Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2019, 10:14
Čas čítania 0:57
Daniel Mikolášik

Brazílsky prezident tvrdí, že Amazonský prales zapálili charitatívne organizácie

ZAUJÍMAVOSTI DAŽĎOVÉ PRALESY POŽIAR
Uložiť Uložené

Prezident Jair Bolsonaro odmieta prebrať akúkoľvek zodpovednosť za vzniknutú situáciu a obviňuje každého navôkol.

Ako sme ťa už včera informovali, Amazonský dažďový prales už niekoľko týždňov sužujú masívne a neuhasiteľné požiare. Environmentálna katastrofa doslova ničí prírodu a živočíchy v najväčšom brazílskom štáte Amazonas. Prezident krajiny Jair Bolsonaro však odmieta akúkoľvek zodpovednosť za situáciu a najnovšie z požiarov obviňuje mimovládky a charitatívne organizácie.

Odporúčané
Amazonský prales horí už niekoľko týždňov. Krajina vyhlásila mimoriadny stav Amazonský prales horí už niekoľko týždňov. Krajina vyhlásila mimoriadny stav 21. augusta 2019, 9:28

Ako informuje britský denník Independent, krajne pravicový Bolsonaro bez akýchkoľvek podložených dôkazov tvrdí, že mimovládne a neziskové organizácie účelovo zapaľujú pralesy. Údajne ich mala financovať brazílska vláda. Podľa prezidenta všetko nasvedčuje tomu, že práve tieto skupiny sa mali podieľať na devastujúcich požiaroch.

Národný inštitút pre výskum vesmíru (INPE) uviedol, že satelitné snímky zaznamenali od roku 2018 nárast požiarov až o 83%. Miera odlesňovania Amazonského pralesa je na úplnom vrchole, a to práve odkedy je v úrade prezident Jair Bolsonaro. Riaditeľ národného inštitútu bol navyše prepustený z funkcie po tom, čo zverejnil tieto štatistiky. Prezident tvrdil, že sú to lži.

Brazílsky štát Amazonas v dôsledku lesných požiarov nútený vyhlásiť mimoriadny stav. Ľudia po celom svete zdieľajú hashtag #PrayForAmazonia. Amazonský prales je najväčší dažďový prales na svete a je dôležitým úložiskom uhlíka. INPE tiež uviedlo, že od januára 2019 až doteraz bolo na tomto mieste zaznamenaných približne 72-tisíc požiarov.

Domov
Zdieľať
Diskusia