Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. januára 2017, 11:45
Čas čítania 0:00
Marek R.

Pôvodne 141-kilový Danny má za sebou fascinujúcu premenu a teraz váži o 60kg menej! Vtedy by mu prsia závidela nejedna žena a sám vie, že vyzeral hrozne

ZDRAVIE
Uložiť Uložené

Z nesmelého chalana je teraz vysmiaty a odhodlaný muž.

Už sme tu mali Conner, ktorá bola kvôli nadmernej postave šikanovaná a niektorí jej dokonca priali aj smrť. Opačný prípad, kde problémom bola anorexia sme si taktiež ukázali v podobe premeny Hattie a následne sme tu mali ešte Betsy, kde čo-to zohralo podvádzanie vo vzťahu a škaredé slová zo strany muža a jeho milenky. Zatiaľ tu teda boli samé zástupkyne nežného pohlavia, a tak je asi správny čas predstaviť si konečne nejakú mužskú premenu, no nie? Možno niekoho príbeh Dannyho, ktorý otočil svoj život o 180 stupňov inšpiruje natoľko, že sa konečne rozhodne vykročiť na cestu za vysnívanou postavou.

20 rokov, 175 centimetrov a 141kg. Vpravo je už Danny o 54kg ľahší

M/20/5'9" [312 > 192 = 120] Fitness saved my life
 

Danny bol presne ten typ chalana, ktorý si nahý nedovidel na svojho bimbasa a jeho prsia by mu závidela nejedna žena. Sám to tvrdí, sám to vie. A vôbec to nevyzeralo tak, že by so svojou váhou a celkovo životným štýlom chcel niečo robiť. Von príliš nechodieval, keďže sa hanbil za svoju postavu a mal tak problém si nájsť kamarátov. Tento životný štýl sa prejavoval aj v jeho správaní, bol neustále negatívne naladený, čo každého len odrádzalo s ním čo i len komunikovať. Trpel aj niekoľkými zdravotnými problémami, často sa zobúdzal unavený a kvôli tomu vynechal veľa školy, keďže nemal vôbec energiu a odhodlanie z postele vôbec vstať.

V apríli 2014 však Danny mení svoje zamestnanie a v novej práci sa zoznamuje s kolegom, ktorý žije zdravo a pravidelne navštevuje fitko. Ten si už okamžite všimol, že Danny potrebuje zmenu vo svojom životnom štýle a začali sa spolu rozprávať o chudnutí. Danny sa ho opýtal, či si s ním môže ísť zacvičiť a o chvíľu prišlo na rad zdravšie stravovanie. Danny znížil kalórie, dostal sa do deficitu a vo svojej prvej diéte znížil sacharidy na nízku úroveň. Výsledkom bolo, že za prvý mesiac schudol 4 a pol kila a hoci to bol len začiatok, už tento malý progres pre neho znamenal veľa a vedel, že chce v takomto spôsobe života aj pokračovať. A tak sa začína dlhá a náročná cesta za vytúženou potravou či zdravím.

 Kedysi sa mu smiali a cítil sa veľmi zle, dnes sa stretáva s Ogusom a ďalšími, pričom sebavedomo makal v Barbell Brigade počas LA Fit Expa.

Zo začiatku nejaké to presné rátanie kalórií Danny neriešil. Jednoducho si povedal, že si napríklad nedá cheeseburger, ale pečené kura a jeho váha postupne išla dole. No po určitej dobe sa mu vracali jeho obrovské chúťky, keďže ako sám hovorí, bol závislý na jedle, a tak sa rozhodol nahliadnuť na zúbok flexibilnému stravovaniu, pri ktorom chcel presnejšie sledovať svoj príjem kalórií. A poctivo aj začal! Síce nie moc dobre, keďže konzumoval iba 1800 kalórií. Neskôr si však aj on sám uvedomil, že to bolo celkom málo a svoj príjem postupne zvyšoval až na hranicu 2200 kalórií denne. Keďže to však nie je len o nich a svoju rolu tu hrá aj optimálny pomer makroživín, tak sa začal zameriavať i na ne a k tomu všetkému aj na tréning. Čo sa týka tréningu, asi viete, ako vyzeral. Každý sme si tým prešli, začal robiť klasické bro splity, lebo tak cvičí 90 percent ľudí v posilňovni a trénoval 5-krát týždenne. V tom bode, v akom Danny bol, je však niečo takéto úplne dostačujúce a takisto vieme, aké jednoduché je naberanie svalovej hmoty pri začiatkoch v posilňovni, že? Kardiu sa snažil čo najviac vyhýbať, keďže jeho hmotnosť mu robila problémy už len pri takej aktivite ako je chodenie, a tak si aspoň pred každým cvičením dal 5 minút chôdze a silový tréning mohol začať. 

