Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2019, 9:28
Čas čítania 1:19
Daniel Mikolášik

Amazonský prales horí už niekoľko týždňov. Krajina vyhlásila mimoriadny stav

ZAUJÍMAVOSTI DAŽĎOVÉ PRALESY POŽIAR
Uložiť Uložené

Ľudia po celom svete zdieľajú hashtag #PrayForAmazonia.

Masívne požiare nesužujú len Sibír. S neuhasiteľným ohňom už niekoľko týždňov zápasí aj najväčší brazílsky štát Amazonas. Dym z požiarov z dažďového pralesa dokonca v pondelok spôsobil výpadok prúdu v meste São Paulo, informuje portál BBC.

Tento rok ide o rekordný počet požiarov v tejto oblasti. Národný inštitút pre výskum vesmíru (INPE) uviedol, že satelitné snímky zaznamenali od roku 2018 nárast až o 83%. Miera odlesňovania Amazonského pralesa je na úplnom vrchole, a to od začiatku vládnutia brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara.

Odporúčané
Požiare na Sibíri už pohltili lesy o rozlohe Grécka, dymový oblak je už väčší ako Európska únia Požiare na Sibíri už pohltili lesy o rozlohe Grécka, dymový oblak je už väčší ako Európska únia 14. augusta 2019, 12:32

Podľa EuroNews bol brazílsky štát Amazonas v dôsledku lesných požiarov nútený vyhlásiť mimoriadny stav. Ľudia po celom svete zdieľajú hashtag #PrayForAmazonia. Amazonský prales je najväčší dažďový prales na svete a je dôležitým úložiskom uhlíka. INPE tiež uviedlo, že od januára 2019 až doteraz bolo na tomto mieste zaznamenaných približne 72-tisíc požiarov.

Len od štvrtka ich pritom pribudlo takmer 10-tisíc. Množstvo satelitných snímok ukazuje, že najmä severný región Roraima je zakrytý tmavým dymom. Požiare môžu mať veľmi škodlivé účinky aj na obyvateľov, zvieratá a samotnú prírodu. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro odmieta závažnosť situácie, kvôli čomu ho množstvo ľudí z celého sveta ostro kritizuje.

Domov
Zdieľať
Diskusia