Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. septembra 2019, 14:53
Čas čítania 0:00
Mario Hudák

Pátrali sme, ako žijú ľudia bez domova na východe Slovenska a narazili sme na les, kde sa chodí v Prešove za sexom

Pátrali sme, ako žijú ľudia bez domova na východe Slovenska a narazili sme na les, kde sa chodí v Prešove za sexom
ZAUJÍMAVOSTI BÝVANIE KOŠICE NEHNUTEĽNOSTI
Uložiť Uložené

Prešov a Košice musia pomáhať viac ako tisícke ľudí bez domova.

Je pekelne horúci deň. Tesne predpoludním prechádzam okolo ubytovne gréckokatolíckej charity na ulici Pod Táborom v prešovskej mestskej časti Sekčov. Pred železnou bránou postáva niekoľko zarastených, chudých, mužov s igelitovými taškami v rukách. Čakajú na pravidelný hodinový interval, kedy sa dvere na pár minút otvoria a oni sa budú môcť ubytovať, umyť, osprchovať alebo si len vyprať veci.

Odbočím doprava za budovu, auto odparkujem na prašnej ceste medzi prísne oploteným areálom charity a blízkym lesíkom. Predtým ako vypnem rádio, zachytím informáciu, že v Benátkach práve začína filmový festival a tento rok bude zastúpené aj Slovensko. Česko-slovensko-ukrajinský film Pomaľované vtáča vznikol podľa kontroverzného knižného bestselleru Poliaka žijúceho v USA Jerzyho Kosinskeho.

Príbeh je o šesťročnom chlapcovi, ktorého pred druhou svetovou vojnou pošlú rodičia na vidiek, aby ho uchránili pred hrôzami vojny. Ďaleko od civilizácie sa chlapec bojujúci o prežitie, stretáva s nepochopiteľnou zaostalosťou, poverčivosťou, zlobou, najobludnejšími formami násilia a prejavmi sexuálnych úchyliek, hlási Slovenský rozhlas.

Odporúčané
Najhorší spolubývajúci? Kvapky od semena v spoločných priestoroch, použité nohavičky v kuchyni či vyhrážanie sa smrťou Najhorší spolubývajúci? Kvapky od semena v spoločných priestoroch, použité nohavičky v kuchyni či vyhrážanie sa smrťou 13. marca 2024, 12:30

O niekoľko dní neskôr získa čiernobiela, takmer trojhodinová snímka českého režiséra  Václava Marhoula ocenenie Film pre UNICEF za boj za práva detí. Z prvého premietania odíde niekoľko desiatok divákov. Vadí im scéna, v ktorej je jedna z hlavných postáv znásilňovaná sklenenou fľašou, aj časť filmu v ktorej iná postava obcuje s capom.

Keď vypínam autorádio, netuším, že o pár minút a o pár metrov ďalej, budem svedkom podobnej, aj keď nie tak bizarnej scény.

Čokoľvek ste urobili jednému z mojich najmenších bratov, mne ste urobili (Matúš 25)

V článku sa dozvieš:

  • Ako skončil nečakaný stret s prešovským sexbiznisom
  • Aké sú životné príbehy ľudí bez domova 
  • Koľko si vyžobrú za deň na Alžbetinej ulici v Košiciach
  • Ako sa dá dlhodobo prežiť na ulici v Košiciach

Bezdomovci a milenci

No poď dnu!“ kývne zriadenec charity na jedného z čakajúcich, keď prichádzam k dverám. Predtým než znova zatvorí, sa stihnem opýtať, kto by mi povedal viac o tom ako fungujú a  kde všade v meste sa zdržiavajú bezdomovci.

Klienti sa v prešovskej charite starajú aj o zvieratá, sliepky a kozy

Bezdomovci a žobráci v metropolách východu: Lesné skvoty aj bábätká pod igelitom. Alkohol, lieky, polievky a charita
Bezdomovci a žobráci v metropolách východu: Lesné skvoty aj bábätká pod igelitom. Alkohol, lieky, polievky a charita Zdroj: Mario Hudák

Vedúci má dovolenku, skúste v piatok po deviatej, to už bude späť,“ odpovedá chlapík a nasmeruje ma do blízkeho lesa v okolí budovy. Aj tam údajne prespávajú a bivakujú niektorí ich bývalí, možno aj budúci klienti.

Odporúčané
Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) Tomáš prenajíma luxusné autá a nehnuteľnosti v Dubaji: Modelky sa s autom len odfotia, niektoré nemajú ani vodičák (Rozhovor) 18. februára 2024, 14:30

Prejdem niekoľko desiatok metrov smerom na západ k centru mesta a odbočím doľava, na prvú prístupovú cestu smerom k „lesíku bezdomovcov“. Čoskoro zisťujem, že je to aj „lesík hodinových milencov“ - širokej vekovej a motoristickej kategórie.

Len čo úzko vyšliapaným chodníkom, pomedzi husté krovie a riedke koruny náletových stromov zájdem o niečo hlbšie do lesa, na odbočke, ktorou som prišiel, začujem zvuk motora.

Auto zacúva hlbšie k okraju lesa. Zadné dvere sa prudko otvoria a zo striebornej fiesty vybehne staršia chudá žena. Iba v tielku, šľapkách a nohavičkách. Stiahne si ich na členky, vyčúra sa k zadnému kolesu a rýchlo nasadne späť do auta. Na zemi zostane  použitá hygienická vreckovka.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 69059 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako skončil nečakáný stret s prešovským sexbiznisom
  • Kde a ako v Prešove a v Košiciach žijú bezdomovci
  • Aké sú životné príbehy ľudí bez domova 
  • Ako bezdomovcom pomáhajú mestské magistráty, cirkvi a dobrovoľníci
  • Koľko si vyžobrú za deň na Alžbetinej ulici v Košiciach
  •  Ako sa dá dlhodobo prežiť na ulici v Košiciach
  • Čo môže a čo nemôže robiť s výtržníkmi bez domova polícia
Domov
Zdieľať
Diskusia