Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. októbra 2019, 16:31
Čas čítania 0:00
Antonín Havlík

Slovenská modelka ako Tupac alebo Dejdar ako The Weeknd. Prečo je blackface a používanie slova „ni**a“ absolútne nevhodné?

HISTÓRIA THE WEEKND TVOJA TVÁR ZNIE POVEDOME
Uložiť Uložené

Na maľovanie tváre s cieľom vyzerať ako černoch alebo používania slova „ni**a“ v bežnej reči sme sa pozreli z historického hľadiska.

Televízna šou Tvoja tvár znie povedome už pred dvoma rokmi prišla s dielom, v ktorom vzbudil pozornosť populárny český herec Martin Dejdar prezlečený za slávneho speváka The Weeknda. Zatiaľ čo porota a diváci sa na jeho imitačnom výkone smiali a uznávali ho, ďalší ho hodnotili ako rasistický. Martin Dejdar mal totiž tvár zafarbenú dohneda, aby pred publikom pôsobil ako Afroameričan.

Dramaturgia postupovala rovnako aj pri ďalších vystupujúcich, keď napodobňovali napríklad Beyoncé alebo Louisa Armstronga. Naposledy vyvolala rozruch slovenská modelka pred pár dňami. Naživo vystupovala ako Tupac a okrem prefarbenej tváre viackrát opakovala slovo „ni**a,“ a to aj mimo textu pesničky. Za to sa dočkala početnej kritiky na sociálnych sieťach a obuli sa do nej aj slovenskí raperi. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Odkiaľ pochádza termín blackface a prečo je úzko prepojený s rasizmom
  • Aká je temná minulosť blackface a prečo je absolútne nevhodné obhajovať ho v akejkoľvek forme v súčasnosti
  • Kto sú populárni odporcovia rasizmu v tejto podobe
  • Prečo je neobhájiteľné používať slovo „ni**a“ v bežnej komunikácii
  • Ktorí slovenskí a českí youtuberi a raperi n-word použili, aj keď by nemali
Odporúčané
Slovenská modelka prezlečená za Tupaca rapuje slovo „n*gga“ v priamom prenose. Obúvajú sa do nej domáci raperi Slovenská modelka prezlečená za Tupaca rapuje slovo „n*gga“ v priamom prenose. Obúvajú sa do nej domáci raperi 30. septembra 2019, 8:09

Zástancovia markizáckej šou tvrdia, že ide len o nevinnú zábavu a nikto nemá právo kritizovať blackface – teda premaľovanie tváre za účelom podobať sa na Afroameričanov, pretože je na tom založený samotný formát. 

Domov
Zdieľať
Diskusia