Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
27. septembra 2022, 9:30
Čas čítania 6:04
Martin Adam Pavlík

10 najlepších filmov s Jimom Carreym (Rebríček)

10 najlepších filmov s Jimom Carreym (Rebríček)
Zdroj: Roadside Attractions
FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV FILM NA VEČER HOLLYWOOD HOLLYWOODSKI HERCI JIM CARREY NAJLEPŠIE FILMY
Uložiť Uložené

Poznáme ho najmä ako komika z bláznivých komédií, je v ňom však ďaleko viac. Vážnu tvár ukázal vo viacerých filmoch, ktoré by si mal vidieť.

Všetci ho majú zafixovaného ako komika, ktorému nerobí problém pred kamerou stvárniť aj toho najväčšieho magora pod slnkom. Grimasy, robenie „opičiek“ a neustále vtipkovanie mu vždy šlo najlepšie.

Málokto si vie zo seba robiť žarty tak ako práve on. Možno však aj preto ho viacero kritikov nevedelo prijať a poriadne oceniť, brať ho ako skutočného herca. A možno tiež preto nikdy nezískal čo i len jednu nomináciu na prestížneho Oscara, aj keď by si ju nepochybne zaslúžil. 

Jim Carrey
Zdroj: New Line Cinema


Jim Carrey už bol Božský Bruce, Cable Guy, šialený Riddler v Batmanovi Joela Schumachera, manipulatívny právnik, schizofrenický policajt či „zvierací“ detektív s divným účesom a iritujúcim úškrnom. Zahral si však aj v kvalitných drámach a ukázal, že vie nahodiť vážnu tvár. A tá sa mu nesmierne hodí.

Aj z toho dôvodu sme pre teba pripravili výber jeho najlepších filmov. Pozri sa, ktoré sa dostali až do finálnej trojky a prečo. Ak sa ti páčia naše filmové novinky, tipy, recenzie, profily hercov a režisérov či rebríčky, neváhaj nás podporiť a pridaj sa do klubu Refresher+. Aj vďaka tomu ti budeme môcť priniesť viac kvalitného filmového obsahu.

10. Yes Man (réžia: Peyton Reed, 2007)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 94 minút
Hodnotenie na RT: 4,6 z 10

Napriek tomu, že nejde o film, ktorý by spravil dieru do sveta, skvele si pri ňom oddýchneš a budeš sa sám seba pýtať, ako by si sa zachoval, keby si bol hlavným hrdinom ty. Životom zbitý bankový úradník Carl Allen po rozchode, ktorého Carrey stvárnil, začne totiž po jednej prednáške zvláštnych sektárov na všetko a všetkým hovoriť „áno“. 

Odporúčané
Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou Anya Taylor-Joy: Tajne sa vydala za známeho rockera, napadli ju v Cannes a napriek šikane pre výzor sa stala modelkou aj herečkou 26. apríla 2024, 9:30

Odrazu zažíva dobrodružstvá, o akých sa mu nikdy ani len nesnívalo, a spoznáva ľudí, na ktorých by predtým nemal šancu naraziť. Napríklad milú Allison (Zooey Deschanel), hneď si padnú do oka na koncerte. Carl však čoskoro zisťuje, že v niektorých situáciách je predsa len lepšie povedať nie a súhlas sa mu nemusí vždy vyplatiť. 

9. The Number 23 (réžia: Joel Schumacher, 2007)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 107 minút
Hodnotenie na RT: 5,6 z 10

Carrey so Schumacherom spolupracoval ešte v deväťdesiatych rokoch na snímke Batman Forever, v roku 2007 sa však rozhodli spojiť sily v ďaleko temnejšom filme. The Number 23 je mysterióznym a drsným psychologickým trilerom, ktorý ti poriadne zamotá hlavu a ukáže ti, ako vyzerá veľmi nebezpečná posadnutosť psychicky chorého človeka.

Ak patríš, medzi tých, ktorí mali Carreyho zaškatuľkovaného len ako komika, tu ho uvidíš v úplne inej, dovtedy nevidenej hereckej polohe a budeš prekvapený z toho, čoho všetkého je schopný. Práve on totiž doslova zachraňuje svojim fantastickým výkonom túto viac-menej „jednohubku“ so skvelou ponurou atmosférou. 

The Number 23 (2007).
The Number 23 (2007). Zdroj: New Line Cinema

8. I Love You Phillip Morris (réžia: Glenn Ficarra, John Requa, 2009)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 94 minút
Hodnotenie na RT: 7,1 z 10


Mal IQ takmer 170, niekoľkokrát utiekol z väzenia, predstieral infarkt a klamal, že má AIDS. Steven Russel bol ukážkový podvodník, prezývaný Houdini. I Love You Phillip Morris je adaptácia rovnomennej knihy Steva McVickera. Hravo spája dokopy kriminálku, drámu aj romantickú komédiu, keďže vlastne sledujeme aj milostný príbeh dvoch homosexuálov. 

