Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2019, 16:36
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

„Ľudstvo možno nie je na objav života na Marse pripravené," tvrdí vedec z NASA

ZAUJÍMAVOSTI NASA
Uložiť Uložené

Po mikroorganizmoch alebo vode bude na červenej planéte pátrať už budúcoročná misia.

Nielen SpaceX Elona Muska, ale aj NASA sa chystá znova pristáť na Marse. V júli 2020 tam má vyslať lunárne vozidlo Rover.

Okrem bežného výskumu bude opäť pátrať aj po známkach života, či už súčasného alebo toho, ktorý na červenej planéte mohol fungovať pred miliónmi rokov. 

Britský The Telegraph však otvára zaujímavú tému, o ktorej hovorí James L. Green, šéf divízie planetárneho výskumu v NASA. Otázkou má byť, či je ľudstvo na takýto objav živých organizmov mimo Zeme pripravené. 

„Bude to revolučné. Odštartuje to nový spôsob myslenia. Ale nemyslím si, že sme pripravení na výsledky. Nie sme,“ hovorí Green. 

"Ľudstvo možno nie je na objav života na Marse pripravené," tvrdí vedec z NASA
"Ľudstvo možno nie je na objav života na Marse pripravené," tvrdí vedec z NASA Zdroj: www.youtube.com

Rover má už o rok pozbierať ďalšie vzorky marťanského povrchu, ktorý potom prinesie na ďalšie skúmanie vedcom na Zemi. Asistovať mu bude aj európsky ExoMars, ktorý sa tam vyvezie v rovnakej rakete. 

O žiadnych známkach života na Marse zatiaľ nevieme, šéf veľkého oddelenia v NASA však hovorí, že to môže byť spôsobené veľkou radiáciou na jeho povrchu. „Ak je prostredie takto extrémne, život zalezie do kameňov,“ hovorí Green. 

Odporúčané
Nové fotografie ti ukážu Mars úplne inak, než si zvyknutý. Duny pripomínajú zmrzlinu Nové fotografie ti ukážu Mars úplne inak, než si zvyknutý. Duny pripomínajú zmrzlinu 22. septembra 2019, 9:17

Jednou z podstatných podmienok pre úspešné existovanie mikroorganizmov má byť voda, ktorá podľa niektorých vedcov na našom vesmírnom susedovi už niekedy tiekla. Rover a ExoMars teda budú pátrať aj po jej pozostatkoch. 

Hoci má byť pátranie po živote hlavným cieľom budúcoročnej misie, podľa BBC nemáme byť sklamaní ani v prípade, že misia nič nepotvrdí. NASA totiž bude skúmať aj aktuálne počasie na Marse a otestuje možnosť vyrábania kyslíka.

Ďalšie plány totiž hovoria o tom, že Mars v budúcnosti osídlia práve ľudia a posádky zo Zeme by tam raz mali byť schopné vybudovať permamentnú kolóniu.

Domov
Zdieľať
Diskusia