Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2019, 7:24
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Nový výskum hovorí, že človek si je plne vedomý všetkého, čo sa okolo neho deje po smrti

TECH SMRŤ
Uložiť Uložené

Doktor, ktorý výskum viedol sa pýta, či je teda skutočným momentom smrti zastavenie srdca.

Výsledky nového výskumu tvrdia, že náš mozog si po smrti uvedomuje, že sme zomreli a aj to, čo sa deje okolo nás. Ešte chvíľu totiž funguje, informuje Livescience. Čím ďalej, tým viac výskumov sa venuje otázke, čo sa deje v hlave človeka po smrti. Posledné výskumy ukazujú, že ľudské vedomie sa nezastavuje zároveň so srdcom.

V drvivej väčšine prípadov lekári definujú smrť práve tým, že srdce prestane biť, hovorí doktor Sam Parnia, riaditeľ výskumu a kritickej starostlivosti v newyorskej škole Langone. Vysvetľuje, že keď srdce prestane biť, tak krv prestane prúdiť do mozgu, čo jeho funkcie „takmer okamžite“ zastaví.

 

Nový výskum hovorí, že človek si je plne vedomí všetkého, čo sa okolo neho deje po smrti
Nový výskum hovorí, že človek si je plne vedomí všetkého, čo sa okolo neho deje po smrti Zdroj: Youtube/ Movieclips Trailers

Takzvaná „myšlienková časť“ mozgu sa prirodzene tiež spomalí a na elektrických monitoroch nie sú vidieť žiadne mozgové vlny už 2 až 20 sekúnd po zastavení srdca. To začne reťazovú reakciu bunkových procesov, ktoré vedú k smrti mozgových buniek, avšak tento proces môže trvať hodiny, hovorí Sam.

Na svete nie je nikto, kto by túto teóriu mohol potvrdiť, keďže sám doktor hovorí o hodinách po zastavení srdca. Sú však ľudia, ktorým srdce na chvíľu biť prestalo, no neskôr ho opäť naštartovali. Práve na nich Sam zameral svoje otázky.

Odporúčané
Muž prežil klinickú smrť a hovorí, čo videl po skončení života. Vlastného úmrtia sa teraz bojí viac než kedykoľvek predtým Muž prežil klinickú smrť a hovorí, čo videl po skončení života. Vlastného úmrtia sa teraz bojí viac než kedykoľvek predtým 28. apríla 2019, 14:47

Zistil, že množstvo z tých ľudí zažívali rovnaké veci. Hovoria, že videli prudké svetlo, no aj to, že si boli vedomí toho, čo sa deje okolo nich. Niektorí dokonca hovoria, že lekárov počuli ako oznamovali ich smrť.

Sam Parnia tvrdí, že je dôležité vymyslieť nové prístroje, ktoré budú citlivejšie a budú vedieť rozoznať aj procesy v mozgu počas odumierania buniek. Zároveň sa pýta, či je skutočne dobré hovoriť o smrti v momente, keď prestane biť srdce.

Domov
Zdieľať
Diskusia