Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. septembra 2019, 8:09
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovenská modelka prezlečená za Tupaca rapuje slovo „n*gga“ v priamom prenose. Obúvajú sa do nej domáci raperi

HUDBA PIL C TVOJA TVÁR ZNIE POVEDOME
Uložiť Uložené

Za toto sme sa kedysi bránili pred Kočnerom, pýta sa Pil C na Instagrame.

Dramaturgovia súťaže Tvoja tvár znie povedome si opäť neuvedomili, na akom tenkom kultúrnom a rasovom ľade sa pohybujú, keď modelka Saša Gachulincová dostala za úlohu prespievať skladbu Changes od Tupaca. Jeho jediný komerčný hit známy aj u širokej verejnosti na Slovensku by si však v tomto parodovanom prevedení zaslúžil cenzurovanú verziu, na čo sa však zabudlo.

Slovenka s premaľovanou tvárou na černošku s červenou bandanou tak na pódiu rapovala v priamom prenose aj slovo „n*gga,“ čo by zástupcovia černošskej komunity mohli brať ako urážku. Rovnaké slovo povedala aj mimo textu, keď sa lúčila s publikom.

Známy je napríklad aj Drakeov prípad, do ktorého sa za tzv. „blackface,“ teda premaľovanie tváre, aby sa podobal afroameričanom, nedávno obul Pusha T a postavil na tom jeden z najlepších diss trackov storočia. 

Odporúčané
TOP 5: Najväčšie americké rapové beefy roku 2018 TOP 5: Najväčšie americké rapové beefy roku 2018 23. decembra 2018, 19:06

Odhliadnuc od samotného prevedenia sa následne ešte Saša Gachulincová z neznámych dôvodov dočkala od poroty pochvaly aj za to, že spravila niečo pre hip-hop. Nuž, aj takto to môže dopadnúť, keď si kompetentní tvorcovia markizáckej show nedajú námahu naštudovať elementárne základy toho, čo sa v černošskej kultúre smie a čo naopak vôbec nie. 

To, že Markíza spravila prešľap si už všimli aj slovenskí raperi, Pil C dokonca na svoj instagramový profil pridal aj video s popisom venovaným televízii: „Za toto ste sa bránili kedysi pred Kočnerom hej?,“ píše a vypichuje práve dve zásadné chyby, použitie slova „n*gga“ a premaľovanie tváre. 

Toto pomenovanie súvisí s obdobím otroctva, keď si bieli obyvatelia Európy kupovali obyvateľov Afriky ako poddaných. Keď nekonali tak, ako chceli Európania, bili ich a vraždili. Afričania ostali aj po občianskej vojne a zrušení otroctva uväznení v systéme známom ako Zákony Jima Crowa, ktoré súhrne označovali nariadenia o rasovej segregácii v USA v rokoch 1876 až 1965. V tom čase si ľudia svetlej pleti vymysleli termín ako pejoratívum pre ľudí tmavej pleti. Používali ho stále, keď boli ľudia tmavej pleti bielymi urážaní, ponižovaní, utláčaní alebo fyzicky napádaní. 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 

Za toto ste sa branili kedysi pred Kocnerom hej? blackface ✔ ni**a ✔ ozaj? quote creds. @adel_fresh

Príspevok, ktorý zdieľa PIL C (@pil_c),

Postupne jeho príspevok prezdieľavajú aj ďalší, pridala sa členka Comebackgangu Luisa a negatívny komentár venoval Markíze aj Maniak z Bigg Bossu: „Tak a přesně toto vidí v televizi ty pomalejší a myslí si, že je toto rap dnešní doby ikdyž jde jen o “parodii” ale stejně si ho takto představují a vysvětluj kde chceš co chceš,“ píše český raper.

Kritikou nešetrili ani Pil C-ho fanúšikovia, ktorí modelku nazývajú Tupacom z Aliexpressu alebo Tupacom z Petržalky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia