Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. augusta 2019, 12:45
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

10 najlepších filmov Leonarda DiCapria

10 najlepších filmov Leonarda DiCapria
FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV NAJLEPŠIE FILMY HERCOV TOP 10
Uložiť Uložené

Herecký chameleón Leonardo DiCaprio sa už od mladého veku preukázal ako veľký talent. Vybrali sme desiatku tých najlepších filmov, ktoré si nesmieš nechať ujsť.

V našej obľúbenej rubrike top 10 filmov od herca pokračujeme mimoriadne talentovaným Leonardom DiCapriom, ktorý sa tvrdou prácou a neskutočným vnímaním jednotlivých charakterov prepracoval medzi esá Hollywoodu. Možno si nevedel, že v 11. rokoch Lea odmietol kastingový agent, ale chlapca z LA to neodradilo v plnení sna. Dnes sa o neho bijú mnohí režiséri a my sa nevieme dočkať, čo si pre nás prichystá v nadchádzajúcich projektoch.

Videl si už novú tarantinovku Once Upon a Time in Hollywood? My sme z nej nadšení, a preto sme sa rozhodli vyzdvihnúť Leove remeslo a zostavili sme 10 najlepších filmov podľa redakcie Filmkultu. Musím povedať, že nám finalizovanie poradia do úspešného konca trvalo o čosi dlhšie, no nakoniec sme ho zostavili s prihliadnutím na výrazný herecký výkon.

Odporúčané
Bývalý sklad premenený na moderný loft Bývalý sklad premenený na moderný loft 19. decembra 2013, 11:58

Napriek tomu, že máme radi viac Leových filmov, nedokázali sme do nej vsunúť snímky, ako Inception či Blood Diamond. Nehľadaj medzi nimi ani Once Upon a Time in Hollywood, pretože by to nebolo fér voči Pittovi a film ešte nevideli všetci členovia v redakcii. Poď si s nami teda pripomenúť DiCapriove najlepšie filmy a nezabudnuteľné herecké predstavenia.

10 najlepších filmov Leonarda DiCapria
Zdroj: Paramount Pictures/20th Century Fox/MGM Studios/Jaap Buitendijk/Warner Bros./The Weinstein Company


10. Chyť ma, ak to dokážeš (Catch Me If You Can, réžia: Steven Spielberg, 2002)

V období vzniku Spielbergovej životopisnej snímky Catch Me If You Can mal Leo za sebou úspech s Titanicom a zahral si s Meryl Streep (Marvinova izba) či Danielom Day-Lewisom (Gangy v New Yorku). Svoj herecký talent ďalej preukázal ako mladý Frank Abagnale Jr., ktorý sa pomocou falšovania šekov a dokladov vydával za letca, právnika a detského lekára, až kým ho po rokoch nechytila FBI.

DiCaprio pristupuje k príprave na natáčanie zodpovedne, o čom svedčí aj fakt, že sa so skutočným Frankom viackrát stretol a nahrával si ho na magnetofón. Potreboval zistiť, prečo mu ľudia okolo neho dôverovali a čím ich dokázal presvedčiť. Krimi dráma Chyť ma, ak to dokážeš nemôže v našom rebríčku chýbať, keďže sa tu Leovi podarilo zažiariť po boku Toma Hanksa a pokračovať v zabehnutom tempe talentovaného herca.

 

9. Titanic (réžia: James Cameron, 1997)

O rolu Jacka Dawsona, osudovú lásku Rose Dewitt Bukater, sa uchádzalo viacero hercov. Matthew McConaughey mal za sebou čítanie scenára s Kate Winslet, ale po ňom prišiel Leo a upútal na seba pozornosť ženského publika. James Cameron sa nestačil čudovať tomu, ako sa všetky ženy z budovy nahrnuli na jeho stretnutie a tým ho presvedčili, že Leo bude lepším Jackom ako Matthew.

Odporúčané
10 najlepších filmov s Ryanom Reynoldsom (Zoznam) 10 najlepších filmov s Ryanom Reynoldsom (Zoznam) 23. októbra 2022, 15:30

Pre Lea a Kate nasledovalo náročné natáčanie veľkofilmu o slávnom parníku, ktorý sa v roku 1912 potopil do hlbín Atlantického oceánu. Príbeh o osudovom stretnutí chudobného mladíka Jacka a bohatej slečny Rose je síce vymyslený, no i tak dokázal chytiť za srdcia mnohých divákov.

Vďaka úžasnej chémii filmového páru, vyostreným emóciám a tragickému koncu osudovej lásky sa budeš pozerať na majstrovské dielo s 11 Oscarmi na konte, ktorému nechýba napätie, krásne kostýmy, skvelý český dabing, podmanivá Kate Winslet ani šarmantný Leonardo DiCaprio.

