Krehké cesto s tvarohovou náplňou a šťavnatými černicami. Koláč, ktorý si zamiluješ.
Galetka (alebo galette) je známy francúzsky koláč s vyhrnutými okrajmi a rôznymi náplňami. V pôvodnom recepte na galetku by sme samozrejme márne hľadali suroviny ako celozrnná múka či kokosový olej. My si však pripravíme zdravšiu verziu, ktorá sa chuťou hravo vyrovná aj tým tradičným. Na náplň sme zvolili parádnu kombináciu tvarohu s černicami. Pokojne sa inšpiruj, alebo môžeš použiť aj puding, mascarpone, či iné sezónne ovocie.
INGREDIENCIE
na cesto
180g celozrnnej špaldovej múky
1 vajce
40ml javorového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)
30g kokosového oleja
30ml vody
1 ČL škorice
štipka soli
na plnku
200g jemného tvarohu
1 ČL vanilkového extraktu
stévia (sladidlo podľa chuti)
200g černíc (alebo iného drobného ovocia)
POSTUP
Všetky ingrediencie na cesto zmiešame v miske. Z cesta vytvoríme guličku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 20 minút. Potom cesto vyváľame, snažíme sa dosiahnuť približne tvar kruhu. Tvaroh si zmiešame s vanilkovým extraktom a osladíme podľa chuti. Plnku rozotrieme na cesto (kraje, ktoré sa budú zahýbať necháme čisté). Na záver na plnku naukladáme černice a okraje cesta zahneme smerom dovnútra. Galetku pečieme na 180°C dozlatisla približne 35 minút.
NUTRIČNÉ HODNOTY
(na 1 kúsok, z celkového množstvo ich vyjde 8)
Kalórie: 165
Bielkoviny: 6g
Sacharidy: 25g
Tuky: 5g