
Rozprava o vajciach: Zaslúžia si svoju zlú reputáciu?
V našom malom guľatom svete sa teória o slepačom výtvore mení zo dňa na deň. Sú vajíčka ako potrava pre športovca prospešné, škodlivé či niečo medzi tým?
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
V našom malom guľatom svete sa teória o slepačom výtvore mení zo dňa na deň. Sú vajíčka ako potravina pre športovca prospešné, škodlivé či niečo medzi tým?
Ako sa vajcia dostali k svojej kontroverznosti?
Najpravdepodobnejšia teória sú chýry a slychy o cholesterole. Každý väčší biely zázrak obsahuje okolo 185mg tohto "tichého zabijaka". A odkedy Americká srdcová asociácia stanovila denný limit 300mg, zješ dve vajcia a si pre nich mŕtvym.

Takže nejesť.... či?
Či. Podľa nich to znie tak, že čím viac cholesterolu do seba dáš, tým viac ho v krvi máš. Ale čo ak to je inak? Čo ak prijatý cholesterol len minimálne ovplyvňuje, koľko ho máš v sebe? Znie to divno, ale každé telo vyprodukuje 1-2 gramy cholesterolu denne, čo je niekoľkonásobne viac, ako v produktoch od tetiek nosníc. Takže čím viac ho skonzumuješ, tým menej ho telesná schránka bude ochotná produkovať. Orgány totižto potrebujú určitú hladinu na správne fungovanie a vytváranie hormónov, je taktiež potrebný na vývin a rast. Zaujímavý zvrat?
Ak je to pravda, tak prečo sa ľudia vyhýbajú slepačím produktom?
Pretože si nechcú priznať, že sa mýlia, že výskumy a predošlé „pravdy“ sú zastaralé a nepresné, pretože majú obavy zo srdcových ochorení a pretože je to dosť rozšírené a zaužívané. Typické dogmy a mýty. Vajce naše každodenné nemá vplyv na problémy s cholesterolom či ochorenia srdca. Existuje možná výnimka: diabetici a 0,2% populácie s genetickou poruchou - familial hypercholesterolemia. Výskum založený na skupine cvičencov, ktorí jedli okrem iného aj 3 vajcia každý deň (a tak prijali cca 555mg „toho zlého“ len z oválneho bieleho čuda), dopadol stratením váhy a zlepšením hladín cholesterolu u každého z nich. Zaujímavosťou sú aj Japonci, jedni z najväčších konzumentov vajec vo svete (328 kúskov pripadá ročne na jednu osobu v krajine vychádzajúceho slnka), ktorí majú nízke hladiny cholesterolu, ale počet srdcových ochorení sa nápadne blíži k číslu zaznamenaného v USA. Prečo to je tak? Japonci majú stravu chudobnú na saturované tuky.
Ďalšou vecou je fakt, že bielkovina vyprodukovaná sliepkami je zložením jednou z najbližších a najpodobnejších tej v ľudskom tele. Čo z toho vyplýva? Že je jednou z najprospešnejších pre rast svalov. Skonzumovaním len samotného bielku sa ukrátiš o kvantum živín a prijmeš len cca polovicu bielkovín.

A čo žĺtky?
Vaječné žĺtky sú jedným z najbohatších zdrojov na živiny, antioxidanty a vitamíny na planéte! Toto "jedlé slnko" taktiež obsahuje 90 percent železa, fosforu, vápnika, zinku, vitamínov B6 a B12 z celého vajíčka. Ďalej má v sebe vitamíny A, D, E, zdraviu prospešné omega-3 mastné kyseliny a veľa iných. Priaznivo pôsobia na hladinu cholesterolu a sú prevenciou pred srdcovo-cievnymi ochoreniami. Vaječné žĺtky sú tiež bohatým zdrojom niektorých ďalších zaujímavých živín, ako je cholín, luteín a zeaxantín.
Cholín je nevyhnutný pre kardiovaskulárne a mozgové funkcie. Zvýšená konzumácia môže znamenať menšie riziko zápalov, srdcových chorôb, cukrovky, Alzheimerovej choroby atď..
Luteín a zeaxantín sú hlavné antioxidanty vo vajíčku. Ochraňujú oči a znižujú riziko vzniku makulárnej degenerácie. Mohli by sme ale povedať, že existujú dôvody, prečo vyhadzovať vaječné žĺtky. Nie je to kvôli ničomu inému, než tomu, o čom by mal mať každý aspoň približný odhad – kalórie. Ak niekto počas diéty (kalorického deficitu) chce okresať množstvo tukov z kalorického príjmu, jednoducho žĺtka, aj keď nie všetky, vyhodí preč. Ušetrí tým kalórie, pričom prijme aspoň nejaké bielkoviny z bielka. Keď hovoríme o kalóriach, prejdime rovno k makronutrientom.
1 vajce má približne 84 kalórií, 6g bielkovín, menej ako 1g sacharidov, 6g tukov.
1 bielok má približne 17 kalórií, 4g bielkovín, 0g sacharidov, 0g tukov.
1 žĺtok má približne 52 kalórií, 2g bielkovín, menej ako 1g sacharidov, 5g tukov.

Surové vajcia: áno či nie?
Myslím, že túto tému nie je potrebné rozoberať až tak podrobne. Každý rozumný človek vie, že nemáme rok 1976 a éra Rockyho je za nami. Surové vajcia - nie! Výhoda pitia surových vajec je len v tom, že budeš vyzerať cool. Nevýhod je pochopiteľne viac. Jednak je to chuťovo odporné, no horšie je, že je tu potenciálny zisk salmonelózy. Konzumácia varených vajec je bezpečnejšia. Podľa jednej štúdie z roku 2002 je známe, že približne 2,3 milióna vajec z 69 miliárd je kontaminovaných salmonelou. To je približne 0,003% všetkých vajec a 661 633 prípadov ochorenia ľudí ročne.
Okrem toho je tu riziko deficitu biotínu - koenzýmu/vitamínu, ktorý v našom tele plní niekoľko dôležitých metabolických funkcií. Surové vajcia obsahujú proteín zvaný avidín, ktorý sa viaže na biotín a zabraňuje jeho vstrebaniu v tele. Nežiaducimi nedostatkami deficitu sú kožné infekcie, záchvaty, rednúce vlasy a imunitné dysfunkcie.

Takže?
Ako vždy, tak aj teraz sa drž hesiel „z každého rošku trošku“ a „všetkého veľa škodí“. Zaraď vajcia a áno, aj žĺtka, do svojho pestrého a bohatého jedálnička, či už kvôli vitamínom, výhodám alebo rozmanitosti. Nenechaj si ujsť tak jedinečný dar zvieracej ríše, čím vajíčka určite sú. Zaslúžia si teda svoju zlú reputáciu? Rozhodne nie!
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.
V prípade že problémy pretrvávajú, kontaktuj prosím administrátora.