 

8. Letec (The Aviator, réžia: Martin Scorsese, 2004)

Vynikajúca biografická dráma od Martina Scorseseho, v ktorej Leonardo DiCaprio predviedol bez debaty jeden zo svojich najlepších výkonov. Príbeh leteckého priekopníka, filmového režiséra a magnáta Howarda Hughesa bol scenáristicky bezchybný, herecky geniálny (okrem DiCapria sa zaskveli aj Alan Alda, Ian Holm, Cate Blanchett či Kate Beckinsale) a aj poriadne emocionálny. Ani napriek takmer trojhodinovej stopáži nenudí a neustále dokáže prekvapovať. Z 11 oscarových nominácií získal Letec celkovo 5 sošiek.

7. Núdzový východ (Revolutionary Road, réžia: Sam Mendes, 2008)

Fanúšikovia Titanicu si veľmi želali, aby sa spolupráca DiCapria a Winslet zopakovala aj v nejakom ďalšom filme. Dočkali sme sa v roku 2008, kedy sme si mohli vychutnať túto dvojicu v dráme Núdzový východ v réžii Sama Mendesa. Tentoraz stvárnili manželov April a Franka Wheelerovcov, ktorí žijú zdanlivo ukážkový život strednej vrstvy na americkom predmestí 50. rokov, avšak ich manželstvo po rokoch postihne kríza. Napriek ich snahe vyriešiť vážne vzťahové problémy sa domácnosť pomaly rozpadá.

Odporúčané
10 najlepších filmov s Jimom Carreym (Rebríček) 10 najlepších filmov s Jimom Carreym (Rebríček) 27. septembra 2022, 9:30

Emóciami nabitá snímka ťa prinúti prežívať s nimi každú hádku či zmenu vo vzťahu. Niet pochýb o tom, že sa vzájomná dôvera Kate a Lea vďaka ich dlhoročnému priateľstvu pretavila aj do práce a vznikla tak harmónia hereckých výkonov a bezprostredné divadlo, ktoré stojí za to pozorovať.

6. Divoký Django (Django Unchained, réžia: Quentin Tarantino, 2012)

Ešte pred Once Upon a Time in Hollywood sa Leo ukázal vo westerne Divoký Django, kde nás ohúril strhujúcim monológom plantážnika a majiteľa otrokov Calvina Candieho. Otrok Django a jeho spoločník na cestách doktor Schultz prichádzajú na jeho pozemok, aby našli Djangovu manželku Broomhildu.

Mimochodom, počas natáčania scény pri večeri sa Leo tak rozohnil, že si nešťastnou náhodou zranil ruku tým, že ňou buchol o stôl a rozbil sklenený pohár. DiCaprio sa dostal za hranice herectva, pretože napriek zraneniu bez mihnutia oka ďalej pokračoval v natáčaní.

Jeho odhodlanie dokončiť scénu aj s pracovným úrazom si mimoriadne ceníme. Po Djangovi pochopíš, že neskĺzol len do pozitívnych charakterov, ale dokázal presvedčivo zahrať aj zápornú vedľajšiu postavu, ktorá mu zabezpečila nomináciu na Zlatý glóbus.


5. Skrytá identita (The Departed, réžia: Martin Scorsese, 2006)

Kolaborácie medzi Leom a Martinom Scorsesem ešte nikdy neboli označované inými prívlastkami, ako brilantné, ohromujúce či geniálne. Každý z týchto parametrov spĺňa aj gangsterka z prostredia bostonského podsvetia, Skrytá identita. Scorsese v nej preveruje herecké maximá takých velikánov, akými sú Jack Nicholson, Martin Sheen, Alec Baldwin, Matt Damon, Mark Wahlberg či  Leonardo DiCaprio.

Odporúčané
Sex na verejnosti a pomsta za vraždu syna. 10 najlepších filmov Jasona Stathama Sex na verejnosti a pomsta za vraždu syna. 10 najlepších filmov Jasona Stathama 17. septembra 2022, 12:30

Práve posledný menovaný vo filme predvádza, ako veľmi dokáže ohýbať svoj charakter. DiCaprio tu stvárňuje policajta, ktorý sa infiltruje do mafie, zatiaľ čo jeho náprotivok Matt Damon ako jeden z členov podsvetia vyfasuje policajnú uniformu s odznakom. Hra „kto z koho” sa môže začať.

Len spomeniem, že film je remakom hongkonského akčňáku Volavka (2002) a Scorsese sa za Skrytú identitu mohol prvýkrát tešiť zo zisku zlatej sošky za najlepší film aj réžiu. Minimálne jednu z nich by nezískal, nebyť fantastického ansámblu hercov na čele s Leom DiCapriom. Na ich ďalšiu spoluprácu sa už veľmi tešíme.

