Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2019, 17:10
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Legendárnu chalúpku deduška z Večerníčka sprístupnia verejnosti

ZAUJÍMAVOSTI RTVS
Uložiť Uložené

O rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky sa začala zaujímať RTVS, ktorá pracuje na jej sprístupnení pre verejnosť.

Ikonický Ľudový dom deduška Večerníčka je už viac ako tri dekády národnou kultúrnou pamiatkou, ktorá však bola dlhé roky vo veľmi zlom a zanedbanom stave. Ten neumožňoval jej návštevu v Novej Sedlici, kde sa chalúpka nachádza.

Zrekonštruovaná síce bola v rokoch 1994 až 1996, no pôvodná majiteľka sa odsťahovala a nehnuteľnosť začala chátrať. RTVS však na svojej oficiálnej stránke teraz informuje, že sa rozhodla domček zrekonštruovať a znovu ho sprístupniť verejnosti. 

Chalúpku sme ešte v roku 2017 v rámci Refresher Leta navštívili aj my

Chalúpka je jedným z posledných pozostatkov slovenskej ľudovej kultúry svojho druhu na východnom Slovensku, problémom však bola jej poloha na mieste s nevysporiadanými vlastníckymi vzťahmi. Verejnoprávna televízia preto odkúpila pozemok od obce Nová Sedlica, kam objekt premiestni. Ministerstvo kultúry na premiestnenie a rekonštrukciu prispelo sumou 74 500 €.

Zatiaľ nie je jasné, kedy by mohla byť rekonštrukcia dokončená. Vo vynovenej verzii chalupy budeme mať možnosť vidieť stálu expozíciu depozitára detských programov. Ešte predtým ju čaká výmena strechy, poškodených drevených hranolov, okien, dverí aj podláh. Opravy prebehnú podľa RTVS počas budúceho roka. 

Chalúpka deduška z Večerníčka bude prístupná verejnosti
Chalúpka deduška z Večerníčka bude prístupná verejnosti Zdroj: RTVS
Domov
Zdieľať
Diskusia