Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. apríla 2016, 20:13
Čas čítania 0:00
Jakub Hvozdovič

Stovky psov vyvolávajú krvavé povstanie v budapeštianskych uliciach vo filme White God (Tip na Film)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Symbolický príbeh o láske, nenávisti a celej spoločnosti dostáva nádherný šat pod taktovkou maďarského režiséra.

Prednedávnom sme v článku o novom filme s Bradley Cooperom spomenuli, že režisér, ktorý sa ujme podmorského sci-fi, už má na konte minimálne jednu snímku, vďaka ktorej ho poznajú diváci v zahraničí a vy nemusíte byť výnimkou. Maďar Kornél Mundruczó natočil film Fehér isten (Biely Boh, White God) už v roku 2014 a takmer ihneď sa mu dostalo obrovskej pozornosti a veľa pozitívnych recenzií z festivalov po celom svete, z ktorých najvýznamnejší bol pravdepodobne ten v Cannes. Zdá sa, že by sme si od našich južných susedov mali zobrať príklad. Netreba sa totiž ďaleko vracať v čase a hneď sa vám vybaví šialená komédia Liza the Fox Fairy, čudesná westernovka Mirage či Oscarom právoplatne ocenená vojnová dráma Son of Saul. O čom ale je Biely Boh, a prečo je tak dôležitým filmom v dnešných časoch?

Stovky psov vyvolávajú krvavé povstanie v budapeštianskych uliciach vo filme White God (Tip na Film)

Film nemusí byť ľahký na strávenie pre každého a veru ani nemá byť. Sledujeme život mladej, trinásťročnej Lili, ktorá má rozvedených rodičov a jej najbližšou dušou je pes pouličnej zmesy s menom Hagen. Jej mama však odchádza za pracovnými povinnosťami do zahraničia a Lili neostáva nič iné, ako pobudnúť zopár mesiacov spolu s Hagenom u jej otca. Ten s nápadom živiť psa svojej ex nie je veľmi nadšený a po vzájomných roztržkách sa hnedý oriešok dostáva na ulicu aj napriek protestom svojej majiteľky. Film sa týmto aktom delí na dve línie. V jednej vidíme dospievajúcu Lili, objavujúcu život a hľadajúcu samú seba. V druhej si nehostinným pouličným životom prechádza Hagen. Rýchlo sa však adaptuje a ako môže byť jasné už z traileru, prebojuje sa do čela obrovskej svorky, ktorá nepozná zľutovanie. 

Napriek možno klišovito znejúcej premise, ktorá pripomína mnoho klasických hollywoodskych filmov, vidíme snahu implementovať krvavé, nebojíme sa povedať až brutálne prvky, ktoré účelovo dokresľujú celkový nepríjemný dojem z celého projektu. Ten sa svojou symbolikou zameriava na samotnú myšlienku rasizmu a segregácie, keďže vieme, že antimigračná politika zobrazenej krajiny sa dá považovať (podľa slov režiséra) za extrémnu. Kornél sa vyjadril, že k natočeniu ho inšpiroval zákon spomenutý vo filme, ktorý vás môže pokutovať/vyčísľuje vám poplatky, pokiaľ vlastníte psa iného ako maďarského plemena. Všetky tieto situácie vyúsťujú do problematiky, kedy toho majú zvieratá jednoducho po krk a čo sa stane ďalej si môžete domyslieť.

White God je filmom, ktorý má svoje chyby. Niekomu môže prekážať častokrát roztrasená kamera či typická snaha o indie-artovú naráciu, ktorá nevyznieva v istých momentoch príliš dobre. S tým sa viažu aj konverzácie, ktoré v niektorých scénach pôsobia silene, no zvláštne je, že sa to v priebehu 120-minútovej stopáže úplne stratí a v niektorých scénach vás to, čo vidíte, doslova pohltí. „Akčné sekvencie" sú naozaj dynamické a ak si odmyslíme fakt, že sledujeme štvornohé zvieratká, aj poriadne napínavé. Pozerá sa na to skvelo a nebudú vám vadiť ani hlavní hrdinovia v osobách Zsófie Psotty a Sándora Zsótéra, ktorí si svoju robotu odviedli solídne. Celkovo ide o kvalitný, silný a svojim vlastným spôsobom nádherný film o niečom, čo sa týka každého z nás a nebojí sa na to poukázať. Určite si nezíska srdcia všetkých, ale myslíme, že by ste mu mali dať šancu.

Domov
Zdieľať
Diskusia