Po roku trénovania Danny prichádza na to, že sa dá cvičiť aj inak a prechádza na ďalšiu populárnu metódu a tentokrát už oveľa optimálnejšiu, pri ktorej sa v tréningu zameral na rozdelenie push / pull / legs, pričom cvičil ťažké základné a komplexné cviky a tie dopĺňal o vyšší počet opakovaní na rôzych doplnkových, prevažne izolovaných cvikoch. Jeho kondičný stav bol na tom taktiež oveľa lepšie a kardio vykonával každý jeden deň, a to približne 20 minút. 

A čo ho udržiavalo motivovaného? Sociálne siete majú predsa len mnoho pozitívnych stránok. Danny totiž využíval Instagram, kde neustále pridával fotografie, aby mohol zaznamenávať a hlavne uvidieť na vlastné oči, ako sa postupne menil na nového človeka a určite aj mnohé pozitívne reakcie pod fotkami mu pridávali ďalšiu potrebnú motiváciu a sebavedomie. Uvedomoval si, že svojou zmenou dokáže motivovať aj ďalších, ktorí na tom sú rovnako ako pred pár mesiacmi on a keby sa na to jednoducho vykašľal, sklamal by nielen seba, ale aj ich. Nesmierne mu pomohol aj kolega z práce, ktorý mu bol neustále nápomocný a kedykoľvek potreboval s niečím poradiť, bol tam pre neho, aby sa podelil so svojimi skúsenosťami a poznatkami.

Akonáhle sa dostal cez závislosť na nezdravých jedlách, už to išlo ľahko. K tomu mu podľa jeho slov pomohlo spomínané flexibilné stravovanie, teda IIFYM. Hoci prevažne jedol zdravo, mohol si v adekvátnom množstve dopriať aj jedlá, ktorými sa kedysi stravoval. Stačilo, že si poctivo počítal kalórie, respektíve makrá, 80 až 90 percent denného príjmu tvorili zdravé a výživné jedlá a zvyšok Danny doplnil tým, na čo mal chuť bez toho, aby sa cítil previnilo. Lebo naozaj sa tak nemusel cítiť. Pri suplementácii sa taktiež rozšírili jeho vedomosti, zo začiatku do seba tlačil takmer všetko, čo trh ponúkal, teraz si vystačí s proteínom, kreatínom, rybím tukom, vitamínmi, predtréningovým stimulantom a BCAA-čkami. Medzi svoje najväčšie chyby pri transformácii radí zbytočné míňanie peňazí na suplementy, ktoré nefungujú (ale Danny, tie BCAA-čka sú takisto viacmenej zbytočné, pozn. redakcie), trénovanie každej partie raz týždenne a nie dvakrát a vysoké obmedzovanie kalórií, keď ich mal nastavené zbytočne nízko. Naopak, táto cesta ho naučila, že čokoľvek je možné, ak sa rozhodnete za to bojovať a že vo fitness priemysle je mnoho informácií, no treba sa držať faktov a kvalitných štúdií a nie "názorov a skúseností" ľudí z fitka len preto, že sú veľkí. Celkovo sa Dannymu podarilo schudnúť 60 kilogramov a hoci mu zo začiatku prekážala ovisnutá koža spôsobená takouto obrovskou stratou váhy, podarilo sa mu cez to preniesť a dnes žije zdravo s úsmevom na tvári odhodlaný posúvať sa neustále ďalej. A raz sa aj postaviť na pódium. Mimochodom, karta sa teraz obrátila a na jeho YouTube kanáli teraz môžete sledovať jeho vôbec prvú, nazvime to objemovku, v živote.

Bavia ťa články na Fitculte a chceš vedieť, prečo využiť aj náš Online Coaching, respektíve poradenstvo? 10 dôvodov nájdeš v tomto článku a zistíš, že možno toto je pre teba tá správna spolupráca, ktorú hľadáš, chceš a v živote potrebuješ.
Domov
Zdieľať
Diskusia