Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2019, 15:38
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Od Antarktídy sa oddelil ľadovec väčší ako Londýn, váži asi 315 miliárd ton

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

Podľa odborníkov nejde o následok globálneho otepľovania.

Na konci septembra sa na východe Antarktídy zo šelfového ľadovca odlomila obrovská časť, ktorá má podľa odborníkov rozlohu približne 1600 kilometrov štvorcových, informuje BBC.

Profesorka Helen Amanda Frickerová prezradila, že prvýkrát zaznamenali trhlinu na tomto území ešte po roku 2000, v tom čase predpokladali, že by sa mala veľká časť odlomiť niekedy v rozmedzí rokov 2010 a 2015. „Som nadšená, že sa to nakoniec stalo,“ prezradila pre The Guardian.

Odporúčané
Greta Thunberg so slzami v očiach kritizovala lídrov v OSN: Ukradli ste mi moje detstvo a sny! Greta Thunberg so slzami v očiach kritizovala lídrov v OSN: Ukradli ste mi moje detstvo a sny! 23. septembra 2019, 22:20

Podľa odborníkov v tomto prípade nespôsobilo oddelenie globálne otepľovanie. Ide o normálny jav, a preto nebude mať udalosť zásadný vplyv na zvýšenie hladiny mora. 

Masa ľadu veľká približne ako Londýn má podľa odhadov asi 315 miliárd ton a bude trvať ďalších niekoľko rokov, kým sa úplne roztopí. K odlomeniu dojde podľa Frickerovej každých 60 až 70 rokov. Tvrdí, že sa musíme zaoberať skôr inými vecami a toto oddelenie ľadovca nie je potrebné ďalej riešiť. 

 

Domov
Zdieľať
Diskusia