Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením. Objednaj si jedlo
27. marca 2025 o 7:30
Čas čítania 5:46
Dominik Vetrák

Ako vzniká v Bratislave Milka? Peťka, ktorá pracuje v továrni na čokoládu 7 rokov, musí chutnať čokoládu každý deň (Reportáž)

Ako vzniká v Bratislave Milka? Peťka, ktorá pracuje v továrni na čokoládu 7 rokov, musí chutnať čokoládu každý deň (Reportáž)
Zdroj: Mondelez
REFRESHER
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša Wolt Objednaj si jedlo

Zamestnanci továrne na čokoládu nám porozprávali, aké je to pracovať so sladkosťami, koľko toho denne zjedia, a zistili sme aj to, ako čokoládovňu vnímajú ľudia na okolí.

Ochutnal si už 100% čokoládu? Ako asi očakávaš, že chutí? Sladko, že? „Z kakaových bôbov vyrábame tento 100% kakaový likér, ktorý sa potom využíva pri tvorbe čokolád. Keď som ho ochutnala prvýkrát, bol to šok a verím, že to bude šok aj pre vás.“

V duchu som si len pomyslel, že sú to kecy a nabral si malú lyžičku. Okamžite som pochopil, že manažérka výroby Janka nekecala. V bratislavskej čokoládovni pracuje už 12 rokov a keď videla, ako som sa pri ochutnávaní zatváril, len sa pousmiala.

čokoládovňa Mondelez
Zdroj: Mondelez

Nebola to tá očakávaná úžasná sladká chuť, ktorá by sa mi rozpúšťala na jazyku. Naopak, bola horkastá a zalepila mi celé ústa. Cítil som sa, ako keby som prežúval horké lepidlo. Musel som to zapiť a bol som rád, že v čokoládach nie je toho kakaa tak veľa.

To je asi na výrobe čokolády to najprekvapivejšie. Zvyšok je ale presne taký, ako si to človek predstavuje. Zo spracovaných kakaových bôbov tu v továrni vzniká kakaový likér a následne jeho miešaním s cukrom a inými ingredienciami zase čokoláda. Z tej sa pri následnom finálnom miešaní uvoľňujú aromatické látky a chute, ktoré na čokoláde milujeme všetci.

Čokoláda v továrni mi chutila viac, aj keď to bolo asi len v mojej hlave

V Bratislave vyrábajú čokoládu už viac ako 120 rokov. Najprv pod menom Stollwerck s nemeckými majiteľmi, no po druhej svetovej vojne firmu znárodnili ako slovenskú a od roku 1958 už niesla nové meno Figaro. Figaro si však v roku 2012 osvojila medzinárodná značka Mondelez. Tá má v portfóliu viac ako 500 čokoládových produktov značiek Milka, Figaro, Cadbury, Oreo, Toblerone a mnohé ďalšie, z ktorých som ochutnal hneď niekoľko. 

A aj keď ma zamestnanci utvrdzovali v tom, že čokoláda v obchode je za správnych skladovacích podmienok identická tej, ktorú ochutnávam priamo z výroby, neviem sa zbaviť subjektívneho pocitu, že v továrni mi chutila o trochu viac.

mondelez čokoládovňa továreň
Zdroj: Archív: Dominik Vetrák/Mondelez

Asi bolo skresľujúce to, že mi zmysly opantali výrazné vône a príjemné, priateľské prostredie továrne. Rozvoniava nielen celá továreň, ale aj ulice navôkol. Nakoniec, aj samotný nápad spraviť reportáž v továrni vznikol vďaka nekonečnému „fňukaniu“ mojej partnerky, ktorá pracuje niekoľko stoviek metrov od továrne: „Dnes som zase cítila buchty a čokoládu. Už sa zbláznim, máme niečo také aj doma?“

Nie je jednoduché denno-denne cítiť všetky tie vône a arómy, ktoré továreň produkuje. Nezaregistrovali sme hluk a už vôbec nie špinu či odpad, ale tie vône je cítiť na stovky metrov. Dôkazom je aj okoloidúca mamička s dvomi deťmi. Tie sa obzerajú, naberajú sladkú vôňu do nosa a na tvári matky je jasne vidieť nervozitu. Čo chvíľa si jej deti uvedomia, čo im to vonia, a začnú mamu otravovať s tým, že majú chuť na čokoládu.

Keď sa jej na to spýtam, rezignovane sa usmeje: „Máme to tu každý deň cestou do škôlky či z práce. Nedá sa okolo týchto ulíc prejsť bez toho, aby do človeka neudreli všetky tie vône. No a deti sa z toho idú zblázniť, večne im niečo musíme kúpiť, ale za tú radosť v ich očiach to stojí.“

vedúca linky Karin Továreň na čokoládu mondelez čokoládovňa továreň mondelez čokoládovňa továreň
Zobraziť galériu
(13)

Cítia to aj zamestnankyne neďalekého obchodu s drogériou: „U nás v obchode to ešte vieme prekryť, ale akonáhle vyjde človek von, pomyslí na Milku.“ Ja som pri absorbovaní tých vôní myslel na roztopenú čokoládu v hrnci.

Továreň je cítiť „na sto honov“. Dá sa to však vôbec považovať za negatívum, ak každý človek, ktorého sa na ulici pred budovou na vôňu opýtam, sa automaticky najprv zoširoka usmeje, uvoľní a spomína na jedlo? Ani jednému človeku, ktorého som v okolí oslovil aróma čokolády neprekážala. 

Pridaj sa do klubu REFRESHER+
Základné
5 €
Účtuje sa raz za 4 týždne
1,25 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Menej reklám
150 kreditov každé 4 týždne na nákup benefitov
Ročné - 17 %
60 € 50 €
Účtuje sa raz za rok
0,96 € / Týždeň
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Úplne bez reklám
2 000 kreditov ihneď na nákup benefitov
Zdieľanie článkov kamošom
Všetky možnosti predplatného Mám zľavový kód
Dokončením súhlasím s pravidlami a podmienkami portálu Refresher.
Pridaj sa do klubu REFRESHER+

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Koľko čokolády zjedia denne zamestnanci, ktorých úlohou je vyslovene ochutnávať ju a či sa to niekedy človeku zunuje. 
  • Prečo sú čokoláda a sladkosti čoraz drahšie a čo sa s tým dá robiť.
  • Ako a prečo ľudí nahradili stroje.
  • Ako presne sa z kakaa stane čokoláda Milka a ako to vyzerá priamo na linke. 
Dočítať článok
Máš už predplatné?
Prihlásiť sa
Dočítať článok
Poslať sms
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 176604 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Odomknúť cez SMS
Tento článok
Poslať sms Ako to funguje?
Všetky články na mesiac
🤩 Len 1,50€ navyše
POSLAŤ SMS Ako to funguje?
Po odomknutí získaš
Prístup ku prémiovým článkom
Prístup k benefitom
Napr.: 1+1 pizza zdarma v Gatto Matto , Pizza v Oggi ZDARMA alebo Kaliforňan miska podľa vlastného výberu ZDARMA
Zobraziť všetky (28)
Domov
Zdieľať
Diskusia