Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2019, 15:13
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Mladí Slováci pijú alkohol čoraz menej, polovica oslovených sa hlásila k abstinencii

ZAUJÍMAVOSTI ALKOHOL DETI
Uložiť Uložené

Čo za týmto poklesom alkohol pijúcich žiakov stojí?

Áno, zdá sa to síce iba ťažko uveriteľné, ale podľa najnovšieho prieskumu Centra vedecko-technických informácií SR o prežívaní voľného času v online priestore a konzumácii legálnych a nelegálnych drog u žiakov základných a stredných škôl publikovanom TASR sa mladí Slováci určite nehlásia k alkoholu tak, ako tomu bolo kedysi.

Tento pokles je zaznamenávaný už od roku 2012, kedy ešte alkohol požívala až tri štvrtina opýtaných žiakov stredných a základných škôl. Podobne negatívne výsledky boli zaznamenané ďalej v rokoch 2001 a 2003. Teraz sa už ale situácia obracia k lepšiemu.

V tomto roku patrila ku konzumentom alkoholu asi polovica oslovených žiakov, pričom pomer konzumentov alkoholických nápojov a abstinentov bol takmer vyrovnaný,“ tvrdí Ministerstvo školstva.

Odporúčané
15-roční Slováci svoj prvý sex neľutujú, najčastejšie sa chránia kondómom 15-roční Slováci svoj prvý sex neľutujú, najčastejšie sa chránia kondómom 4. augusta 2019, 19:01

Porovnanie dát z rokov 2009, 2012 a 2018 však poukázalo aj na vzostup počtu žiakov, ktorí pili alkohol často. Na jednej strane sa teda zvýšil počet abstinentov a počet žiakov pijúcich občas, ale pribudli taktiež pravidelní konzumenti alkoholických nápojov.

Rezort školstva vidí za poklesom alkohol konzumujúcich žiakov napríklad kontroly podnikov predávajúcich alkoholické nápoje, oznámenia smerované k rodičom či riaditeľom škôl, finančné postihnutia rodičov a iné preventívne opatrenia. Prieskumu sa zúčastnil rovnaký počet dievčat a chlapcov z vybraných základných a stredných škôl v rámci všetkých typov škôl a všetkých krajov na Slovensku.

Odporúčané
Nikdy nefajčil, nepil a nedrogoval. Keď to 19-ročný Tomáš povedal východniarom na intráku, chceli ho zbiť (Rozhovor) Nikdy nefajčil, nepil a nedrogoval. Keď to 19-ročný Tomáš povedal východniarom na intráku, chceli ho zbiť (Rozhovor) 22. januára 2019, 20:41
Domov
Zdieľať
Diskusia