Russelovi prepožičal tvár Carrey a jeho partnera Phillipa Morrisa si zahral Ewan McGregor (jeho v skutočnom živote veľmi dobrý kamarát). Pri niektorých scénach sa budeš hurónsky smiať, pri iných ťa bude mraziť. A aj keď sa to možno nezdá, ide o jednu z Carreyho najťažších hereckých úloh. 

7. The Mask (réžia: Chuck Russell, 1994)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 101 minút
Hodnotenie na RT: 7 z 10

Kultová bláznivá komédia z raných deväťdesiatok s nádhernou Cameron Diaz a Carreym, ktorý sa tu totálne utrhol z reťaze. Či už ako postava, alebo ako samotný herec. Síce je výsledok mierne rozpačitý, aj po rokoch zanecháva na tvári široký úsmev. Maska je tak trocha paródiou na staré gangsterky, no vôbec to neprekáža, pretože má množstvo nezabudnuteľných scén.


Aj ty si ju možno videl prvýkrát na požičanej kazete VHS alebo v telke so slovenským dabingom počas popoludnia. A pokojne ju môžeme označiť ako najodvážnejšiu snímku Chucka Russella. Ten sa postaral okrem iného aj o klasiky A Nightmare on Elm Street 3 či Eraser s Arnoldom Schwarzeneggerom. Maska publikum rozdelila do dvoch barikád. Niektorí ju vnímajú ako bezcennú trápnu kravinu, iní zase ako rafinovanú postmodernú zábavu. Ku komu sa prikláňaš ty?

Jim Carrey a Cameron Diaz vo filme The Mask (1994).
Jim Carrey a Cameron Diaz vo filme The Mask (1994). Zdroj: New Line Cinema

6. Ace Ventura (réžia: Tom Shadyac, 1994)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 86 minút
Hodnotenie na RT: 4,8 z 10

Také zlé, až je to dobré. Tom Shadyac si asi uletel po inšpiráciu na tento film do inej galaxie. A paradoxne ide asi o jeho najlepšie dielo z celej filmografie, čo je tak trochu aj smutné. V každom prípade vidno, ako si Carrey užíva hereckú slobodu, ktorú mu v tomto prípade tvorcovia doslova priniesli na tanieri ako dezert.  

 
Akoby mu Shadyac povedal: „Rob si čo chceš.“ Ace Ventura je totálne zvrátená a bizarná záležitosť. Budeš pri nej krútiť hlavou hádam po celý čas, no nejakým zázračným spôsobom si ťa získa a prinúti ťa zasmiať sa aj na tých najnevhodnejších a najdrsnejších vtipoch. 

Jim Carrey vo filme Ace Ventura (1994).
Jim Carrey vo filme Ace Ventura (1994). Zdroj: New Line Cinema

5. Dumb & Dumber (réžia: Peter Farrelly, Bobby Farrelly, 1994)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 107 minút
Hodnotenie na RT: 6,8 z 10

Jim Carrey bol v roku 1994 na roztrhanie. Jeden by však povedal, že hral celý rok tú istú postavu s miernymi obmenami. A možno by nebol ďaleko od pravdy. Debut bratov Farrellyovcov mnohí kritici zakopali pod čiernu zem a asi by nikto z nich nikdy nepovedal, že jeden z nich, Peter, niekedy získa tú najcennejšiu sošku v Hollywoode za film Green Book.  

Odporúčané
Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama Hviezda Transformerov aj anjelik Victoria’s Secret? Toto si možno nevedel o krásnej partnerke Jasona Stathama 5. apríla 2024, 12:30

Pri sledovaní komédie Dumb & Dumber asi stratíš pár desiatok IQ a miestami sa budeš sám seba pýtať, či je vôbec vhodné sa na hlúposti dvoch hlavných postáv vlastne smiať. Po chvíli to napokon hodíš za hlavu a tvoji susedia sa budú čudovať, čo ti je také vtipné. Je to blbosť, no pozrieš si ju zaručene vždy, keď ju uvidíš svietiť v televíznom programe. 

