Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2019, 14:12
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Moreplavec sa brodí odpadkami v Tichom oceáne. Na prítomnosť plastov si vodné živočíchy už zvykajú

ZAUJÍMAVOSTI ATLANTICKÝ OCEÁN MOREPLAVEC
Uložiť Uložené

Záchodové dosky, zubné kefky, hračky do piesku aj obyčajné plastové nádoby sú len zlomok toho, čo v Tichom oceáne nájdeme.

Ben Lecomte je populárny moreplavec, ktorý ešte v roku 1998 preplával cez Atlantický oceán, v minulom roku sa pokúsil o niečo podobné aj v prípade Tichého oceánu. Tento pokus však už nevyšiel, údajne kvôli nepriaznivému počasiu.

V oboch prípadoch Lecomte chcel pomôcť dobrej veci, v prvom zbieral peniaze na výskum v oblasti nádorov ako spomienku na svojho otca. V tom druhom zasa bojoval za myšlienku udržateľnosti našej planéty. 

Odporúčané
Polovica žltého kontajneru nie je plast, Slovákom triedenie nejde. Navštívili sme skládku, kde leží 600 000 ton odpadu Polovica žltého kontajneru nie je plast, Slovákom triedenie nejde. Navštívili sme skládku, kde leží 600 000 ton odpadu 15. júla 2019, 15:13

Na znečistenie oceánov poukazuje do dnešného dňa, tentokrát vďaka ďalšiemu projektu v Tichom oceáne. Konkrétne sa s posádkou vybral do oblasti známej ako Veľká tichomorská odpadková škvrna. Tá sa nachádza niekde medzi Kaliforniou a Havajom. „Nerobím to kvôli rekordu, je to dobrá príležitosť ukázať verejnosti, čo je pod povrchom,“ prezradil Ben pre Business Insider

Na záberoch, ktorých cieľom je zvýšiť uvedomelosť, dôležitosť recyklácie a starostlivosť o životné prostredie, máme možnosť vidieť, čo všetko sa v oceáne nachádza. Nechýba záchodová doska, zubná kefka, fľaše, obaly a hračky. Dokonca si už v niektorých prípadoch morské živočíchy zvykli na prítomnosť plastov viac, než by bolo zdravé. 

Domov
Zdieľať
Diskusia