Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2017, 18:16
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Najnovšia Pixarovka v debutovom traileri plnom živých mŕtvol a cestou za šťastím pripomína svojím vizuálom a príbehom veselšiu Burtonovku

FILMY A SERIÁLY COCO
Uložiť Uložené

Coco je ďalší netradičný film od najúspešnejšieho animovaného štúdia na svete.

Keď sa povie Pixar, ako prvé človeku napadne Toy Story či Hľadá sa Nemo. A majú toho za sebou oveľa viac. Ich prvý počin, na ktorom sa významne spolupodieľal aj Steve Jobs (v jeho biografii nájdete pár kapitol venujúcich sa Pixaru, ktoré stoja za prečítanie), sa volá Toy Story a do kín dorazil pred 22 rokmi. Režíroval John Lasseter, jeden z najdôležitejších persón v štúdiu, ktorý sa pripravuje na réžiu štvrtého dielu premiérujúceho o dva roky. Po Príbehu hračiek prišlo A Bug’s Life, Toy Story 2, Monsters, Inc., Finding Nemo, The Incredibles, Cars, Ratatouille, Wall-E, Up a Toy Story 3. Počas týchto 15 rokov a 11 filmov Pixar vládlo. Či už kasovo, kriticky alebo divácky celkovo. Ich počiny mali hlbší význam, zakaždým boli kúzelné, strhujúce a emotívne. Po Toy Story 3 však prišlo pokračovanie pre Autá, na ktoré by najradšej určite zabudli nielen diváci po svete, ale i všetci kompetentní v Pixare, Brave, na ktoré si dnes spomenie už len málokto, milé, ale zbytočné prequelové pokračovanie Príšeriek na univerzite.

Situáciu zachraňovalo až Inside Out od Peta Doctera. O pár mesiacov neskôr však po prepísaní scenára a kompletného dabingového ansámblu dorazil do kín The Good Dinosaur, ktorý ani nepôsobil ako projekt z dielne Pixaru. Mnohí so mnou v tejto vete nebudú súhlasiť, no o oveľa lepšie si neviedlo ani Finding Dory. Pokračovanie malo množstvo svetlých momentov, sympatických postáv a krásnu animáciu, nemôžem si však pomôcť v názore, že bolo zbytočné. Rovnako ako prequel k Príšerkám, ktorý nám toho veľa nepovedal. Hľadá sa Dory vo mne skôr evokuje nedostatok originálnych plánov, strach z neúspechu novej značky či cielené ryžovanie na vopred predurčenom kasovom úspechu. Hľadá sa Dory je kvalitným animákom, nemám však potrebu si ho už nikdy viac pozrieť, čo sa v rámci animovaných počinov od Pixaru v mojom prípade vzťahuje len na Cars 2 a The Good Dinosaur. Pevne však verím, že tieto negatívne myšlienky ohľadom pokračovania jedného z najkrajších animákov vôbec sprevádzajú len mňa a vy ste si ho užili. V každom prípade, Pixar sa minulý rok konečne rozhodol zastaviť nekonečnú produkciu sequelov.

Od roku 2010 až po koniec roka 2019 na ich konto pribudlo/pribudne 7 pokračovaní/prequelov a len chabé 4 originálny animáky (Inside Out, The Good Dinosaur, Brave a Coco). A práve o poslednom spomínanom bude dnes reč, keďže obľúbené štúdio v spolupráci s Disney uvoľnilo pre jemne nezvyčajnú Pixarovku prvý trailer. Ešte než k nemu prikročíme, bolo by vhodné doplniť predchádzajúcu informáciu. Od roku 2020 sa Pixar plánuje primárne zamerať na originálne príbehy a dať pokračovaniam zaužívaných značiek na chvíľu pokoj. Ťažko povedať, čo ich k tomu doviedlo, keďže práve tržby z pokračovaní obľúbených sérii im prinášajú najviac peňazí, no možno v Pixare konečne prevládol kreatívny duch nad tým obchodným a kompetentní znova túžia vytvárať príbehy, ktoré budú mnohým deťom tvoriť detstvo a naopak, mnohým dospelým pomôžu v situáciách, v ktorých si nevedia dať rady. Ich filmy totiž niekedy zabrúsili aj do dospelých a významných ľudských tém. Tak či onak, v prípade, že im ťah zamerať sa na produkovanie noviniek nevyjde, jednoducho sa vrátia k Toy Story a Nemovi/Dory. Teraz už však ku Coco.


Najnovšia Pixarovka v debutovom traileri plnom živých mŕtvol a cestou za šťastím pripomína svojím vizuálom a príbehom veselšiu Burtonovku
Zdroj: Disney/Pixar

Hlavným hrdinom bude 12-ročný Miguel, talentovaný chlapec s hudobnými ambíciami, ktorého idolom je mŕtvy hudobník Ernesto de la Cruz. Žije v hlučnej mexickej dedinke a pochádza z rodiny, ktorá hudbu odjakživa neznášala. Miguel sa však svojho sna nemieni vzdať. Omylom sa mu však podarí vstúpiť do Ríše mŕtvych, kde stretáva duše členov svojej rodiny, vrátane svojej prababičky Imeldy. Rozhodne sa vyhľadať De la Cruza a na ceste mu bude robiť spoločnosť priateľský duch Hector.

Dej znie veľmi zaujímavo, dokonca až mierne burtonovsky. Je jasné, že núdza nebude ani o emócie v štýle Inside Out. Pixar si tiež dal záležať, aby zobrazil jedinečnú mexickú kultúru dôstojne a presne. Podľa scenáristu Adriana Molinu bol tento fakt „kľúčový“ pre celý film. V Coco začujeme hlasy Anthonyho GonzalezaRenée VictorBenjamina Bratta a Gaela Garcíu Bernala. Už teraz sa dá povedať, že sa pred nami rysuje pozoruhodný príbeh, ktorý konečne nebude žiadny sequel (a lá Cars 3), ale originálne dobrodružstvo, na ktoré sú v Pixare takí machri. Na Slovensku sa Coco dočkáme 23. novembra 2017.

Najnovšia Pixarovka v debutovom traileri plnom živých mŕtvol a cestou za šťastím pripomína svojím vizuálom a príbehom veselšiu Burtonovku
Zdroj: Disney/Pixar

Domov
Zdieľať
Diskusia