Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
Pozri si naše tipy na darčeky, ktoré by sme si kúpili aj my 🤩
16. augusta 2016 o 10:42
Čas čítania 0:00
Simona M.

Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)

ZDRAVIE
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Krehké cesto s tvarohovou náplňou a šťavnatými černicami. Koláč, ktorý si zamiluješ.

Galetka (alebo galette) je známy francúzsky koláč s vyhrnutými okrajmi a rôznymi náplňami. V pôvodnom recepte na galetku by sme samozrejme márne hľadali suroviny ako celozrnná múka či kokosový olej. My si však pripravíme zdravšiu verziu, ktorá sa chuťou hravo vyrovná aj tým tradičným. Na náplň sme zvolili parádnu kombináciu tvarohu s černicami. Pokojne sa inšpiruj, alebo môžeš použiť aj puding, mascarpone, či iné sezónne ovocie. 

INGREDIENCIE

na cesto

180g celozrnnej špaldovej múky

1 vajce

40ml javorového sirupu (alebo iného tekutého sladidla)

30g kokosového oleja

30ml vody

1 ČL škorice

štipka soli

na plnku

200g jemného tvarohu

1 ČL vanilkového extraktu

stévia (sladidlo podľa chuti)

200g černíc (alebo iného drobného ovocia)

Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)
Zdroj: Simona Malková

POSTUP

Všetky ingrediencie na cesto zmiešame v miske. Z cesta vytvoríme guličku, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a dáme odpočívať do chladničky na 20 minút. Potom cesto vyváľame, snažíme sa dosiahnuť približne tvar kruhu. Tvaroh si zmiešame s vanilkovým extraktom a osladíme podľa chuti. Plnku rozotrieme na cesto (kraje, ktoré sa budú zahýbať necháme čisté). Na záver na plnku naukladáme černice a okraje cesta zahneme smerom dovnútra. Galetku pečieme na 180°C dozlatisla približne 35 minút. 

Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)
Zdroj: Simona Malková
Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)
Zdroj: SImona Malková
Úžasná špaldová galetka s černicami (Recept)
Zdroj: Simona Malková

NUTRIČNÉ HODNOTY

(na 1 kúsok, z celkového množstvo ich vyjde 8)

Kalórie: 165

Bielkoviny: 6g

Sacharidy: 25g

Tuky: 5g

Domov
Zdieľať
Diskusia