Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2019, 12:32
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Požiare na Sibíri už pohltili lesy o rozlohe Grécka, dymový oblak je už väčší ako Európska únia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Obrovské požiare na ruskej Sibíri neutíchajú, za posledné týždne bolo zničených viac ako 13 miliónov hektárov lesa.

Aktuálne horí na Sibíri približne 200 požiarov. Aj keď sa hasičom niekoľko desiatok podarilo eliminovať, zopár z nich sa stále rozširuje. Neexistujú však ľudské kapacity, ktoré by s tým dokázali niečo spraviť. The Guardian informuje, že dymový oblak vytvorený požiarmi od začiatku roka už v posledných dňoch prekonal rozlohu celej Európskej únie, ktorá činí približne 450 miliónov hektárov

Samotné požiare zničili za posledné mesiace viac ako 13,4 miliónov hektárov, čo je viac ako rozloha celého Grécka. Ruská Sibír síce zažíva stepné a lesné požiare každý rok, v tom aktuálnom ale ide o extrémy, ktoré budú mať podľa všetkého dopad aj na životné prostredie ako také. Rekord z roku 2012, kedy požiare zničili 18,1 milióna hektárov lesov, ešte prekonaný nebol.

Odporúčané
Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním 13. júna 2019, 15:17

Greenpeace sa obáva aj priameho dopadu požiarov na globálne otepľovanie a taktiež zhoršenia zdravotného stavu ľudí s obydliami neďaleko znečistených miest. Ruská vláda už vyčlenila na hasenie viac ako 80-miliónov eur, je to však aj hra s časom, keďže podľa Yahoo je vážne ohrozená existencia Arktídy. 

Niektorí už apelujú aj na skutočnosť, že keď horela katedrála Notre Dame, verejnosť bola zhrozená, o ničom inom sa nehovorilo a miliardári sľubovali obrovské príspevky na záchranu. Aktuálne však zrak odvracajú. Vývoj požiarov je možné sledovať na stránke Fires.ru.

Domov
Zdieľať
Diskusia