Dumb & Dumber (1994).
Dumb & Dumber (1994). Zdroj: New Line Cinema

4. The Majestic (réžia: Frank Darabont, 2001)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 107 minút
Hodnotenie na RT: 4,2 z 10

Jeden z tých filmov, ktoré ťa počas chladných jesenných večerov zahrejú viac ako deka, ktorou si prikrytý. Frank Darabont vie, ako si získať diváka a dostať ho presne tam, kde chce, aj ako vybudovať uveriteľné emócie. Nehovoriac o tom, že je špičkový rozprávač hrdo odkazujúci na obdobie klasického Hollywoodu. Ukážkou sú jeho dve majstrovské diela The Green Mile či The Shawshank Redemption. The Majestic je ich takmer rovnocenným súrodencom. 

Snímka mapuje dobu takzvaného mccarthizmu alebo inak „honbu na čarodejnice“ v 50. rokoch minulého storočia v Amerike, keď vládol strach a paranoja z komunistického vplyvu na americké inštitúcie a zo špionáže sovietskych agentov. Medzi podozrivými z „neamerickej činnosti“ boli napríklad Charlie Chaplin, Orson Welles, Robert Oppenheimer či hlavná (fiktívna) postava Darabontovho filmu, scenárista Peter Appleton. 

The Majestic (2001).
The Majestic (2001). Zdroj: Warner Bros. US

3. The Truman Show (réžia: Peter Weir, 1998)

Kde si môžeš film pozrieť: Netflix
Dĺžka filmu: 103 minút
Hodnotenie na RT: 9,5 z 10

Ako vyzerá život v klamstve a do akej miery vlastne potrebujeme vedieť pravdu? Kde sú hranice médií a ako veľmi nás dokážu ovplyvniť? Úderná aj emotívna, no najmä stále aktuálna satira. Peter Weir je prísny formalista a jeden z najmenej docenených hollywoodskych režisérov. Je až hanba, že z udeľovania Oscarov odchádzal vždy s prázdnymi rukami aj po piatich nomináciách. 

The Truman Show je film, ktorý môžeš pozerať aj po dvadsiatykrát a stále v ňom objavíš niečo nové. Vždy ťa však „rozbije“ rovnako. Genialita Truman Show spočíva najmä v brilantnom scenári Andrewa Niccola (Lord of War, Gattaca), no tiež strhujúcom výkone Carreyho. Nie náhodu zaň získal prvý Zlatý glóbus. 

The Truman Show.
The Truman Show. Zdroj: Paramount Pictures

2. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (réžia: Michel Gondry, 2004)

Kde si môžeš film pozrieť: HBO MAX
Dĺžka filmu: 108 minút
Hodnotenie na RT: 9,2 z 10

Ak by sa to dalo, dal by si si po rozchode vymazať všetky spomienky so svojou bývalou polovičkou? Najsuverénnejší a zároveň najcivilnejší výkon Jima Carreyho z celej bohatej kariéry. Jeho chémia s Kate Winsletovou je ukážková. Vyzerajú, akoby spolu žili celý život, a divák im to žerie aj s navijakom. Gondry hrá na city, ale prefíkane a rozprávačsky neortodoxne, čo zafunguje skôr na náročnejšie publikum.

V každom prípade nakrútil jednu z najkrajších, no tiež najsmutnejších „vzťahoviek“ v histórii kinematografie. Surreálnu romancu napísal majster zvláštnych, no tematicky vrstevnatých príbehov Charlie Kaufman a zaslúžene za svoj scenár získal Oscara. 

Jim Carrey a Kate Winslet v dráme Eternal Sunshine of the Spotless Mind.
Jim Carrey a Kate Winslet v dráme Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Zdroj: Focus Features

1. Man on the Moon (réžia: Miloš Forman, 1999)

Kde si môžeš film pozrieť: Amazon Prime Video
Dĺžka filmu: 118 minút
Hodnotenie na RT: 6,4 z 10

Absolútny skvost v réžii toho najlepšieho českého režiséra. Podobný cit na životopisné drámy má hádam už len Steven Spielberg či Ron Howard. Miloš Forman nakrútil príbeh svojského komika s komplikovanou osobnosťou Andyho Kaufmana. Nie každému bol jeho provokatívny humor po chuti, no práve ten ho odlišoval od zbytku nudných a jednotvárnych kolegov. Neraz sa mu však jeho správanie vrátilo aj s úrokmi.


Pre Carreyho ako komika ide o životnú rolu, v ktorej mohol najviac vyniknúť. Príležitosť využil dokonale a my mu za to ďakujeme. Muž na mesiaci je totiž do veľkej miery vďaka nemu nezabudnuteľným zážitkom pre každého milovníka filmu. Ak si ho doteraz nevidel, púšťaj ešte dnes.

Jim Carrey
Zdroj: New Line Cinema
Domov
Zdieľať
Diskusia