyrovnať s vlastnými démonmi. Pomaly rozprávaná, melancholická dráma ťa dostane silnými emóciami, psychologicky verným vykreslením hlavnej postavy a skvelými hercami. Rozhodne stojí za pozornosť.

Vox Lux (réžia: Brady Corbet)

Brady Corbet nie je len schopný herec, ale aj režisér. Potvrdil to aj vo svojom druhom celovečeráku Vox Lux. V ňom je hlavnou hrdinkou tínedžerka Celeste (Raffey Cassidy), ktorá prežije vyčíňanie strelca na jej strednej škole. Neskôr o tejto udalosti zloží pieseň, ktorá sa stane obrovským hitom a pošle Celeste na cestu ku sláve.

Corbet sa vo svojej novinke sústredí na dôslednú charakterovú štúdiu jednej superstar a zobrazuje odvrátenú stránku života celebrít. Tá je plná sebedeštrukčných sklonov, závislostí a odcudzenia. Zároveň je Corbetov film aj kvalitná temná satira, ktorá skúma, ako si spoločnosť vytvára idoly a ako pristupuje k celebritám. V neposlednom rade je Vox Lux aj fenomenálnym hereckým koncertom Natalie Portman, ktorá stvárnila dospelú Celeste.

The Peanut Butter Falcon (réžia: Tyler Nilson, Mike Schwartz)

Pôvabná dobrodružná komédia The Peanut Butter Falcon od režisérskej dvojice Tyler Nilson a Mike Schwartz rozpráva o 22-ročnom Zakovi (Zack Gottsagen) s Downovým syndrómom. Ten sa túži stať slávnym wrestlerom a jedného dňa sa mu podarí utiecť z opatrovateľského domu. Náhodou natrafí na mladého Tylera (Shia LaBeouf), ktorý je až po uši v problémoch.

Odporúčané
TOP 10: Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby roka 2021 TOP 10: Toto sú najlepšie slovenské rapové skladby roka 2021 31. decembra 2021, 14:30

Aby to nestačilo, po stopách Zaka sa vydáva aj jeho ošetrovateľka Eleanor (Dakota Johnson). The Peanut Butter Falcon je príjemná pohodovka, s ktorou určite stráviš príjemný večer. Jej hlavnou devízou je sympatické obsadenie (v menších roličkách sa mihnú aj Bruce Dern či Thomas Haden Church) a nákazlivá feel-good atmosféra.

BONUS: The Nightingale (réžia: Jennifer Kent)


Jennifer Kent, režisérka chváleného hororu Babadook, sa vo svojom druhom filme vydala do Austrálie roku 1825. Tá je v tomto čase pod nadvládov britských kolonistov, ktorí kruto prenasledujú pôvodných obyvateľov. Hlavnou hrdinkou je mladá väzeňkyňa Clare (Aisling Franciosi), na ktorej sa krutý poručík Hawkins (Sam Claflin) a jeho muži dopustia šialeného násilia. Clare sa tak spojí s pôvodným obyvateľom Billym (Baykali Ganambarr) a vyráža na cestu za pomstou.


The Nightingale rozhodne nie je tradičný revenge thriller, ale pomalá, atmosférická emocionálne zdrvujúca odysea. Mnoho divákov počas premietania na festivaloch dokonca muselo kvôli naturalistickým scénam opustiť kinosálu. Vo výsledku je The Nightingale ohromne silná a temná dráma, ktorá neprikrášlene ukazuje, akého barbarstva sa kolonisti dopúšťali na pôvodnom obyvateľstve a väzňoch.

Do bonusu sme snímku uviedli hlavne kvôli

tomu, že sme jej nedávno venovali vlastný článok.

ANIMOVANÝ BONUS: I Lost My Body (Jérémy Clapin)


Pravdepodobne najlepší animovaný film tohto roku. I Lost My Body natočil Jérémy Clapin. Hlavným hrdinom je nesmelý mladík Naofel, ktorý si v sebe nesie traumu z minulosti a zamiluje sa do pôvabnej Gabrielle. V druhej príbehovej línií sledujeme snový príbeh ľudskej ruky putujúcej po Paríži a hľadajúcej svoje telo.


Magicko-realistický príbeh s nádychom modernej rozprávky vyniká výbornou animáciou, emóciami a sympatickou nápaditosťou. I Lost My Body poteší všetkých milovníkov citlivých príbehov a poetického rozprávania. A navyše má krásny soundtrack. Viac v recenzii tu. 

Nezmestili sa: High Flying Bird, The Last Black Man in San Francisco, The Souvenir, Boy Who Harnessed the Wind, Her Smell, The Death of Dick Long

Domov
Zdieľať
Diskusia