 

4. Prekliaty ostrov (Shutter Island, réžia: Martin Scorsese, 2010)

DiCapria považujeme za vynikajúceho herca, ktorý si nevyberá jednoduché role. Má rád komplikované postavy a jeho kariéra sa skladá z rozmanitej filmovej ponuky. Natáčanie Prekliateho ostrova mu dávalo zabrať najmä po psychickej stránke, pretože detektív Teddy Daniels sa mu dostal pod kožu.

Teddy sa vypravil na ostrov spolu s kolegom do miestnej nemocnice pre duševne chorých zločincov, aby vyšetrili zmiznutie vrahyne Rachel Solando. Pacientka unikla zo zariadenia napriek tomu, že bola v stráženej cele. Daniels sa púšťa do riešenia tejto záhady a postupne preniká do tajomstiev nemocnice.  

Absolútne sa nečudujeme tomu, že Scorsese opakovane obsadzuje Lea do svojich filmov a neprekvapuje nás ani to, že DiCaprio podpisuje ďalšie spolupráce s oscarovým režisérom. Čo snímka, to úžasné herecké predstavenie, zaujímavé spracovanie príbehu a pestré filmové obsadenie. Shutter Island ťa len utvrdí v režisérovom talente vytvoriť z knižnej predlohy kvalitný film a spolu s Leom v hlavnej úlohe ťa vtiahne do mysteriózneho deja tajomného ostrova.



3. Revenant Zmŕtvychvstanie (The Revenant, réžia: Alejandro González Iñárritu, 2015)

Leo DiCaprio podstúpil fyzicky náročné natáčanie v mrazivom prostredí Argentíny a Kanady, aby stvárnil lovca Hugha Glassa, ktorý zázrakom prežije útok medveďa. Keď zistí, že člen loveckého tímu zabil jeho syna, putuje divokou prírodou a využíva svoje schopnosti prežitia, aby sa mu pomstil.

Odporúčané
10 najlepších filmov s Willom Smithom (Rebríček) 10 najlepších filmov s Willom Smithom (Rebríček) 16. septembra 2022, 14:30

Neprestáva nás udivovať, ako sa Leo púšťa do výziev a práce v extrémnych podmienkach. Kvôli Revenantovi konzumoval surovú pečeň, nosil premočený či zmrznutý medvedí kožuch a ponoril sa do ľadovej rieky (viac o natáčaní sa dozvieš tu). Každý deň bojoval s tým, aby neskončil s podchladením, avšak chrípke sa párkrát nevyhol.

Nevieme si predstaviť, že by DiCaprio za Revenanta nakoniec nezískal sošku Oscara, keďže kvôli nemu riskoval svoje zdravie a psychiku. Po prezretí filmu sme nepochybovali o tom, že k projektu pristupoval s rešpektom, láskou k prírode a k herectvu. Z nášho rebríčka si odnáša úctyhodné tretie miesto.



2. Čo žerie Gilberta Grapea (Whats Eating Gilbert Grape, réžia: Lasse Hallström, 1993)

Jedna z prvých vážnejších úloh pre Leonarda DiCapria a hneď z toho bola nominácia na Oscara a Zlatý glóbus. Režisér Lasse Hallström nám vo filme vyrozprával dospievanie mladého Gilberta (Johnny Depp), ktorý zažíva problémy s prvou láskou k dievčaťu Becky (Juliette Lewis) a so starostlivosťou o svojho mentálne hendikepovaného brata Arnieho (Leonardo DiCaprio).

Snímka oplýva najmä skvelou atmosférou zapadnutého amerického mestečka, suverénnou réžiou a výbornými hercami. Silný a veľmi ľudský film, ktorý sa v našom rebríčku zaslúžene prepracoval až na druhé miesto.

 

1. Vlk z Wall Street (The Wolf of Wall Street, réžia: Martin Scorsese, 2013)

Po dlhom zvažovaní máme jasného víťaza rebríčka a tým nie je nik iný, než milionár Jordan Belfort v podaní famózneho Leonarda DiCapria. Trojhodinová biografická dráma natočená podľa Belfordovho románu nás nesmierne bavila, či už po komediálnej alebo dramatickej stránke. Príbeh ti odhalí život burzového makléra, ktorý sa s pár dolármi vo vrecku vypracoval na jedno z najslávnejších mien vo svete financií.   

Odporúčané
10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 10 najsilnejších fotiek uplynulého týždňa 2. septembra 2022, 15:30

Nezabudnuteľné momenty a skvelé humorné dialógy ťa sprevádzajú celým filmom a ty razom zistíš, že si sa ani nestihol nudiť. Leo podal fenomenálny výkon, za ktorý by si zaslúžil Oscara (sošku získal McConaughey za Dallas Buyers Club), no Akadémia sa nakoniec rozhodla, že z piatich nominácií Vlkovi z Wall Street neudelí ani jednu sošku. To však snímke neuberá na kvalite, a preto ti nič nebráni v tom, aby si si Vlka zamiloval rovnako ako my. 

Domov
Zdieľať
Diskusia