Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. októbra 2019, 15:32
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Zajtra sa vyspíme o hodinu dlhšie. Končí letný čas, ručička sa posunie dozadu

NEWS
Uložiť Uložené

Nezabudni si posunúť hodiny o tretej ráno späť na druhú hodinu.

Zajtra sa vyspíš o hodinu dlhšie, o tretej v noci sa totiž ručička hodín posunie späť na druhú a skončí sa letný čas. Letný čas sa začal 31. marca a platil vo všetkých štátoch Európy okrem Islandu, Bieloruska, Ruskej federácie, častí Grónska a nórskych ostrovov Jan Mayen a Špicbergy.

Už o dva roky by sa ale striedanie letného a zimného času malo skončiť.  Poslanci Európskeho parlamentu v marci podporili ukončenie striedania sezónneho času od roku 2021. Občania členských štátov Európskej únie, ktoré sa rozhodnú pre letný čas, by si mali poslednýkrát posunúť ručičky hodiniek v poslednú marcovú nedeľu roku 2021. V tých krajinách EÚ, ktoré sa rozhodnú ponechať si štandardný čas, by si mali naposledy prestavovať hodinky v poslednú októbrovú nedeľu 2021. Teda presne o dva roky.


Na európskom kontinente sú tri časové pásma: západoeurópsky (alebo greenwichský stredný čas, GMT), stredoeurópsky, kam patrí aj Slovensko a napokon východoeurópsky čas, ktorý majú napríklad Fíni, či Ukrajina, Rumunsko, Bulharsko a Grécko. 

Myšlienka zmeny času, respektíve času, ktorý by šetril denné svetlo, sa prvýkrát objavila v roku 1784 v článku amerického spisovateľa, štátnika, osvietenského mysliteľa, vynálezcu a fyzika Benjamina Franklina. Prvý vážny návrh na zavedenie letného času podal londýnsky staviteľ William Willet roku 1907 v eseji The Waste of Daylight (Mrhanie denným svetlom).

Domov
Zdieľať
Diskusia